Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Οι επτά βασικές επενδυτικές στρατηγικές για το 2020 – Στο 3,4% η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας

tags :
Goldman Sachs: Οι επτά βασικές επενδυτικές στρατηγικές για το 2020 – Στο 3,4% η ανάπτυξη της διεθνούς οικονομίας

Ανάπτυξη 3,4% για την παγκόσμια οικονομία αναμένει το 2020 η Goldman Sachs
Τις βασικές επενδυτικές της επιλογές για το 2020 δημοσιοποίησε η Goldman Sachs σε report της, με τον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό όμιλο να εμφανίζεται αρκετά αισιόδοξος για την πορεία των περισσότερων assets, ενώ παράλληλα εκτιμά ότι η διεθνής οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 3,4% το 2020, έναντι 3,1% κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Όπως αναφέρει ο Jan Hatzius, επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs το 2019 η παγκόσμια οικονομία υποχώρησε ταχύτερα του αναμενόμενου, καθώς υπήρξε ισχυρή σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

Το γεγονός αυτό ανάγκασε το 60% των κεντρικών τραπεζών να ακολουθήσουν χαλαρή νομισματική πολιτική, με αποτέλεσμα ο δείκτης S&P 500 να εμφανίσει την καλύτερη πορεία του από το 2013 έως και σήμερα, με κέρδη από την αρχή του 2019 να ξεπερνούν το 24%.

Η Goldman Sachs εκτιμά ότι η πιθανότητα διεθνούς ύφεσης στο επόμενο 12μηνο έχει υποχωρήσει στο 20% από 30% που ήταν έως πρόσφατα, ενώ στα θετικά καταγράφεται και το γεγονός ότι ο ιδιωτικός τομέας στις ανεπτυγμένες αγορές ή έστω στις περισσότερες εξ αυτών δεν αντιμετωπίζει ελλείμματα.

Ο χρηματοπιστωτικός όμιλος εκφράζει σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα είναι υψηλότερη, ενώ στην Ευρώπη θα εμφανίσει πιο σταδιακή πορεία ανάκαμψης και το ίδιο θα ισχύσει και για την Ιαπωνία.
Σημαντική υποχώρηση εκτιμάται ότι θα εμφανίσει η ανάπτυξη της Κίνας, διαμορφούμενο ελαφρώς χαμηλότερα από το 6%.

Σε όλες τις προηγμένες οικονομίες, η Goldman αναμένει «τη συνεχιζόμενη βελτίωση της αγοράς εργασίας και την ανοδική πίεση στην αύξηση των μισθών, η οποία είναι πιθανό να προωθήσει το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος πάνω από τους στόχους για τον πληθωρισμό των κεντρικών τραπεζών».

Στις βασικές προβλέψεις της, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων αγορών θα παραμείνουν σε «κατάσταση αναμονής» το 2020.
Ωστόσο, τουλάχιστον στις αρχές του έτους - όπως και το 2019 - «ο κίνδυνος βρίσκεται στην πλευρά της περαιτέρω χαλάρωσης, ειδικά στην Ευρωζώνη και την Ιαπωνία όπου η ανάπτυξη είναι ασθενής και ο πληθωρισμός είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο».

Έτσι, με ελαφρώς καλύτερη ανάπτυξη, περιορισμένο κίνδυνο ύφεσης και φιλική νομισματική πολιτική, η Goldman προβλέπει "ένα αξιοπρεπές υπόβαθρο για τις χρηματοπιστωτικές αγορές στις αρχές του 2020".
Ωστόσο, οι ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των υψηλότερων εταιρικών φόρων στα κέρδη θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.
Εκτός από την πολιτική, η Goldman προειδοποιεί ότι η αύξηση της αύξησης των μισθών φαίνεται ότι θα μειώσει τα περιθώρια κέρδους τα επόμενα χρόνια.

Χρησιμοποιώντας τα παραπάνω ως βάση για τη σύνοψη των κορυφαίων δέκα θεμάτων για το 2020, ο στρατηγικός αναλυτής της Goldman SAchs Lotfi Karoui και η ομάδα του συνέταξαν αυτόν τον κατάλογο των κορυφαίων μακροοικονομικών θεμάτων και αυτών που αναμένεται να κυριαρχήσουν στο επενδυτικό τοπίο το 2020 και το συνοψίζει ως εξής: «η σταθεροποίηση στην ανάπτυξη που προβλέπουμε πρέπει να αποφέρει αξιοπρεπείς επισφαλείς περιουσιακές αποδόσεις , συμπεριλαμβανομένων και των κυκλικών τακτικών· αλλά χωρίς την ύπαρξη παράπλευρων απωλειών από τη νομισματική πολιτική της Fed (και ΕΚΤ), η ανοδική πορεία των αγορών είναι πιθανόν να είναι πιο περιορισμένη».

- Η προβολή beta (The Beta View): Σταθεροποίηση της ανάπτυξης
- Σχετική τιμή (Relative Value): Τακτική ανάκαμψη σε κυκλικά αλλά η ποιότητα εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή
- Κέρδη (Earnings): Προσαρμογή στην ήπια ανάπτυξη, με προσοχή στους φόρους
- Επιτόκια (Rates): Μία μικρή bear market
- FX: Μια ιστορία δύο δολλαρίων
- Ευρώπη: Μην πολεμάτε την ΕΚΤ
- Κίνα: Όταν η πολιτική κάνει αρκετά
- Αναδυόμενες αγορές: Καλύτερη ανάπτυξη, μέτρια απόδοση
- Εμπορεύματα: Υπέρ-συγκέντρωση, υπερβολική μόχλευση
- Η ρευστότητα της αγοράς: Ένα άγνωστο

«Το τελευταίο 12μηνο μπορεί να ήταν γεμάτο σκαμπανεβάσματα για την παγκόσμια οικονομία, αλλά ήταν ιδιαίτερα φιλικό για τις αγορές», παραδέχεεται ο Karoui.

Για όσου επιλέγουν να τοποθετηθούν σε επενδύσεις σταθερού εισοδήματος, ιδιαίτερα σε αγορές με χαμηλή ρευστότητα, όπως επιχειρηματικές πιστώσεις ή στεγαστικά δάνεια, τα επεισόδια όπως η εμπειρία στην αγορά repos προσέφεραν ένα άλλο πολύτιμο μάθημα: η τιμολόγηση του κινδύνου ρευστότητας σπάνια ήταν πιο δύσκολη.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι επενδυτές απάντησαν απαιτώντας υψηλότερο ασφάλιστρο έναντι του κινδύνου ρευστότητας.
Σύμφωνα με τη Goldman, η επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας της αγοράς αποτελεί σημαντική πηγή δημιουργίας «ρωγμών» που οι επενδυτές πρέπει να προβλέπουν και να προβαίνουν σε συνεχείς αναπροσαρμογές, ιδίως στην αγορά των εταιρικών ομολόγων.
Η συνδυασμένη επίδραση των υψηλότερων απαιτήσεων κεφαλαίου και ρευστότητας έχει βελτιώσει την ανθεκτικότητα των τραπεζών. Ωστόσο, αυτή η βελτιωμένη ανθεκτικότητα έχει επίσης μειώσει την ευελιξία της τράπεζας και έχει μειώσει την ικανότητα ανταπόκρισης στην ισχυρότερη ζήτηση ρευστότητας σε περιόδους αυξημένης πίεσης στην αγορά.

Οι επενδυτικές προτάσεις της Goldman Sachs

1. Σταθεροποίηση παγκόσμιας ανάπτυξης

Long στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα
Long στον δείκτη MSCI EM, αλλά χρησιμοποιώντας και προστασία (hedge)
Long στον δείκτη S&P GSCI Enhanced
Long σε κυκλικές έναντι αμυντικών μετοχών στις αναδυόμενες αγορές
Short στην ισοτιμία Ευρώ/Σουηδική Κορώνα
Long σε επιλεγμένο «καλάθι» ομολόγων υψηλού ρίσκου και υψηλών αποδόσεων των αναδυόμενων αγορών

2. Ποιότητα

Short των δείκτη για τα 5ετή CDX BB
Short τον δείκτη iBoxx Leveraged Loan index

3. Fed

Short τα 5ετή επιτόκια της Ευρωζώνης έναντι των πραγματικών επιτοκίων ΗΠΑ
Long τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια αμερικανικών υπηρεσιών

4. ΕΚΤ

Long στα ιταλικά κρατικά ομόλογα σε σύγκριση με τα πορτογαλικά
Long στον δείκτη EUR iBoxx Contingent Convertible Liquid Developed Market AT1


5. Brexit

Short στα 10ετή βρετανικά κρατικά ομόλογα10y Gilts
Short Ευρώ/Στερλίνα



6. Νομίσματα αναδυόμενων αγορών

Short Ευρώ/Πέσο Μεξικού
Short Δολάριο Καναδά/Ρούβλι
Long στη Ρουπία έναντι του Δολαρίου Ταϊβάν




7. Απουσία χαλάρωσης στη νομισματική πολιτική

Παραμονή στο THB 2Y IRS
Παραμονή στο KRW 1Y fwd, 2Y


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης