Προς έκδοση 15ετούς ελληνικού ομολόγου αρχές 2/2020 και νέα πληρωμή ΔΝΤ - Θα καθυστερήσει περισσότερο του αναμενόμενου η επενδυτική βαθμίδα

Προς έκδοση 15ετούς ελληνικού ομολόγου αρχές 2/2020 και νέα πληρωμή ΔΝΤ - Θα καθυστερήσει περισσότερο του αναμενόμενου η επενδυτική βαθμίδα
Νέα πληρωμή ΔΝΤ από την Ελλάδα με στόχο το δάνειο να μειωθεί στο ύψος της quota των 3 δισ
Σε έκδοση 15ετούς ομολόγου το αργότερο αρχές Φεβρουαρίου 2020 σχεδιάζει να προχωρήσει το ελληνικό δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους με στόχο να περάσει μήνυμα στους διεθνείς επενδυτές… ότι το ελληνικό χρέος μπορεί να καταστεί βιώσιμο με προσεκτικές κινήσεις.
Οι εκδόσεις 15ετούς διάρκειας ξεπερνούν το χρονικό όριο του 2032 όπου λήγουν τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος.
Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 σχεδιάζει να ανακοινώσει το πρόγραμμα του 2020.
Το 2020 έχει μια ιδιαιτερότητα, στην πράξη το ελληνικό δημόσιο δεν χρειάζεται να βγει στις αγορές με έκδοση νέου ομολόγου.
Ωστόσο εξετάζεται το εξής re opening επανεκδόσεις ομολόγων 3, 5 και 7 ετών ώστε να μειωθεί το κόστος δανεισμού.
Π.χ. το παλαιό 5ετές ομόλογο 1ης Αυγούστου 2022 έχει μέσω απόδοση 0,33% ενώ εκδόθηκε στο 4,625%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2 Απριλίου 2024 έχει μέση απόδοση 0,51% ενώ είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο είχε εκδοθεί στο 1,90% και έχει μέση απόδοση 0,95%
Άρα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα κινηθεί σε δύο μέτωπα
1)Θα εκδώσει 15ετές ομόλογο με στόχο να στείλει ένα μήνυμα στις αγορές.
2)Θα επανεκδώσει ομόλογα λήξης 3 ετών 5 και 7 ετών με στόχο να μειώσει το κόστος δανεισμού σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Νέα πληρωμή ΔΝΤ από την Ελλάδα με στόχο το δάνειο να μειωθεί στο ύψος της quota των 3 δισ

Επίσης θα προβεί και σε περαιτέρω αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ με στόχο να μειωθεί το τελικό ποσό στα 3 δισεκ. που είναι η Quota η ποσόστωση της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Κάθε χώρα συμμετέχει στην χρηματοδότηση του ΔΝΤ και η αναλογία της Ελλάδος η ποσόστωση (quota) είναι 2,42 δισεκ. SDRs ειδικά τραβηχτικά δικαιώματα.
Τα 2,42 δισεκ. SDRs αντιστοιχούν σε 3 δισεκ. ευρώ.

Διστακτικοί οι οίκοι αξιολόγησης με την Ελλάδα – Ίσως καθυστερήσει περισσότερο η επενδυτική βαθμίδα

Οι οίκοι αξιολόγησης Moody’s, Fitch, Standard and Poor’s, Fitch και DBRS δεν θα βιαστούν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα.
Ήδη Moody’s και Fitch ευθέως έχουν αναφέρει ότι η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα – investment grade – θα είναι μια σύνθετη διαδικασία που θα κριθεί από πλήθος παραγόντων, ΑΕΠ, επενδύσεις, πορεία τραπεζών, μεταρρυθμίσεις.
Το 2020 θα είναι προπαρασκευαστικό έτος αλλά αναβάθμιση της Ελλάδος πριν τον τέλος του 2021 είναι αδύνατο να έχει υπάρξει.
Να ληφθεί υπόψη ότι η μεγάλη πτώση σε ιστορικά χαμηλά των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα με όρους πιστοληπτικής διαβάθμισης μάλλον κάνει ζημία κυρίως γιατί… οι οίκοι αξιολόγησης δεν αποτιμούν τις τρέχουσες τιμές στα ελληνικά ομόλογα καθώς είναι πλασματικές, χειραγωγούμενες από την ΕΚΤ.
Εάν καθυστερήσει η αναβάθμιση της Ελλάδος σε επενδυτική βαθμίδα μπορεί να μειωθούν και οι πιθανότητες ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει προκαλέσει ιστορικών διαστάσεων στρεβλώσεις στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS