Μήνυμα Lagarde (ΕΚΤ) σε Γερμανία: Απαραίτητη η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων

Μήνυμα Lagarde (ΕΚΤ) σε Γερμανία: Απαραίτητη η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων
Η Lagarde υποστήριξε ότι «η νομισματική πολιτική θα είχε πετύχει πιο γρήγορα τον στόχο της και με λιγότερες αρνητικές συνέπειες εάν την ίδια στιγμή λειτουργούσαν υποστηρικτικά προς την οικονομία κι άλλες πολιτικές»
Σαφές μήνυμα προς τη Γερμανία για αύξηση των επενδύσεων απηύθυνε για ακόμα μία φορά η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία της ευρωζώνης παρακολουθώντας παράλληλα τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής της.
Η Lagarde δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη νομισματική πολιτική στην πρώτη της σημαντική ομιλία από τότε που ανέλαβε το τιμόνι της ΕΚΤ στην αρχή του μήνα, λέγοντας απλά ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να κάνει αυτό που της αναλογεί για τη στήριξη της οικονομίας.
Αντ’ αυτού, επέλεξε να στείλει ένα μήνυμα στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, καλώντας τις να ενισχύσουν την εγχώρια ζήτηση αφού ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος τερμάτισε απότομα μια δεκαετία ανάπτυξης βασιζόμενης στις εξαγωγές.
«Η νομισματική πολιτική θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία και να ανταποκρίνεται στους μελλοντικούς κινδύνους.
Θα παρακολουθούμε συνεχώς τις αρνητικές συνέπειες των πολιτικών μας» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη για ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, εάν η ευρωζώνη θέλει να είναι σε θέση να αντέξει την αδυναμία στο εξωτερικό.
«Η απάντηση έγκειται στη μετατροπή της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου σε μια που είναι ανοιχτή στον κόσμο αλλά την ίδια στιγμή έχει εμπιστοσύνη στην ίδια, σε μια οικονομία που εκμεταλλεύεται πλήρως τις δυνατότητες της Ευρώπης για να παρουσιάσει υψηλότερους ρυθμούς εγχώριας ζήτησης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης» τόνισε.
Παράλληλα, η Lagarde υποστήριξε ότι «η νομισματική πολιτική θα είχε πετύχει πιο γρήγορα τον στόχο της και με λιγότερες αρνητικές συνέπειες εάν την ίδια στιγμή λειτουργούσαν υποστηρικτικά προς την οικονομία κι άλλες πολιτικές». 
Τέλος, η επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρθηκε και στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ με την Κίνα τονίζοντας «σήμερα, υπάρχουν δύο βασικές προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία.
Η πρώτη σχετίζεται από την αλλαγή της φύσης του παγκόσμιου εμπορίου», ενώ συμπλήρωσε ότι «οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του εμπορίου που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε δεν αποτελούν πλέον μια απόλυτη αβεβαιότητα».
Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το γεγονός ότι η Lagarde απέφυγε να αναφερθεί στη νομισματική πολιτική σηματοδοτεί μια μετατόπιση σε σχέση με τον προκάτοχό της Mario Draghi, που συχνά χρησιμοποίησε σημαντικές ομιλίες για να υπαινιχθεί επικείμενες κινήσεις της ΕΚΤ.
Αυτή η συνήθεια του Draghi είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις άλλων αξιωματούχων της ΕΚΤ, κυρίως αυτών από συντηρητικές και οικονομικά εύρωστες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Σε μια συμβολική κίνηση προς τη χώρα που φιλοξενεί την ΕΚΤ, η Lagarde ξεκίνησε την ομιλία της απευθύνοντας έναν χαιρετισμό στα γερμανικά και υποσχέθηκε να μάθει καλύτερα τη γλώσσα στο μέλλον.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS