Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η εμπλοκή ή μη του Fairfax στην Εθνική Ασφαλιστική θα κρίνει τα σχέδια για την Eurobank – H Grivalia στο μέλλον θα επιστρέψει στους Καναδούς

Η εμπλοκή ή μη του Fairfax στην Εθνική Ασφαλιστική θα κρίνει τα σχέδια για την Eurobank – H Grivalia στο μέλλον θα επιστρέψει στους Καναδούς
Θα είναι η πρώτη φορά που ο Watsa του Fairfax έρχεται στην Ελλάδα και από όλες τις επενδύσεις του κερδίζει.
Ο Prem Watsa ο επικεφαλής του Fairfax έρχεται στην Ελλάδα τέλη Νοεμβρίου 2019 για να συναντηθεί με τον έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και βεβαίως να συναντήσει τις διοικήσεις των εταιριών στις οποίες είναι βασικός μέτοχος.
Θα είναι η πρώτη φορά που ο Watsa του Fairfax έρχεται στην Ελλάδα και από όλες τις επενδύσεις του κερδίζει.
Να σημειωθεί ότι το καναδικό fund Fairfax είναι βασικός μέτοχος της Eurobank με ποσοστό 31,7% και κατέχει 1,159 δισεκ. μετοχές.
Μεταξύ των μετόχων περιλαμβάνεται το Capital Group που κατέχει 5,20% της Eurobank και η Pimco που κατείχε το 5,02% ή 186,5 εκατ μετοχές και αναφέρεται ότι ελέγχει το 7,9% ή 293,5 εκατ μετοχές με προοπτική να φθάσει στο 10%.
Το Fairfax ανάλογα με το εάν δείξει ή όχι τελικώς ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική θα καθορίσει και την γενικότερη στρατηγική του στην Eurobank.
Ήδη στην Eurobank με αναθεωρημένο μέσο κόστος τα 0,94 με 0,96 ευρώ το Fairfax έχει καλύψει όλες τις παρελθούσες ζημίες και σημειώνει και οριακή κέρδος.
Ωστόσο από την Ελλάδα, τις επενδύσεις στην Eurolife, στα ελληνικά κρατικά ομόλογα και άλλα επιτυγχάνει κέρδη άνω των 600 εκατ ευρώ.
Στην Eurobank είχε επενδύσει στο παρελθόν – προ της απορρόφησης της Grivalia – 934 εκατ ευρώ.
Εάν το Fairfax εκδηλώσει ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική αυτό θα σημαίνει ότι μπαίνει στην διαδικασία με μεγάλες πιθανότητες να πλειοδοτήσει.
Βέβαια θα έχει απέναντι του ένα πολύ δύσκολο αντίπαλο το CVC Capital και την Κινεζική Fosun.
Εάν το Fairfax δείξει πραγματικό ενδιαφέρον για την Εθνική Ασφαλιστική… αυτό θα είναι σηματωρός για τα γενικότερα σχέδια του στην Eurobank.
Εάν αποκτήσει την Εθνική Ασφαλιστική, θα επιχειρήσει σε βάθος 2ετίας να πάρει πίσω την Grivalia, η Grivalia απορροφήθηκε αλλά στο μέλλον είναι βέβαιο ότι θα βγει εκ νέου από την Eurobank.
Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε το Fairfax να πουλήσει το 11% των μετοχών που κατέχει στην Eurobank, να κρατήσει ένα 20%.
Σε σημερινές τιμές αποτιμάται περίπου στα 408 εκατ ευρώ.
Για να τεθεί απλά.
To Fairfax δηλώνει μεγάλη ικανοποίηση από την διοίκηση Καραβία, ο οποίος κατάφερε να μηδενιστούν όλες οι λογιστικές ζημίες των καναδών από την στρατηγική τους θέση στην Eurobank.
Η μετοχή βρίσκεται στα 0,98 ευρώ και πάνω από το 1 ευρώ θεωρείται ακραία πανάκριβη η Eurobank.
Οποιαδήποτε τιμή πάνω από 1,10 ευρώ καθιστά τις επενδύσεις στην μετοχή ακραία επικίνδυνου ρίσκου.
Με βάση τις τρέχουσες τιμές τα ανοδικά περιθώρια της Eurobank είναι +12% αυτό είναι το μέγιστο της κίνησης που μπορεί να κάνει η μετοχή.
Στα 1,10 ευρώ η κεφαλαιοποίηση θα βρίσκεται στα 4,1 δισεκ. που διαμορφώνει P/BV περίπου 0,85…
Τέτοιες τιμές δεν δικαιολογεί η Eurobank χρηματιστηριακά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης