Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ - Στο +2,37% και τα 63,88 δολ. το Brent

Ανοδικά το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ - Στο +2,37% και τα 63,88 δολ. το Brent
Το αμερικανικό αργό είχε άνοδο της τάξης του +2,7% στα 58,55 δολάρια
Ανοδικά κινήθηκε και σήμερα (21/11/2019) το πετρέλαιο παρά τη σημαντική άνοδο που σημείωσε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, στον απόηχο των στοιχείων της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent ενισχύθηκε κατά 2,37% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,88 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό είχε κέρδη της τάξεως του +2,7% φθάνοντας στα 58,55 δολάρια το βαρέλι.
Image
Η άνοδος για τον μαύρο χρυσό αποδόθηκε στο γεγονός ότι ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του είναι πιθανόν, στη συνεδρίαση τους τον Δεκέμβριο του 2019, να παρατείνουν τις ισχύουσες μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου έως τα μέσα του 2020, με τη Ρωσία, που δεν είναι μέλος του Οργανισμού, να στηρίζει την προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας για σταθερές τιμές του αργού ενώ η χώρα βρίσκεται στη διαδικασία εισαγωγής του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Saudi Aramco στο χρηματιστήριο.
Image
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συνεδριάζει στις 5 Δεκεμβρίου στην έδρα του στη Βιέννη, ενώ θα ακολουθήσουν συνομιλίες με μια ομάδα άλλων πετρελαιοπαραγωγών, με επικεφαλής τη Ρωσία, μια συμμαχία γνωστή ως ΟΠΕΚ+.
Οι σημερινές μειώσεις στην παραγωγή ισχύουν έως τον Μάρτιο του 2020.
Στις 5 Δεκεμβρίου, η Σαουδική Αραβία αναμένεται να ανακοινώσει την τελική τιμολόγηση της αρχικής δημόσιας προσφοράς της Aramco, που το Ριάντ ελπίζει να είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.
Η τιμή του πετρελαίου εκείνη τη χρονική στιγμή πιθανόν θα είναι κρίσιμη για την εισαγωγή της Aramco στο χρηματιστήριο, η οποία αναμένεται γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου.
«Μέχρι στιγμής έχουμε δύο βασικά σενάρια: είτε θα συνεδριάσουμε τον Δεκέμβριο και θα παρατείνουμε τις σημερινές μειώσεις έως τον Ιούνιο, είτε θα παραπέμψουμε την απόφαση στις αρχές της επόμενης χρονιάς, θα συναντηθούμε πριν από τον Μάρτιο για να δούμε πώς φαίνεται η αγορά και θα παρατείνουμε τις μειώσεις έως τα μέσα του έτους», δήλωσε πηγή από τον ΟΠΕΚ.
«Είναι πιο πιθανό να παρατείνουμε τη συμφωνία τον Δεκέμβριο προκειμένου να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα στην αγορά.
Οι Σαουδάραβες δεν θέλουν να μειωθούν οι τιμές του πετρελαίου, θέλουν μια στήριξη στις τιμές λόγω της αρχικής δημόσιας προφοράς (της Aramco)». Πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι οι συνθήκες στην αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2020 παραμένουν ασαφείς εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση στη ζήτηση πετρελαίου και για τον χαμηλό βαθμό συμμόρφωσης με τις μειώσεις από κάποιους παραγωγούς όπως το Ιράκ και η Νιγηρία, κάτι που περιπλέκει τις προοπτικές.
Η συμμαχία ΟΠΕΚ+ έθεσε σε εφαρμογή τον περασμένο Ιανουάριο μια συμφωνία για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να στηρίξει τις τιμές του αργού, που αυτή τη στιγμή κινούνται γύρω στα 62 δολάρια το βαρέλι. 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EIA, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Νοεμβρίου 2019 αυξήθηκαν κατά 1,38 εκατ. βαρέλια, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα διαμορφωθεί στα 1,54 εκατ. βαρέλια.
Παράλληλα, τα αποθέματα βενζίνης αυξήθηκαν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για άνοδο 870 χιλ. βαρελιών, ενώ αντίθετα τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου υποχώρησαν κατά σχεδόν 1 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για την πορεία των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα περιόρισε την ανοδική πορεία του πετρελαίου, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, τόνισε ότι θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των δασμών εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία.
«Η μεταβλητότητα της σημερινής ημέρας μπορεί να αποδοθεί στις ανησυχίες που περιβάλλουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα», αναφέρει ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Frame Funds, Hue Frame, διευκρινίζοντας ότι οι ανησυχίες αφορούν το ενδεχόμενο καθυστέρησης της συμφωνίας μέχρι το επόμενο έτος.
«Οι συμμετέχοντες στην αγορά ελπίζουν ότι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης θα υποχωρήσει εάν επιτευχθεί συμφωνία», επεσήμανε ο κ. Frame, ο οποίος παράλληλα πρόσθεσε ότι «εάν υπάρξει καθυστέρηση, είναι πιθανό ένα sell off στο πετρέλαιο, με την προσδοκία ότι η παγκόσμια ζήτηση θα υποχωρήσει από το 2020 και μετά».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS