Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε «νάρκη» δικαστικών αποφάσεων ο προϋπολογισμός του 2020 – Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή

Σε «νάρκη» δικαστικών αποφάσεων ο προϋπολογισμός του 2020 – Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή
Ο προϋπολογισμός του 2020 ενσωματώνει ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ οι οποίες θα ασκήσουν ευεργετική επίδραση στο ΑΕΠ κατά 0,4%-0,5%  
Με το κόστος των δικαστικών αποφάσεων να παραμένει η μεγαλύτερη απειλή για τον προϋπολογισμό του 2020, κατατίθεται σήμερα στη βουλή το τελικό σχέδιο με το οποίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο με το φετινό μέρισμα που υπολογίζεται στα 400 εκατ. ευρώ.       
Ο προϋπολογισμός του 2020 ενσωματώνει ελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ οι οποίες θα ασκήσουν ευεργετική επίδραση στο ΑΕΠ κατά 0,4%-0,5%.
Οι προβλέψεις του νέου προϋπολογισμού δεν διαφέρουν από αυτές του προσχεδίου και στηρίζονται σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας και -κυρίως- την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,56% του ΑΕΠ το 2020 από 3,8% φέτος.
Η ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα κινηθεί στο 2,8% από 2% φέτος, ενώ η ανεργία θα μειωθεί κατά περίπου 2 εκατοστιαίες μονάδες από το 17,4% στο 15,6%.
Η κυβέρνηση περιμένει επιπλέον έσοδα 642 εκατ. από ηλεκτρονικές συναλλαγές, 142 εκατ. από τις νέες αντικειμενικές και 60 εκατ. από το Airbnb.
Εξοικονομήσεις 500 εκατ. στις δαπάνες. Προβλέπει παράλληλα «εξοικονομήσεις» 500 εκατ. ευρώ από την καθιέρωση νέων χαμηλότερων οροφών στις δαπάνες και 170 εκατ. ευρώ από την αναδιάρθρωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων με ενίσχυση του συγχρηματοδούμενου σκέλους.
Από τη λεγόμενη «επισκόπηση δαπανών» το Γενικό Λογιστήριο εκτιμά πως θα εξοικονομηθούν 134 εκατ. ευρώ, από τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των φορέων γενικής κυβέρνησης επιπλέον 123 εκατ. ευρώ ένα «λογαριασμό» πάνω από 200 εκατ. ευρώ σε πρόσθετα έσοδα αθροίζουν παρεμβάσεις για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αύξηση της εισπραξιμότητας εσόδων από ακίνητη περιουσία από το Airbnb (60 εκατ. ευρώ) και τις νέες αντικειμενικές αξίες (142 εκατ. ευρώ), καθώς και από την επιτάχυνση της επίλυσης φορολογικών διαφορών που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια (50 εκατ. ευρώ).
Ο προϋπολογισμός συνολικά προβλέπει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 602 εκατ. ευρώ αλλά και περίπου ισόποση αύξηση των δαπανών.
Από τις προβλέψεις εσόδων ξεχωρίζει η αύξηση των εισπράξεων κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων (στα 11,334 δισ. ευρώ έναντι 10,998 δισ. ευρώ φέτος) παρά την ενεργοποίηση των νέων μειωμένων συντελεστών (εισαγωγικός στο 9% από 22%) ενώ στο μέτωπο των επιχειρήσεων όπου η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει μείωση του συντελεστή από το 28% στο 24% για τα φετινά κέρδη, ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση των εσόδων κατά περίπου 130 εκατ. ευρώ (από τα 4,405 δις ευρώ σε 4,534 δις ευρώ).
Στο μέτωπο των δαπανών (57,009 δισ. ευρώ από 56,302 δισ. ευρώ) ξεχωρίζουν η προβλεπόμενη εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ από δαπάνες τόκων (από 6,5 δισ. ευρώ σε 6 δισ. ευρώ) αλλά και η αύξηση των δαπανών του ΠΔΕ από τα 6,150 δισ. ευρώ φέτος (με «μαχαίρι» 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις προβλέψεις του τρέχοντος προϋπολογισμού) στα 6,750 δισ. ευρώ.
Στο νέο προϋπολογισμό κωδικοποιούνται των μέτρα που θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη βουλή. Ορισμένα από αυτά επανεξετάζονται έπειτα από τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν στην δημόσια διαβούλευση, όπως ο νέος στόχος για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίφθηκε η πρόταση για μείωση του ποσοστού από το 30% σε χαμηλότερα επίπεδα (25% ή 20%). Αποφασίσθηκε ωστόσο να μη συνυπολογίζονται στο εισόδημα οι δαπάνες για την καταβολή διατροφής από διαζευγμένους.   

Άλλες αλλαγές ή προσθήκες αφορούν:     

-Τη νέα δυνατότητα που παρέχεται στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τη φορολογική ζημία σε διάστημα δέκα ετών από πέντε που είναι σήμερα. Το μέτρο θα έχει εφαρμογή για λογιστικές ζημίες που δημιουργήθηκαν από το 2014 και μετά, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν με βάση τη νέα διάταξη να τις συμψηφίσουν με τη χρήση του 2024. Είναι ένα μέτρο-ανάσα για τον επιχειρηματικό κλάδο, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, από τις 92.431 που ήταν ο αριθμός των ζημιογόνων επιχειρήσεων το 2015 (ή ποσοστό 40%) αυξήθηκε στις 100.018 το 2018.
- Την αυτοτελή φορολόγηση των stock options με συντελεστή 15%. Σήμερα τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις δηλαδή με την κλίμακα φορολογίας. Tα κέρδη από τις μετοχές που διατίθενται στα πλαίσια των stock options , φορολογούνται ήδη από το 2008 ως παροχή σε είδος και ο εργαζόμενος πληρώνει τον φόρο και την εισφορά αλληλεγγύης που του αναλογεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης.
- Την βελτίωση της διάταξης με την οποία παρέχεται έκπτωση φόρου 40% για την επισκευή ακινήτων έτσι ώστε οι φορολογούμενοι που εκμισθώνουν ακίνητα να μην χάνουν την
Στα ακίνητα ο προϋπολογισμός προβλέπει την ένταξη  7.500 περιοχών στο αντικειμενικό σύστημα οι οποίες σήμερα βρίσκονται με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει σημαντικά  φορολογικά έσοδα. Οι εισπράξεις από φόρο ακινήτων το 2020 παραμένουν στα επίπεδα των  2,708 δισ. ευρώ.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης