Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τα 5 βασικά συμπεράσματα από το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Alpha Bank – Σύσταση buy

tags :
Goldman Sachs: Τα 5 βασικά συμπεράσματα από το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Alpha Bank – Σύσταση buy
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, συνολικά η Alpha Bank ανακοίνωσε ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου
Τα 5 βασικά συμπεράσματα από το νέο στρατηγικό πλαίσιο που ανακοίνωσε η Alpha Bank στοιχειοθέτησε η Goldman Sachs, η οποία συντηρεί τη σύσταση buy για τη μετοχή μετά και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' 3μηνου του 2019.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Goldman Sachs, συνολικά η Alpha Bank ανακοίνωσε ένα καλό σύνολο αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, με τα προ προβλέψεων κέρδη να αυξάνονται περισσότερο από το αναμενόμενο, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε υψηλότερα από τα αναμενόμενα τέλη (+9%), τα οποία όμως υπεραντιστάθμισαν από τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα έσοδα από τόκους (-7%) και το υψηλότερο κόστος (+7%).
Ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 45,5% το τρίτο τρίμηνο (-2,6 ποσοστιαίες μονάδες) με την κάλυψη των ταμειακών διαθεσίμων να μειώνεται στο 44% το τρίμηνο (-3 π.μ. αυτό οφειλόταν κυρίως στην αναταξινόμηση στο χαρτοφυλάκιο HFS 1,8 δισ. NPEs - Project Neptune).
Τέλος, η τράπεζα ανέφερε δείκτη CET1 15,1%, ο οποίος ήταν σημαντικά χαμηλότερος από τον αναμενόμενο παρά την ισχυρή διαδοχική ανάπτυξη.
Ακόμη πιο σημαντικό, όμως, η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης ένα νέο τριετές στρατηγικό σχέδιο (2020-22), που επικεντρώνεται στις προσπάθειες μείωσης των NPE (με μεγάλη τιτλοποίηση NPE έως 12 δισ. ευρώ) και επιταχύνει τη μείωση των 7 δισ. NPE έως το 2020.
Η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει σε δείκτη ΝΡΕ στο 13%, με την ταμειακή κάλυψη να μην διαφέρει σημαντικά από τώρα (44% από το 3ο τρίμηνο του 2019), τον CET1 στο 15%, τον RoE στο 10% (έναντι <1% το 2019Ε).
Και αυτοί οι στόχοι θα επιτευχθούν έως το 2022.
Τα πέντε βασικά στοιχεία από το Σχέδιο (συμπεριλαμβανομένων των βασικών μηνυμάτων από τη διοίκηση) είναι τα εξής:
- Η τράπεζα εκτιμά ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μεταξύ 2% και 4%, η οποία αναμένεται να οδηγήσει το ποσοστό ανεργίας σε 14,5% έως το 2022, από 16,7% τον Αύγουστο του 2019.
- Επιτάχυνση της μείωσης των NPE
Οι νέοι στόχοι μείωσης του NPE υπονοούν ότι η τράπεζα θα φτάσει στους προηγούμενους στόχους μέχρι το 2020, που είναι ένα έτος νωρίτερα από ό, τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.
- Η τράπεζα υποστηρίζει ότι θα εξασφαλίσει υψηλότερα κέρδη απόδοσης
Η τράπεζα ανακοίνωσε επίσης σχέδια για εξοικονόμηση κόστους ύψους 120 εκατ.ευρώ έως το 2022 (έναντι της βάσης κόστους 2019)
- Αναμένονται υψηλότερα έσοδα από δανεισμό και τέλη
Αναμένεται να ξεκινήσουν χορηγήσεις ύψους 14 δισ. ευρώ το 2019-22 σε επίπεδο Ομίλου.
- Συνολικές επιδράσεις
Συνολικά το PPI το 2021 αναμένεται να είναι κατά 10% χαμηλότερο από το επίπεδο του 2019.
Το συνολικό ενεργητικό αναμένεται να αυξηθεί κατά 6 δισ. ευρώ σε 67 δισ. ευρώ το 2022
Το καθαρό αποτέλεσμα από τις διάφορες θετικές και αρνητικές επιπτώσεις που συνδέεται με τα επιταχυνόμενα σχέδια μείωσης των NPE αναμένεται να ανέλθει στο 3,5% των RWA.
Ως εκ τούτου, με αναλογία CET1 στο 15,4% το 3ο τρίμηνο, αυτό θα μειωνόταν στο 11,9% μετά το Galaxy Project.
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης