Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (πρώην πρ. Fed): Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για ύφεση στις ΗΠA αν και η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση

tags :
Yellen (πρώην πρ. Fed): Υπάρχουν λόγοι ανησυχίας για ύφεση στις ΗΠA αν και η οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση
Η πρώην πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, δήλωσε ότι αν και η αμερικανική οικονομία είναι σε εξαιρετική κατάσταση, αντιμετωπίζει πολλούς κινδύνους
Σοβαρή απειλή για την αμερικανική οικονομία -που κατά τα άλλα βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση- χαρακτηρίζει η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, την ανισότητα πλούτου που έχει δημιουργηθεί εδώ και δεκαετίες.
Η ίδια επεσήμανε ότι ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει επιζήμιο αντίκτυπο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές μέσω υψηλότερων τιμών και τη δημιουργία κλίματος αβεβαιότητας γενικότερα.
Αν και η ίδια δεν «βλέπει» ύφεση στον ορίζοντα, επεσήμανε επίσης ότι οι κίνδυνοι αυξάνονται.
«Θα στοιχημάτιζα ότι δεν θα υπάρξει ύφεση κατά το επόμενο έτος.
Αλλά θα πρέπει πω ότι οι πιθανότητες για ύφεση είναι υψηλότερες από το κανονικό και σε ένα επίπεδο όπου νοιώθω άβολα» τόνισε μιλώντας στο World Business Forum.
Με τη Fed να έχει προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων, δεν απομένουν πολλά περιθώρια για τη Fed να αντιδράσει. «Γι' αυτό και υπάρχουν καλοί λόγοι για να ανησυχώ».
Παρά τις προσπάθειες της Fed να καθοδηγήσει την οικονομία, η Yellen ανέφερε «μια πολύ ανησυχητική μακροπρόθεσμη τάση όπου ένα πολύ σημαντικό μερίδιο από το εργατικό δυναμικό των ΗΠΑ αισθάνονται ότι προοδεύει. Κι αυτό είναι αλήθεια».
Σύμφωνα με την ίδια, «αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και κοινωνικό πρόβλημα διότι σημαίνει ότι τα κέρδη του οικονομικού μας συστήματος δεν είναι ευρέως διαδομένα» συμπλήρωσε.
«Τελικά αφήνει στους ανθρώπους την αίσθηση ότι η οικονομία δεν εργάζεται γι' αυτούς, μια αίσθηση κοινωνικής δυσαρέσκειας που είναι εξαιρετικά διαταραγμένη» είπε η Yellen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης