Επίθεση Τουρκίας σε Μητσοτάκη με 6 προκλητικές… υποδείξεις: Αβάσιμες οι δηλώσεις για το μεταναστευτικό - Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα

Επίθεση Τουρκίας σε Μητσοτάκη με 6 προκλητικές… υποδείξεις: Αβάσιμες οι δηλώσεις για το μεταναστευτικό - Ελληνικό ΥΠΕΞ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα
Ο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για προπαγάνδα κατά της Τουρκίας
Αυστηρή είναι η απάντηση της Ελλάδας στην ευθεία επίθεση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Τουρκία, με αφορμή όσα 
Μάλιστα, η Άγκυρα δεν δίστασε να κάνει και... υποδείξεις προς την ελληνική κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.
«Δεν δεχόμαστε μαθήματα από κανέναν» διεμήνυσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα που νωρίτερα έστρεψε τα βέλη της απευθείας κατά του κ. Μητσοτάκη κάνοντας λόγο για «αβάσιμες και ατυχείς» δηλώσεις από τον κ. Μητσοτάκη (σσ. ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «η Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια της»), ενώ στην ουσία κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για... προπαγάνδα κατά της Τουρκίας.
«Το τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα μέσω διαστρέβλωσης των γεγονότων είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη», ανέφερε η δήλωση του Hami Aksoy, ο οποίος είναι εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ανακοίνωση του τουρκικού υπ. Εξωτερικών

Στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφέρονταν τα εξής: «Το τελευταίο παράδειγμα χειραγώγησης της κοινής γνώμης που προσπαθεί να κάνει η Ελλάδα μέσω στρέβλωσης των γεγονότων είναι οι αβάσιμες και ατυχείς δηλώσεις του πρωθυπουργού Μητσοτάκη.
Σε σύγκριση με τη μεταναστευτική κρίση του 2015, όταν 850 χιλιάδες παράτυποι μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη, το σημερινό επίπεδο διέλευσης μειώθηκε κατά 94% χάρη στα μέτρα που έλαβε η Τουρκία.
Δεν είναι ανθρώπινο για τις χώρες που βρίσκονται στις μεταναστευτικές διαδρομές καθώς και για την Ελλάδα να εφαρμόσουν "μηδενική μεταναστευτική πολιτική" και να αγνοήσουν τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων.
Η Ελλάδα και οι χώρες που πλήττονται από το μεταναστευτικό πρέπει να επικεντρωθούν κυρίως στην αντιμετώπιση των βασικών αιτιών που προκαλούν τη μετανάστευση στις χώρες προέλευσης.
Η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους από τέσσερα εκατομμύρια εξωτερικά εκτοπισμένους.
Οι Έλληνες ομόλογοι μας καθώς και η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν είναι δίκαιο να αναλάβει η Τουρκία το βάρος της μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα.
Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αρνείται να δει και να αναγνωρίσει την κατάσταση, οι παράτυποι μετανάστες συνεχίζουν να επαναπροωθούνται στα σύνορα από τις ελληνικές αρχές.
Αγνοώντας τις ευρωπαϊκές αξίες, αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε απάνθρωπη μεταχείριση.
Θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε στην Ελλάδα ότι η επιλογή συνεργασίας με την Τουρκία σε αυτό το θέμα θα αποφέρει αποτελεσματικότερα αποτελέσματα αντί να προπαγανδίζει την Τουρκία.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να:
- επανορθώσει για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίες καταγράφονται επίσης από διεθνείς οργανισμούς,
- κάνει κάτι για την πρόληψη των θανάτων μεταναστών, των ανηλίκων καθώς και των μεταναστών που δεν μπορούν να λάβουν την απαιτούμενη βοήθεια,
- μην ξεχνάει ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν δικαιώματα και ελευθερίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο,
- τερματίσει την πρακτική επαναπροώθησης των μεταναστών, η οποία αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο,
- μην χρησιμοποιεί όπλα εναντίον μεταναστών και να μην τους αντιμετωπίζει απάνθρωπα,
- επιδείξει σεβασμό στις πεποιθήσεις των μεταναστών καθώς και στις κοινές αξίες της Ευρώπης και της ανθρωπότητας».

Η απάντηση της Ελλάδας

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, σε ερώτηση αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, υπογράμμισε: «Η Ελλάδα ως ευνομούμενη και δημοκρατική χώρα δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν.
Η Τουρκία αντί να κάνει υποδείξεις καλό θα είναι να εφαρμόσει πλήρως τις πρόνοιες της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας και να πάψει να χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πίεσης στην Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

Υπενθυμίζεται ότι χθες (20/11/2019), ο κ. Μητσοτάκης -κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος- τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού συστήματος για το άσυλο.
«Χρειάζεται ένα κοινό σύστημα για το άσυλο που θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο» είπε τονίζοντας ότι η κατανομή των βαρών δεν πρέπει να είναι απλώς ένα άδειο σύνθημα χωρίς καμία ουσία.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται κατά μέσον όρο 500 αιτούντες άσυλο την ημέρα, η κατάσταση στα ελληνικά νησιά είναι πλέον «μη διαχειρίσιμη», ενώ η μεταφορά προσφύγων στο εσωτερικό της χώρας δημιουργεί αντιδράσεις στον τοπικό πληθυσμό.
«Δεν βλέπουμε πώς θα σταματήσει αυτή η τάση στο άμεσο μέλλον», είπε και τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS