Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Υπάρχουν ελπίδες για μία εμπορική συμφωνία με την Κίνα αλλά δεν θα «κλείσουμε τα μάτια» στο Χονγκ Κονγκ

tags :
ΗΠΑ: Υπάρχουν ελπίδες για μία εμπορική συμφωνία με την Κίνα αλλά δεν θα «κλείσουμε τα μάτια» στο Χονγκ Κονγκ
Μεγάλος ο αντίκτυπος της αντιμετώπισης των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ στις συζητήσεις ΗΠΑ - Κίνας για την εμπορική συμφωνία
Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Robert O'Brien εξέφρασε την ελπίδα, πως μία πρώτη εμπορική συμφωνία με την  Κίνα εξακολουθεί να είναι εφικτή μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προειδοποίησε ότι ο Πρόεδρος Donald Trump δεν θα αποκρύψει τα όσα συμβαίνουν στο Χονγκ Κονγκ.
Τα σχόλια αυτά έρχονται να προστεθούν στις αυξανόμενες ανησυχίες ότι, μία κινεζική καταστολή των διαμαρτυριών στο Χονγκ Κονγκ θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω τις προσπάθειες της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου για τον τερματισμό ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου που έχει μεγάλη επίδραση στις παγκόσμιες αγορές και έχει υποβαθμίσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
«Υπάρχει ελπίδα να έχουμε μια (πρώτη) εμπορική συμφωνία που θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του έτους. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό », δήλωσε ο O'Brien στους δημοσιογράφους σε συνέδριο ασφαλείας στο Χάλιφαξ.
«Ταυτόχρονα όμως, δεν πρόκειται να κλείσουμε τα μάτια για το τι συμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ ή για το τι συμβαίνει στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ή σε άλλες περιοχές του κόσμου όπου ανησυχούμε για τη δραστηριότητα της Κίνας», δήλωσε.
Είπε ότι ελπίζει ότι οι περιφερειακές εκλογές στο Χονγκ Κονγκ θα προχωρήσουν χωρίς βία.
«Αυτό θα ήταν καλό σημάδι», είπε, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Trump την Παρασκευή (22/11) διεμήνυσε στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping ότι η καταστολή των διαδηλωτών του Χονγκ Κονγκ θα έχει «τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο» στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας για τον τερματισμό ενός εμπορικού πολέμου 16 μηνών.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης