Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan Cazenove: Ουδέτερο το κεφαλαιακό κόστος του Ηρακλή για την Eurobank - Στα 1,30 ευρώ η τιμή στόχος

JP Morgan Cazenove: Ουδέτερο το κεφαλαιακό κόστος του Ηρακλή για την Eurobank - Στα 1,30 ευρώ η τιμή στόχος
Η σύσταση της JP Morgan Cazenove για τη Eurobank παραμένει overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς
Τα αποτελέσματα της Eurobank ήταν καλύτερα των εκτιμήσεων της JP Morgan Cazenove σε επίπεδο PPOP, ήτοι στα προ προβλέψεων λειτουργικά κέρδη, ενώ η αγορά αναμένει και την οριστικοποίηση της διαχείρισης του χαρτοφυλακίου Cairo.
Αυτό αναφέρει στην τελευταία της ανάλυση η JP Morgan Cazenove, στην οποία και σχολιάζει τα αποτελέσματα 3ου τριμήνου 2019 της Eurobank.

Τι νέο υπάρχει

Η Eurobank ανέφερε τριμηνιαία κέρδη ύψους 59 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 6%, αλλά αύξηση 23% σε σχέση με την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.
Αυτό μεταφράζεται σε ROE 3,7% με υποκείμενο ROA στο 0,4%.
Ο δείκτης CET στο 16,3% είναι αυξημένο κατά 40 μ.β. σε τριμηνιαία βάση (FLB3 14,1%), κυρίως λόγω των κερδών αποτίμησης ομολόγων και τα τριμηνιαία κέρδη.
Το TBVPS είναι 1,65 ευρώ, αυξημένο κατά 3% σε τριμηνιαία βάση.
Τα αναφερόμενα κέρδη είναι 21% υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις της JP Morgan Cazenove, κυρίως λόγω των καλύτερων καθαρών εσόδων από τόκους και χαμηλότερων προβλέψεων για αυτό το τρίμηνο από ό, τι αναμενόταν, ενώ οι αμοιβές και το κόστος ήταν λίγο πολύ σύμφωνες με τις εκτιμήσεις της JP Morgan Cazenove.
Το NII είχε τριμηνιαία αύξηση, χάρη στα καλύτερα spreads, το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης από repo καθώς και τη συνεισφορά από διεθνείς θυγατρικές, ενώ το κόστος του κινδύνου για τα καθαρά δάνεια έφθασε το 1,57% καθώς ο αρνητικός σχηματισμός συνεχίστηκε.

Τι έκανε εντύπωση περισσότερο

Σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove αναμένεται ουδέτερη επίδραση κεφαλαίου από την ένταξη του Cairo στο σχέδιο Ηρακλής.
Με βάση τις δεσμευτικές προσφορές που έλαβε η διοίκηση τώρα, η διοίκηση περιμένει τη νομοθεσία του HAPS καθώς και την οριστικοποίηση των αξιολογήσεων για το κλείσιμο του Cairo, η οποία έχει προγραμματιστεί για τις αρχές του 2020.
Η εφαρμογή του HAPS σημαίνει ότι το μέγεθος των senior notes θα μειωθεί κατά την καθαρή παρούσα αξία του συνόλου των εγγυήσεων περίπου 250 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τη διοίκηση.
Ως εκ τούτου, η επίδραση στο κεφάλαιο από τα mezzanine notes θα είναι πιθανώς υψηλότερη από την αρχική καθοδήγηση ύψους 1,2 έως 1,4 δισ. ευρώ.
Αυτό θα αντισταθμιστεί από την αποδέσμευση RWA από τα senior notes με 0% υποτιθέμενη στάθμιση κινδύνου.
Συνολικά, ο αντίκτυπος του κεφαλαίου από τον HAPS θα είναι ουδέτερος. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από την Eurobank της προσέγγισης IRB, σταθμίσεως NPEs στο Cairo με υποτιθέμενο 69%, ενώ ο αντίκτυπος του HAPS στην κεφαλαιακή επάρκεια θα είναι υψηλότερη για τις τράπεζες που χρησιμοποιούν την τυποποιημένη μέθοδο (συμπεριλαμβανομένης της Alpha Bank) με συντελεστές στάθμισης κινδύνου NPE άνω του 100%.
Για το Cairo, το κύριο όφελος του HAPS θα είναι η πιθανή διευκόλυνση του SRT (σημαντική μεταφορά κινδύνου).
Η διοίκηση δεν σχεδιάζει να εφαρμόσει το HAPS στο Pillar αναδρομικά, η οποία έχει νόημα δεδομένου ότι έχουν ληφθεί εγκρίσεις.

Προοπτικές

Με στόχο CoR στο 1,7% και με βελτιωμένες τάσεις στο τέλος του έτους, η διοίκηση της Eurobank είναι πεπεισμένη ότι θα έχει δείκτη 1,4% το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Για το σχέδιο μείωσης των NPE, η διοίκηση είναι αισιόδοξη για ROE 10% το 2020.
Η Eurobank διαπραγματεύεται σε 0,6x σε όρους P/B του 2020 και 8,3x σε όρους προσαρμοσμένου P/E και για 10% RoTE το 2022.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης