Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη στις ευρωαγορές με τα βλέμματα σε εμπόριο και μάκρο - Στο +0,2% ο DAX, ο FTSE 100 +1,22%

Κέρδη στις ευρωαγορές με τα βλέμματα σε εμπόριο και μάκρο - Στο +0,2% ο DAX, ο FTSE 100 +1,22%
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 είχε άνοδο της τάξεως του +0,44% στις 403,97 μονάδες
Κέρδη σημείωσαν σήμερα Παρασκευή (22/11) οι ευρωαγορές, παρά την αβεβαιότητα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τα μακροοικονομικά στοιχεία της ευρωζώνης τα οποία δημοσιεύθηκαν νωρίτερα εντός της ημέρας.
Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά +0,44% στις 403,97 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη εμφάνισε κέρδη +0,20% στις 13.163,88 μονάδες.
Image
Ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο είχε άνοδο της τάξεως του +1,22% στις 7.326,90 μονάδες, ενώ ο δείκτης CAC 40 στο Παρίσι ενισχύθηκε κατά +0,2% στις 5.893,13 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης IBEX 35 στη Μαδρίτη ενισχύθηκε στο +0,44% και τις 9.254,90 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε -0,03% στις 23.272,50 μονάδες.
Image
Οι αναφορές ότι το Πεκίνο προσκάλεσε την αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία στην Κίνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετρίασε τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον της πρώτης φάσης στην εμπορική συμφωνία.
Παράλληλα, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου τόνισε ότι η πορεία των εμπορικών συνομιλιών δε βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κύριες ανησυχίες τους.
Image
Οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε στασιμότητα, λίγες εβδομάδες πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και η Ουάσιγκτον αναμένεται να θέσει σε ισχύ τους νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
Νωρίτερα, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας δημοσίευσε τα τελικά στοιχεία που αφορούν την ανάπτυξη της οικονομίας για το τρίτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα οποία η χώρα απέφυγε οριακά την τεχνική ύφεση.
Image
Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης αυξήθηκε κατά +0,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο +0,5%.
Οι εξαγωγές της Γερμανίας σημείωσαν άνοδο +1% για το ίδιο διάστημα, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν +0,1%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Destatis, οι καταναλωτικές και οι κυβερνητικές δαπάνες είχαν τη μεγαλύτερη συμβολή στην αύξηση του ΑΕΠ.
Image
Όσον αφορά τη δραστηριότητα των επιχειρήσεων για τον Νοέμβριο του 2019, ο σύνθετος δείκτης PMI της Markit σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών, και συγκεκριμένα στις 49,2 μονάδες, έναντι 48,9 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, παρά την άνοδο που σημειώθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ο δείκτης παραμένει κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, η οποία διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση.
Η οικονομική δραστηριότητα που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών κατέγραψε πτώση στις 51,3 μονάδες, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών, έναντι 51,6 μονάδων τον Οκτώβριο.
Παράλληλα, ο δείκτης PMI που αφορά τον μεταποιητικό κλάδο διαμορφώθηκε στις 43,8 μονάδες, έναντι 42,1 μονάδων τον προηγούμενο μήνα, γεγονός που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών.
Αντίθετα, ο σύνθετος δείκτης PMI που σχετίζεται με την Ευρωζώνη υποχώρησε στις 50,3 μονάδες για τον ίδιο μήνα, γεγονός που αποτελεί το χαηλότερο επίπεδο για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Ο υποδείκτης που σχετίζεται με τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων αυξήθηκε με τον τρίτο ασθενέσθερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών, ενώ αντίθετα ο υποδείκτης που αφορά τις προοπτικές των επιχειρήσεων σκαρφάλωσε σε υψηλά πέντε μηνών.
Image
Όσον αφορά τον μεταποιητικό κλάδο, ο δείκτης PMI κατέγραψε επιτάχυνση στις 46,6 μονάδες, παραμένοντας ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, ενώ ο αντίστοιχος δείκτης του κλάδου υπηρεσιών σημείωσε επιβράδυνση στις 51,5 μονάδες, έναντι 52,2 μονάδων τον Οκτώβριο.
Στη Βρετανία, ο σύνθετος δείκτης PMI που αφορά τον Νοέμβριο του 2019 διαμορφώθηκε στις 48,5 μονάδες, έναντι 50 μονάδων τον Οκτώβριο του 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα σημειωθεί άνοδος στις 50,2 μονάδες.
Ο δείκτης που σχετίζεται με τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, και συγκεκριμένα στις 48,3 μονάδες, έναντι 49,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στις 48,9 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης που αφορά τον κλάδο υπηρεσιών υποχώρησε επίσης κάτω από τη ζώνη των 50 μονάδων, και συγκεκριμέν στις 48,6 μονάδες, έναντι 50 μονάδων τον Οκτώβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα σημειωθεί επιτάχυνση στις 50,1 μονάδες.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (22/11) οι αγορές της Ασίας, μετά τις ήπιες απώλειες που σημειώθηκαν στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,32% στις 23.112,88 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Z Holdings και Nintendo υποχώρησαν κατά αμφότερες κατά -3,51%, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα, ο οποίος έκλεισε στο +0,26% και τις 2.101,96 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,34% στις 26.557,50 μονάδες, με τη μετοχή της CNOOC να ενισχύεται κατά +1,54%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 11.566,80 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,63% στις 2.885,29 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,51% και τις 9.626,90 μονάδες.
«Η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου για τους δασμούς εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγορές», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Prudential Financial, Quincy Krosby, προσθέτοντας ότι «η αγορά πρέπει να αισθανθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Stifel, Barry Bannister, επεσήμανε ότι «δεν επιθυμούμε να δούμε δασμούς στα καταναλωτικά αγαθά, οι οποίοι μεταφέρονται απευθείας στις λιανικές πωλήσεις, επειδή αποτελούν το τελευταίο σκέλος στο οποίο βρίσκεται η οικονομία αυτή τη στιγμή».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, οι αγορές θα καταγράψουν περαιτέρω απώλειες, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος μίας μεγαλύτερης ύφεσης δεν έχει εξαφανιστεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης