Υπέρ της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό η Γερμανία

Υπέρ της επανέναρξης της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό η Γερμανία
Υπέρ της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση
Υπέρ της επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το Κυπριακό τάσσεται η γερμανική κυβέρνηση, ενόψει της τριμερούς συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (25/11)στο Βερολίνο μεταξύ του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών A. Guterres, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας M. Akinci.
Το Βερολίνο διευκρινίζει ωστόσο ότι δεν συμμετέχει στην συνάντηση, αλλά παρέχει μόνο οικονομική και τεχνική στήριξη για την πραγματοποίησή της.
«Η γερμανική κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της υπό την καθοδήγηση του ΟΗΕ προσανατολισμένης σε αποτελέσματα διαπραγματευτικής διαδικασίας σχετικά με το Κυπριακό», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών C. Bourger και πρόσθεσε: «Για αυτόν τον λόγο στηρίζουμε, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Εθνών, την ανεπίσημη τριμερή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με τους δύο κύπριους ηγέτες κοινοτήτων στο Βερολίνο την Δευτέρα ως οικοδεσπότες, με οικονομική και τεχνική στήριξη».
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση, ο κ. Bourger σημείωσε ότι από την στιγμή που η Γερμανία δεν συμμετέχει απευθείας στην συνάντηση, ο ρόλος της αφορά θέματα όπως η εθιμοτυπία, η ασφάλεια, οι συνεννοήσεις με τις τοπικές αρχές κ.ο.κ. Αναφορικά με την στάση της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος επανέλαβε ότι τάσσεται υπέρ της επανέναρξης της υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτικής διαδικασίας και για αυτό στηρίζει και την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις προσδοκίες της γερμανικής πλευράς από την συνάντηση της Δευτέρας, τόνισε: «Καθώς δεν συμμετέχουμε απευθείας, μου είναι δύσκολο να εκφράσω προσδοκίες από γερμανικής πλευράς».
Την ερχόμενη Τρίτη ο κ. Guterres θα έχει συνάντηση με την Καγκελάριο A. Merkel, στην διάρκεια της οποίας, όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος O. Demer, θα συζητηθούν οι διεθνείς κρίσεις αλλά και η γερμανική πρωτοβουλία για την Λιβύη. Ερωτηθείσα σχετικά με το εάν στην συνάντηση θα τεθεί το Κυπριακό, η κυρία Demer διευκρίνισε ότι δεν επιθυμεί να προκαταλάβει τις συνομιλίες.
Την ίδια μέρα ο κ. Guterres θα συμμετάσχει στο 14ο Internet Forum που πραγματοποιείται στο Βερολίνο.www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS