Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών ανησυχιών - Στο +0,32% και τις 23.112,88 μονάδες ο Nikkei

tags :
Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας εν μέσω εμπορικών ανησυχιών - Στο +0,32% και τις 23.112,88 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,63% στις 2.885,29 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (22/11) οι αγορές της Ασίας, μετά τις ήπιες απώλειες που σημειώθηκαν στη Wall Street, εν μέσω ανησυχιών στις τάξεις των επενδυτών για την πορεία των εμπορικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +0,32% στις 23.112,88 μονάδες, παρά το γεγονός ότι οι μετοχές των Z Holdings και Nintendo υποχώρησαν κατά αμφότερες κατά -3,51%, ενώ παρόμοια ήταν η άνοδος και για τον δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα, ο οποίος έκλεισε στο +0,26% και τις 2.101,96 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο της τάξεως του +0,34% στις 26.557,50 μονάδες, με τη μετοχή της CNOOC να ενισχύεται κατά +1,54%, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 11.566,80 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,63% στις 2.885,29 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο -1,51% και τις 9.626,90 μονάδες.
Οι αναφορές ότι το Πεκίνο προσκάλεσε την αμερικανική εμπορική αντιπροσωπεία στην Κίνα προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μετρίασε τις ανησυχίες των επενδυτών για το μέλλον της πρώτης φάσης στην εμπορική συμφωνία.
Παράλληλα, το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου τόνισε ότι η πορεία των εμπορικών συνομιλιών δε βρίσκεται σε κίνδυνο, καθώς οι δύο πλευρές έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν τις συζητήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις κύριες ανησυχίες τους.
Οι διαπραγματεύσεις των δύο χωρών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε στασιμότητα, λίγες εβδομάδες πριν από τις 15 Δεκεμβρίου, όταν και η Ουάσιγκτον αναμένεται να θέσει σε ισχύ τους νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων.
«Η προθεσμία της 15ης Δεκεμβρίου για τους δασμούς εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγορές», τόνισε ο επικεφαλής αναλυτής αγορών της Prudential Financial, Quincy Krosby, προσθέτοντας ότι «η αγορά πρέπει να αισθανθεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου».
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Stifel, Barry Bannister, επεσήμανε ότι «δεν επιθυμούμε να δούμε δασμούς στα καταναλωτικά αγαθά, οι οποίοι μεταφέρονται απευθείας στις λιανικές πωλήσεις, επειδή αποτελούν το τελευταίο σκέλος στο οποίο βρίσκεται η οικονομία αυτή τη στιγμή».
Ο ίδιος υπογράμμισε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, οι αγορές θα καταγράψουν περαιτέρω απώλειες, ενώ πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος μίας μεγαλύτερης ύφεσης δεν έχει εξαφανιστεί».
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την άνοδο των προηγούμενων ημερών, στον απόηχο της είδησης ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ ενδέχεται να επεκτείνουν κατά τρεις μήνες τη συμφωνία για τις περικοπές στην παραγωγή τους.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -0,55% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,62 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,55% στα 58,26 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές από τον ΟΠΕΚ, οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία για τις περικοπές είναι πιθανό να αποφασίσουν επέκταση της συμφωνίας μέχρι τον Ιούνιο του 2020, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις 5 και 6 Δεκεμβρίου.
«Η Σαουδική Αραβία δεν επιθυμεί πτώση των τιμών», δήλωσε στο Reuters μία από τις πηγές, προσθέτοντας ότι η χώρα «επιθυμεί να βάλει ένα στήριγμα στις τιμές λόγω της IPO της Aramco».
Παράλληλα, οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν ώθηση κατά την προηγούμενη συνεδρίαση από την είδηση ότι η άνοδος των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ήταν μικρότερη σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου αυξήθηκαν κατά 1,38 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στα 1,54 εκατ. βαρέλια, ενώα τα αποθέματα προϊόντων διύλισης πετρελαίου υποχώρησαν κατά 1 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στα 730 χιλ. βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης