Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των προσφύγων - λαθρομεταναστών σε κλειστούς χώρους

Σχέδιο της κυβέρνησης για τον περιορισμό των προσφύγων - λαθρομεταναστών σε κλειστούς χώρους
Οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση είναι αρκετά φιλόδοξοι.
Ανεβαίνει ο πήχης των προσδοκιών με το κυβερνητικό σχέδιο για τη διαχείριση του μεταναστευτικού -προσφυγικού που παρουσιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα και τον υφυπουργό Άμυνας και ειδικό συντονιστή για το μεταναστευτικό, Αλκιβιάδη Στεφανή.
Φύλαξη των συνόρων με την συγκρότηση ενός Ενιαίου Φορέα Επιτήρησης Συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου, λειτουργία κλειστών κέντρων σε νησιά και ελεγχόμενων δομών στην ενδοχώρα καθώς και άμεσες επιστροφές όσων βεβαίως δεν θα πάρουν το άσυλο. Αυτοί είναι στην ουσία οι τέσσερις στόχοι της κυβέρνησης.
Στόχοι όμως, αρκετά φιλόδοξοι με την έννοια ότι σε μεγάλο βαθμό, το τι θα συμβεί, δεν εξαρτάται απολύτως από την Ελλάδα γιατί τόσο όσοι φτάνουν στη χώρα μας όσο και όσοι φεύγουν, ορίζονται από άλλες χώρες και πρωτίστως, ορίζονται από την Τουρκία.
Γι αυτό και οι στόχοι που θέτει η κυβέρνηση είναι αρκετά φιλόδοξοι.
Μέχρι τις αρχές του 2020 η κυβέρνηση επιθυμεί να μεταφέρει 20.000 μετανάστες από τα νησιά του Αιγαίου στην ενδοχώρα.
Αυτό ίσως είναι και το πιο έυκολο, αρκεί βεβαίως να βρεθούν ξενοδοχεία που να φιλοξενήσουν 5.000 μετανάστες όπως είναι ο στόχος και καινούριες δομές οι οποίες θα είναι επαρκείς για να φιλοξενήσουν άλλους 15.000 σε ήδη υπάρχουσες δομές της ενδοχώρας και σε νέες που δημιουργούνται.
Πάντως, κατά την παρουσίαση του σχεδίου, η κυβέρνηση δεν θέλησε να ανοίξει απολύτως τα χαρτιά της επειδή ακόμα δεν έχουν τελειώσει οι διαβουλεύσεις με τις τοπικές κοινωνίες αναφορικά με το που ακριβώς θα είναι αυτές οι καινούριες δομές.
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, θα στεγαστούν σε παλιά εργοστάσια και γενικώς θα είναι δομές οι οποίες θα είναι ελεγχόμενες, έτσι ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στις τοπικές κοινωνίες από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία προσφύγων και μεταναστών.
Πάντως αυτό που μοιάζει πιο δύσκολο είναι μάλλον το να στήσουν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα στα πέντε νησιά που δοκιμάζονται από το προσφυγικό.
Ο υφυπουργός και αρμόδιος συντονιστής για το μεταναστευτικό ο κ. Αλκιβιάδης Στεφανής έθεσε τον στόχο, μέχρι τον Ιούλιο του 2020 να έχουν κατασκευαστεί και να έχουν επεκταθεί οι κλειστές δομές στα πέντε αυτά νησιά τα οποία να σημειωθεί ό,τι ως ειρήσθω εν παρόδω, θα έχουν και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη που θα είναι κυρίως η παράταση του μειωμένου Φόρου Προστιθέμενης Αξίας.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσει η Μόρια και οι υπόλοιπες δομές που παρουσιάζουν άλλωστε, ανάλογες εικόνες.
Μάλιστα, ο κ. Στεφανής κατά την συνέντευξη που παραχώρησε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έδειξε και σε μεγεθυμένες φωτογραφίες την κατάσταση που επικρατεί.
Εικόνες, που προκαλούν μόνο Θλίψη και προβληματισμό για το πως άνθρωποι ζουν εκεί, στις συγκεκριμένες δομές οι οποίες επεκτείνονται συνεχώς και επεκτείνονται άναρχα.
Κάποια από τις φωτογραφίες που έδειξε ο υφυπουργός Άμυνας και αρμόδιος συντονιστής για το μεταναστευτικό, απεικονίζει πυλώνες του ηλεκτρισμού στους οποίους ανεξέλεγκτα ο καθένας πηγαίνει και συνδέει το δικό του καλώδιο και ηλεκτροδοτεί τη σκηνή του, την οποία έχει στήσει, όπου θέλει.
Αυτή η εικόνα σύμφωνα με τον κ. Στεφανή, θα τελειώσει μέχρι το καλοκαίρι γιατί μέχρι τότε, όπως είπε, θα κλείσει η Μόρια, θα κλείσει η ΒΙΑΛ στη Χίο, θα κλείσει και η υπάρχουσα δομή στη Σάμο και στη θέση τους θα δημιουργηθούν κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, δυναμικότητας 18.000 ατόμων.
Ακούγεται φιλόδοξη η εν λόγω προοπτική και μένει να δούμε στην πράξη αν θα επιτευχθεί.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης