Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Μείωση των NPLs και ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης για τις ιταλικές τράπεζες στο γ΄τρίμηνο του 2019

tags :
DBRS: Μείωση των NPLs και ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης για τις ιταλικές τράπεζες στο γ΄τρίμηνο του 2019
DBRS: Μείωση των NPLs και ευνοϊκοί όροι χρηματοδότησης για τις ιταλικές τράπεζες στο γ΄τρίμηνο του 2019
Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 2019 για τις κυριότερες ιταλικές τράπεζες υποδεικνύουν περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των NPEs και τον έλεγχο του κόστους, καθώς και τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης αναφέρει σε report του o οίκος αξιολόγησης DBRS.
Όπως τονίζει η DBRS Morningstar η κερδοφορία των ιταλικών τραπεζών κατά το 3ο τρίμηνο του 2009 υποστηρίχθηκε από το συνδυασμό χαμηλότερων προβλέψεων για ζημίες δανείων, ελέγχου κόστους και υψηλότερων χρηματοοικονομικών εσόδων, παρά την επίμονη πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII).
Το συνδυασμένο NII μειώθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση αντανακλώντας το περιβάλλον χαμηλού επιτοκίου, τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τη συνεχιζόμενη μείωση του κινδύνου.
Τα κριτήρια δανειοδότησης των τραπεζών παρέμειναν συνετά δεδομένου του ακόμη δυσχερούς περιβάλλοντος λειτουργίας.
Ο μέσος όρος του ακαθάριστου δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 9,3% από 12,8% το 3ο τρίμηνο του 1998, λόγω των εκχωρήσεων και των τιτλοποιήσεων, καθώς και της οργανικής μείωσης με τα χαμηλότερα ποσοστά αθέτησης.
Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν στο πίσω μέρος των κερδών εις νέον καθώς και η βελτίωση στο αποθεματικό εύλογης αξίας των κρατικών ομολόγων. Στο πλαίσιο των πιο ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης της αγοράς και των φθίνουσων διαφορών των κρατικών ομολόγων, οι τράπεζες αξιοποίησαν ενεργά τις κεφαλαιαγορές κατά την προετοιμασία για το MREL.
«Τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου για τις μεγάλες ιταλικές τράπεζες σημείωσαν περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά τη μείωση των δαπανών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια και τον έλεγχο του κόστους, καθώς και τη βελτίωση της πρόσβασης στις αγορές χρηματοδότησης. Οι δείκτες κεφαλαίου τους ενισχύθηκαν περαιτέρω, ωστόσο, τα βασικά έσοδα εξακολούθησαν να πιέζονται από το χαμηλό περιβάλλον επιτοκίων και τη συνεχιζόμενη μείωση του κινδύνου» αναφέρει η DBRS.
Το σχόλιο επικεντρώνεται στα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου για τις πέντε μεγάλες ιταλικές τράπεζες: Unicredit, Intesa Sanpaolo, Banco BPM, Banca MPS και UBI Banca

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης