Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σταϊκούρας: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για το ποσό του μερίσματος – Πιθανή παράταση για το επίδομα θέρμανσης

Σταϊκούρας: Εντός της εβδομάδας οι αποφάσεις για το ποσό του μερίσματος – Πιθανή παράταση για το επίδομα θέρμανσης
Aυτή την εβδομάδα θα αποφασιστεί το ποσοστό που θα διανεμηθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα
Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις σχετικά με ποσό του μερίσματος που θα  διανεμηθεί σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες, ανέφερε  ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση Open.
Όπως είπε, «υπάρχει ένα ποσό το οποίο θα διανεμηθεί σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες»  και που θα αποφασιστεί αυτή την εβδομάδα, θα είναι « χρήμα στο χέρι και δεν θα είναι μόνιμου χαρακτήρα».
Υπενθύμισε ότι «το μέτρο που θα ληφθεί θα είναι "μια και έξω" αυτό που λέγεται one off», προσθέτοντας ότι επομένως «δεν μπορεί να είναι ένα φορολογικό μέτρο με μόνιμα χαρακτηριστικά».
Όπως είπε, «έχουμε ήδη δώσει περίπου 500 εκατ. ευρώ από υπερπλεόνασμα φέτος σε όλη την ελληνική κοινωνία.
Υπάρχει και άλλο περιθώριο να δώσουμε».
Ο υπουργός δεν απέκλεισε την πιθανότητα να δοθεί παράταση για το επίδομα θέρμανσης και μετά το τέλος του 2019.
Όπως εξήγησε , «τέλος του έτους θα χορηγηθεί το επίδομα θέρμανσης και ανάλογα με τα περιθώρια θα δούμε μήπως δοθεί ένα extra κονδύλι και για τον Ιανουάριο», ενώ «όλα  θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση».
«Θέλω να σας πω εκ προοιμίου ότι ναι, έχουμε βάλει μια καταληκτική ημερομηνία το τέλος του έτους για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης αλλά ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», είπε ερωτηθείς σχετικά.
Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση αύξησε το κονδύλι του επιδόματος θέρμανσης κατά 10 εκατ. ευρώ και μάλιστα, χορηγείται φέτος και όχι το επόμενο έτος «σε αντιδιαστολή με το τι γινόταν τα προηγούμενα χρόνια».
Για τον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός επεσήμανε πως «για την ώρα έχουμε μειώσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τώρα 22%.
Εχουμε υποσχεθεί προεκλογικά 30%.
Εκτιμούμε ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ.
Τον Μάιο του 2020 θα έχουμε εικόνα για το πόσο θα μειώσουμε περαιτέρω».
Για τη 13η σύνταξη σημείωσε ότι «θα διατηρηθεί το κονδύλι των 800 εκατ. ευρώ για τους συνταξιούχους», ενώ για τα αναδρομικά ανέφερε πως «θα τα πληρώσουμε λαμβάνοντας υπόψη τις δημοσιονομικές προτεραιότητες και το δημοσιονομικό περιθώριο» και το ύψους τους «θα το δούμε».
Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει μαζική παραγραφή οφειλών μέχρι 10 ευρώ στην εφορία, που αφορά 536.000 οφειλέτες, αποκάλυψε ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο θα εξαιρούνται από την υποχρέωση των ηλεκτρονικών δαπανών και τα ποσά που καταβάλλονται για διατροφή διαζυγίου και οι δωρεές προς το Δημόσιο και τα ιδρύματα, ενώ μίλησε για αλλαγή της φορολοταρίας λέγοντας πως «θα προχωρήσουμε σε μια νέα φορολοταρία, όπου θα δίνουμε παροχές σε είδος, όπως αυτοκίνητα, κάρτες απεριορίστων διαδρομών σε λεωφορεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης