Αφγανιστάν: Ο Trump επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει εκεχειρία προτού ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Ο Trump επιμένει ότι πρέπει να υπάρξει εκεχειρία προτού ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αφγανό ομόλογό του επέμεινε ότι η κήρυξη εκεχειρίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν
Ο Αμερικανός πρόεδρος D. Trump σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αφγανό ομόλογό του A. Yani επέμεινε ότι η κήρυξη εκεχειρίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αφγανικής προεδρίας Σεντίκ Σεντίκι σε μια σειρά tweets.
Σύμφωνα με αυτά, ο Trump επεσήμανε επίσης ότι προκειμένου να επιτύχει μια διαδικασία ειρήνευσης, είναι «απαραίτητη» η συμμετοχή της Καμπούλ σε αυτές.
Οι ΗΠΑ συνομιλούσαν με τους Ταλιμπάν επί σχεδόν έναν χρόνο σε μια προσπάθεια να τερματιστεί ο πόλεμος στο Αφγανιστάν που διαρκεί 18 χρόνια. Όμως ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να τις διακόψει τον Σεπτέμβριο έπειτα από μία επίθεση των Ταλιμπάν που κόστισε τη ζωή σε έναν Αμερικανό στρατιώτη.
Η Καμπούλ δεν συμμετείχε στις συνομιλίες αυτές, έπειτα από αίτημα των ανταρτών.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Z. Mujahid επεσήμανε ότι μόλις οι ΗΠΑ αποχωρήσουν από το Αφγανιστάν, οι αντάρτες θα συνομιλήσουν με όλες τις αφγανικές πλευρές, αλλά όχι με την αφγανική κυβέρνηση ως «νόμιμο κράτος».
Οι πιθανότητες ειρήνευσης στο Αφγανιστάν μοιάζουν μικρές παρά την πρόσφατη απελευθέρωση τριών υψηλόβαθμων στελεχών των Ταλιμπάν με αντάλλαγμα δύο Δυτικούς ομήρους των ανταρτών.


www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS