Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κικίλιας: Οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς «παραθυράκια» - Μείωση μέχρι 7% σε πολλά φάρμακα

Κικίλιας: Οριζόντια εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, χωρίς «παραθυράκια» - Μείωση μέχρι 7% σε πολλά φάρμακα
Λιγότερο από το 30% του συνόλου των κλήσεων στον τηλεφωνικό αριθμό 1142 αφορά αναφορές και καταγγελίες, σύμφωνα με τον Β. Κικίλια
«Θα υπάρξει οριζόντια εφαρμογή του νόμου, χωρίς «παραθυράκια», η οποία όχι μόνο θα ατονήσει, αλλά θα ενισχυθεί καθώς αποτελεί απαίτηση της κοινωνίας», τόνισε αναφερόμενος στον αντικαπνιστικό νόμο ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.
Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ΑΝΤ1, αφού σημείωσε ότι «η πλειονότητα της κοινωνίας, καπνιστές και μη καπνιστές, έχουν αγκαλιάσει και συμφωνούν ότι πρέπει να περιοριστεί το κάπνισμα, όπως άλλωστε και τα κόμματα που στήριξαν τον νόμο στην Βουλή», επεσήμανε ότι και το βράδυ της Παρασκευής 22/11 έγινε σειρά ελέγχων σε καταστήματα εστίασης για το κάπνισμα.
Για τις κλήσεις στον τηλεφωνικό αριθμό 1142 ανέφερε ότι λιγότερο από το 30% του συνόλου αφορά αναφορές και καταγγελίες, ενώ ποσοστό 30% ζητά βοήθεια για να διακόψει το κάπνισμα, μέσω των Κέντρων Διακοπής Καπνίσματος στα νοσοκομεία.
Υπογράμμισε πως η χρέωση για κάθε κλήση στο 1142 είναι συμβολική για να αποφεύγονται οι φάρσες και οι κακεντρέχειες, αλλά και τα «καρφώματα» μεταξύ ανταγωνιστών καταστηματαρχών.
Σε ερώτηση για καταγγελίες που αφορούν σε ελλείψεις αντιγριπικών εμβολίων, ο υπουργός τόνισε ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά και ότι έχουν παραγγελθεί επιπλέον 600.000 εμβόλια σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα.
 Περαιτέρω, έκανε αναφορά στην κατάσταση στην Υγεία, λέγοντας πως «κληρονομήσαμε μια διαλυμένη κατάσταση» και το καλοκαίρι αναγκάστηκαν ΓΓ Υπουργείων να ψάχνουν ιατρούς με μπλοκάκι για να καλυφθούν κενά, κυρίως στα νησιά.
Μίλησε για «ένα πρόγραμμα που θα προβλέπει τις ανάγκες ανά την επικράτεια, πότε θα συνταξιοδοτηθεί ένας γιατρός και θα δημιουργηθεί κενό, τι απαιτείται ώστε να πάρουν τις άδειες τους και οι γιατροί σε περιοχές της παραμεθορίου, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα.
Εμείς αυτό το δεύτερο κάνουμε, καταγράφοντας όσα ισχύουν σε όλη την χώρα».
Πρόσθεσε ότι «σε συνεργασία με το Υπ. Ναυτιλίας έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα για την πολύπλευρη στήριξη των ιατρών που διορίζονται σε ιατρεία της «άγονης γραμμής», ώστε να αποφύγουμε τα φαινόμενα εγκατάλειψης της θέσης τους μετά από λίγους μήνες, προκειμένου να τύχουν ενίσχυσης, πέραν του μισθού τους, σε ότι αφορά την στέγαση, την σίτιση τους και τυχόν άλλους τομείς που μπορεί να βοηθηθούν εκείνοι και οι οικογένειες τους» και ανέφερε ότι λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινωθούν τις επόμενες  μέρες.
Για την κατάσταση στο ΕΣΥ , ο κ. Κικίλιας ανέφερε πως «οι απερχόμενοι διοικητές των νοσοκομείων, που ο κ. Πολάκης είχε διορίσει, μας έχουν ενημερώσει για την κατάσταση στο ΕΣΥ, μεταξύ άλλων, με αύξηση των ράντζων, με χειρότερες συνθήκες για εργαζόμενους και ασθενείς και αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».
Πρόσθεσε ότι «οι νέοι διοικητές των νοσοκομείων, οι οποίοι ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, θα υπογράψουν ιδιωτικό συμφωνητικό με το Κράτος και θα ελέγχονται κάθε τρεις μήνες για την απόδοση τους σε σχέση με την λειτουργία του νοσοκομείου τους, την ενημέρωση των ασθενών και των συνοδών τους, το ενδιαφέρον για τις ευάλωτες ομάδες και την στήριξη του προσωπικού του θεραπευτηρίου τους, που δίνει καθημερινά μεγάλη μάχη, ειδικά στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».
Τόνισε ότι ο εκάστοτε Διοικητής Νοσοκομείου θα απομακρύνεται από την θέση του χωρίς αποζημίωση εάν κατά τους τρίμηνους ελέγχους δεν προκύπτει ικανοποιητική εκτέλεση καθηκόντων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός, «τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ, επί του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη, αποστρατεύτηκαν χιλιάδες άνθρωποι από το ΕΣΥ, χωρίς να προσλάβουν αντίστοιχο προσωπικό, δεν τήρησαν ούτε τον κανόνα 1 αποχώρηση:1 πρόσληψη, αλλά αντιθέτως επιβάρυναν τους προϋπολογισμούς με έκτακτο προσωπικό κι αναγκαζόμαστε με έκτακτες επιχορηγήσεις να καλύπτουμε τις ανάγκες».
Σημείωσε πως ήδη έχει δρομολογηθεί η πρόσληψη 2.500 μόνιμων εργαζόμενων στην Υγεία.
Για τα ράντζα και την λειτουργία των νοσοκομείων, τόνισε πως «δομούμε σύστημα που να βοηθά τα κεντρικά νοσοκομεία, με άλλα περιφερειακά που θα απορροφούν «βάρος», κάτι που σε συνδυασμό με την σωστή κατανομή από το ΕΚΑΒ, θα συμβάλει ώστε να αντιμετωπιστούν φαινόμενα όπως τα ράντζα».
Για τις τιμές των φαρμάκων, ο κ. Κικίλιας θα υπάρξει μείωση μέχρι 7% σε πολλά από αυτά, τα οποία θα γίνουν γνωστά μέχρι το τέλος του έτους από τον ΕΟΦ, ενώ με νόμο που ήδη έχει ψηφιστεί από την Κυβέρνηση, σε αντίθεση με όσα προέβλεπε απόφαση του προκατόχου του, Ανδ. Ξανθού, δεν επιτρέπεται να υπάρξει αύξηση σε κάποιο φάρμακο μέσα στο 2020.
Τέλος, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στο προσφυγικό ζήτημα, λέγοντας πως αποτελεί πρόβλημα που πρέπει να λυθεί συνολικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η χώρα δεν έχει απεριόριστες δυνατότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης