Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθεί και από τους 300 η ψήφος των αποδήμων - «Μπρος - πίσω» από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθεί και από τους 300 η ψήφος των αποδήμων - «Μπρος - πίσω» από τον ΣΥΡΙΖΑ
Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη 27/11
Το ενδεχόμενο, να ψηφιστούν από 300 βουλευτές, το άρθρο 54 που αφορά την ψήφο των αποδήμων και στη συνέχεια ο εφαρμοστικός νόμος που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών δεν φαντάζει πλέον απίθανο.
Αν και όλα θα κριθούν τελικά, από τη στάση που θα κρατήσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση η οποία καθώς φαίνεται συνεχίζει τα μπρος - πίσω αναφορικά με την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.
Πάντως τα περισσότερα κόμματα εμφανίζουν θετική διάθεση προκειμένου να ψηφιστεί τόσο σε επίπεδο Συντάγματος, όσο και σε επίπεδο νομοθετικής πρωτοβουλίας, η δυνατότητα στους Έλληνες εκτός επικράτειας να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΝΔ έκανε αποδεκτή διάταξη που ξεκλειδώνει την ψήφο του ΚΚΕ και αναμένεται πλέον η τελική θέση στην οποία θα καταλήξει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Εσωτερικών την Τρίτη στη Βουλή, θα εξειδικευτεί και ο τρόπος βάσει του οποίου θα προσδιορίζεται το πως μπορεί κάποιος να ψηφίσει από το εξωτερικό.
Στο ΚΚΕ πάντως, έχουν εκφραστεί θετικά για το νομοσχέδιο και οι ψήφοι του αρκούν ώστε ο νόμος να υπερψηφιστεί από 200 βουλευτές.
Ωστόσο, παρά τη συμφωνία όλων των υπολοίπων κομμάτων ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να διατυπώνει ενστάσεις και αυτή την ώρα τουλάχιστον, η στάση του αποτελεί γρίφο.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί, είναι ότι την Παρασκευή το ενδιαφέρον στη Βουλή επικεντρώθηκε στις παρασκηνιακές διεργασίες που παρατηρήθηκαν αναφορικά με την τελική μορφή που θα έχει το άρθρο 54 το οποίο αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
Κι ενώ η πλειοψηφία παρουσίασε την τελική διάταξη στην οποία ενσωματώνονται όλα τα προαπαιτούμενα του ΚΚΕ, γεγονός που καλλιέργησε και μια προσδοκία ότι η αναθεώρηση του άρθρου μπορεί να γίνει με τη στήριξη και των 300, από τον ΣΥΡΙΖΑ διαφάνηκε ότι επικρατούν δεύτερες σκέψεις.
Και αυτό, διότι ο εισηγητής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι η τελική πρόταση που κατέθεσε η ΝΔ για την αναθεώρηση του κρίσιμου άρθρου, δηλαδή του 54, δεν τους ικανοποιεί καθώς παραμένουν αρίθμηστες ουσιώδεις παρατηρήσεις.
Σύμφωνα με πηγές από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα καταψηφίσει τη διάταξη αν παραμείνει ως έχει, διαταρράσοντας με αυτό τον τρόπο τις συνθήκες ευρύτατης πλειοψηφίας.
Κάτι που διαφάνηκε μόλις μια ημέρα πριν, όταν όλα συνέτειναν ότι υπάρχει διάθεση σύμπνοιας και δημιουργούνται οι συνθήκες να ψηφιστεί το επίμαχο άρθρο και να συγκεντρώσει 300 ψήφους.
Σε κάθε περίπτωση, την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται με ενδιαφέρον η τελική στάση που θα επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης