Τελευταία Νέα
Διεθνή

Politico: Τα μέτρα της Ελλάδας για το προσφυγικό και το μήνυμα που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση

Politico: Τα μέτρα της Ελλάδας για το προσφυγικό και το μήνυμα που στέλνει προς πάσα κατεύθυνση
Το Politico αναφέρεται στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού
Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού αναφέρεται το Politico σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα μεταφέρει τους αιτούντες ασύλου σε κλειστά κέντρα».
Στο δημοσίευμα επισημαίνεται μάλιστα, ότι «η συντηρητική κυβέρνηση θέλει να στείλει "σαφές μήνυμα" σε όσους σκέφτονται να εισέλθουν στην Ελλάδα παράνομα».
Χθες η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε το κλείσιμο υπάρχουσων δομών στα ελληνικά νησιά όπου βρίσκονται οι πρόσφυγες και θα τα αντικαταστήσει με κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα.
Τα νέα κέντρα θα φιλοξενούν 1.000 με 5.000 ανθρώπους και θα αντικαταστήσουν τις υπάρχουσες δομές, μεταξύ των οποίων και της Μόριας στη Λέσβο.
Οι νέες εγκαταστάσεις θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα, όπου θα μεταφερθούν οι άνθρωποι από τα ελληνικά νησιά, οι οποίοι αν και δεν θα είναι υπό κράτηση, θα του επιτρέπεται να βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Το Politico εστιάζει στη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα ότι «ένα σαφές μήνυμα πρέπει να σταλεί σε όσους σχεδιάζουν να έρθουν ή σκέφτονται να έρθουν στη χώρα παράνομα όταν δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.
Εάν δώσουν χρήματα στους διακινητές για να έρθουν στην Ελλάδα, θα τα χάσουν».
«Μετά τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές τον Ιούλιο, το μεταναστευτικό έχει γίνει ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος της, με τις ροές μεταναστών και προσφύγων να αυξάνονται στο υψηλότερο επίπεδο μετά τη συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία το 2016, με στόχο τον περιορισμό των αφίξεων στην ΕΕ» σχολιάζει το Politico.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι από τις αρχές του έτους έχουν φτάσει στην Ελλάδα περισσότεροι από 62.000 άνθρωποι, έναντι 38.000 σε Ισπανία και Ιταλία.
Ωστόσο, μένει να αποδειχθεί εάν τα σχέδια της κυβέρνησης μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά καθώς και η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας προέβλεπε κλειστά κέντρα αλλά δεν συνέβη ποτέ.
Εξάλλου, η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιμετωπίσει και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στην ενδοχώρα, που τις τελευταίες εβδομάδες διαμαρτυρήθηκαν έντονα και εμπόδισαν τη μεταφορά των αιτούντων ασύλου στις περιοχές τους.
«Κάποιοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η κυβέρνηση ενδέχεται να μην είναι σε θέση να τηρήσει τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι οι πρόσφυγε που θα φιλοξενούνται σε κάθε κέντρο δεν θα υπερβαίνουν το 1% του πληθυσμού της εκάστοτε περιοχής» αναφέρεται στο ίδιο δημοσίευμα.

Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης