Τελευταία Νέα
Speculator

Τα δίνουν όλα οι τραπεζικές μετοχές για νέα υψηλά – Ποιες μετοχές στέκονται τροχοπέδη

Τα δίνουν όλα οι τραπεζικές μετοχές για νέα υψηλά – Ποιες μετοχές στέκονται τροχοπέδη
Οι 900 μονάδες δεν κατάφεραν να ξεπεραστούν παρά τις θετικές εκθέσεις της HSBC για τις τράπεζες και το ΧΑ συνολικά και παρά το θετικό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού
Ήταν 31 Ιουλίου 2019 όταν η αγορά και συγκεκριμένα ο γενικός δείκτης κατέγραφε το υψηλό 4,5 ετών και ξεπερνούσε έστω και οριακά τις 900 μονάδες.
Το συγκεκριμένο σημείο (901,57 μονάδες) ήταν οριακά υψηλότερο από τις 900,31 μονάδες που είχε γράψει στις 8 Ιουλίου και λίγο υψηλότερο από το προηγούμενο στις 895,64 μονάδες που είχε γράψει 1η Φεβρουαρίου 2018.
Οι 900 μονάδες δεν κατάφεραν να ξεπεραστούν παρά τις θετικές εκθέσεις της HSBC για τις τράπεζες και το ΧΑ συνολικά και παρά το θετικό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού.
Γι΄αυτή την αδυναμία ουδεμία ευθύνη φέρουν οι τράπεζες οι οποίες έχουν καταφέρει να γράψουν τιμές υψηλότερες από αυτές που είχαν στις 31 Ιουλίου και παράλληλα χθες να κλείσουν οι περισσότερες με άνοδο και σε υψηλά ημέρας.
Οι τρεις μεγάλες συστημικές τράπεζες έγραψαν πρόσφατα νέο υψηλό ενώ η Πειραιώς βρίσκεται υψηλότερα από τα επίπεδα που ήταν στο τέλος του Ιούλη.
Νέα υψηλά πολλών ετών έχει γράψει και ο ΟΤΕ όπως και η ΔΕΗ.
Έτσι παρά τη συμβολή των παραπάνω μετοχών ο γενικός δείκτης δε μπόρεσε ούτε χθες να φτάσει τις 900 μονάδες, ενώ εκδηλώθηκαν και ενδοσυνεδριακά κινήσεις κατοχύρωσης κερδών στις τράπεζες, οι οποίες ωστόσο στην πλειονότητά τους απορροφήθηκαν με επιτυχία.
Η αγορά είχε ανάγκη από φρέσκους και πιο ξεκούραστους πρωταγωνιστές.
«Πλάτη» παρά τη μικρή του συμμετοχή στη διαμόρφωση του δείκτη δεν έχει βάλει η Ελλάκτωρ η οποία υποχωρεί 20% από την τιμή που είχε στο τέλος Ιουλίου.
Η Lamda, επίσης με μικρή συμμετοχή, υποχωρεί 19% από την ίδια ημερομηνία αν και εσχάτως έχει βελτιώσει τη συμπεριφορά της.
Η Μυτιληναίος με καλύτερη συμμετοχή στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη (4,74%) έχει απώλειες 10% περίπου, η Viohalco με μικρή συμμετοχή (1,55%) έχει απώλειες 10% επίσης και ανάλογες απώλειες έχει και η ΕΥΔΑΠ.
ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ και Coca Cola επίσης έχουν απώλειες λίγο κάτω από 10%, με την τελευταία να συμμετέχει στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη με ποσοστό 8,34%.
ΟΛΠ και Τιτάν έχουν επίσης απώλειες 6-8%, ενώ οι απώλειες του ΟΠΑΠ είναι περίπου 4%.
Κάτω από 4% είναι οι απώλειες για ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και Fourlis.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα μετοχές όπως της Intalot υποχωρούν κατά 30%, η Ιντρακόμ 25%, η ΕΚΤΕΡ 28%, η Κλουκίνας-Λάππας 21% και η Πλαίσιο 11%.
Η αγορά συσσωρεύει δυνάμεις λίγο κάτω από τις 900 μονάδες και οι τεχνικοί αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τη συνέχεια.
«Κλειδί» αποτελούν τα εταιρικά κέρδη και πιθανές αναθεωρήσεις εκτιμήσεων από αναλυτές θα φέρουν νέους πρωταγωνιστές στο προσκήνιο.
Άλλωστε η αγορά έχει προεξοφλήσει τη… στασιμότητα ή μία μικρή αύξηση των κερδών το 2019, αλλά περιμένει περισσότερα για το 2020, χρονιά όπου η ανάπτυξη της χώρας, η μείωση της φορολογίας, η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων με αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων των δανείων, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα καλό σημείο εκκίνησης, υψηλότερο ωστόσο από τα προηγούμενα έτη για τα εταιρικά κέρδη.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης