Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης παγκοσμίως

tags :
Κίνα: Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας αποσταθεροποίησης παγκοσμίως
Αμερικανοί πολιτικοί παρουσιάζουν την Κίνα παγκοσμίως με μελανά χρώματα χωρίς αποδεικτικά στοιχεία
«Ως τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας στον κόσμο», βλέπει το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών τις ΗΠΑ σύμφωνα με τον κορυφαίο κινέζο διπλωμάτη Wang Yi.
Όπως αναφέρει το Reuters ο κινέζος διπλωμάτης υποστήριξε, στη συνάντησή του με τον Ολλανδό Υπουργό Εξωτερικών στο πλαίσιο της συνάντησης των ΥΠΕΞ των G20 στην Ιαπωνία ότι «οι Αμερικανοί πολιτικοί παρουσιάζουν την Κίνα παγκοσμίως με μελανά χρώματα χωρίς να προσκομίσουν αποδεικτικά στοιχεία και να χρησιμοποιήσουν τη δυναμή τους για να καταστείλουν τα νόμιμα κινεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα»..
«Οι ΗΠΑ με την μονομερή προσέγγιση και τον προστατευτισμό καταστρέφουν την πολυμέρεια και το πολυμερές εμπορικό σύστημα. Έχουν γίνει ήδη ο μεγαλύτερος αποσταθεροποιητικός παράγοντας στον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Yi.
Είπε ακόμη ότι η ταχεία ανάπτυξη  της Κίνας ήταν μια αναπόφευκτη τάση που δεν μπορούσε να σταματήσει καμία δύναμη.
Η μηδενιστική προσέγγιση των ΗΠΑ είναι αδιέξοδη, μόνο η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ Κίνας – ΗΠΑ είναι ο ορθός δρόμος, πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Υι έρχονται σε μία στιγμή κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου και ενώ κατέστη σαφές, πως η πρώτη φάση μίας εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο δεν μπορεί να υπογραφεί εντός του 2019.
Η κυβέρνηση Trump και ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, ξεκαθάρισαν πως δεν θα ανακαλέσουν  τους δασμούς για μια συμφωνία που δεν ανταποκρίνεται στα βασικά ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας και μεταφοράς τεχνολογίας.
Στη συνέχεια, το απόγευμα της Παρασκευής (22/11), ένας ανώτερος  αξιωματούχος του Λευκού Οίκου έκανε γνωστό: «Από τις 15 Δεκεμβρίου 2019, πρόσθετοι δασμοί 15% έχουν προγραμματιστεί να τεθούν σε ισχύ για τις κινεζικές εισαγωγές».
Η επίθεση της Κίνας στις ΗΠΑ στους G20 αυτό το Σαββατοκύριακο αποτελεί ένδειξη ότι μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών παραμένει μία πολύ μακρινή προοπτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης