Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Οι ΗΠΑ βάζουν «φωτιά» στη Μέση Ανατολή για τους εβραϊκούς εποικισμούς - Νίκη για τον Netanyahu εν μέσω αντιδράσεων

Οι ΗΠΑ βάζουν «φωτιά» στη Μέση Ανατολή  για τους εβραϊκούς εποικισμούς - Νίκη για τον Netanyahu εν μέσω αντιδράσεων
Oι αναλυτές προειδοποιούν ότι η προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο
(upd) «Φωτιά» στη Μέση Ανατολή βάζει η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους εβραϊκούς εποικισμούς, με τις αντιδράσεις σε διεθνές επίπεδο να είναι έντονες.
Οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον παράνομους τους οικισμούς του Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των Παλαιστινίων και της Ιορδανίας.
Η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ αποτελεί μία σημαντική νίκη για τον Netanyahu, ο οποίος δήλωσε ότι η απόφαση διορθώνει ένα ιστορικό λάθος, την ώρα που οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο.

Αντιδράσεις από Παλαιστίνη και Ιορδανία

Εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Mahmud Abbas δήλωσε ότι η απόφαση της Ουάσινγκτον «είναι πλήρως αντίθετη με το διεθνές δίκαιο».
Οι ΗΠΑ "δεν έχουν τα προσόντα ή την άδεια να ακυρώνουν διατάξεις του διεθνούς δικαίου και δεν έχουν το δικαίωμα να νομιμοποιήσουν τους ισραηλινούς οικισμούς", ανέφερε η ανακοίνωση.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi προειδοποίησε ότι η αλλαγή στάσης των ΗΠΑ απέναντι στους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη θα έχει «επικίνδυνες συνέπειες» στις προοπτικές αναζωογόνησης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή.
Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Safadi χαρακτήρισε παράνομους τους οικισμούς, προσθέτοντας ότι καταστρέφονται οι προοπτικές για μια λύση των δύο κρατών, με την οποία οι Παλαιστίνιοι θα συνυπάρχουν πλάι-πλάι με το Ισραήλ.
Η λύση αυτή, σύμφωνα με τις αραβικές χώρες, είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί αυτή η αραβοϊσραηλινή διένεξη δεκαετιών.

Cavusoglu (Τούρκος ΥΠΕΞ) σε ΗΠΑ: Το Ισραήλ δεν είναι «υπεράνω του διεθνούς δικαίου»

Μήνυμα προς τις ΗΠΑ απηύθυνε η Τουρκία απαντώντας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να μην θεωρεί τους ισραηλινούς οικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη παράνομους.
«Καμία χώρα δεν είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Οι δηλώσεις με τη μορφή τετελεσμένων γεγονότων δεν έχουν καμία αξία μπροστά στο διεθνές δίκαιο», έγραψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu στο Twitter.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Παράνομοι οι ισραηλινοί εποικισμοί

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να θεωρεί ότι η εποικιστική δραστηριότητα του Ισραήλ στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομη με βάση το διεθνές δίκαιο και υπονομεύει τις προοπτικές για μια βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή.
"Η ΕΕ καλεί το Ισραήλ να τερματίσει όλες τις εποικιστικές δραστηριότητες, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις του ως δύναμη κατοχής", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.
Λίγο νωρίτερα η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει την θέση που διατηρούσε επί 40 χρόνια ότι οι εβραϊκοί οικισμοί δεν συνάδουν με το διεθνές δίκαιο, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας το δικαίωμα του Ισραήλ να κατασκευάζει τέτοιους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Τέσσερις ρουκέτες αναχαίτισε το Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος των ένοπλων δυνάμεων του Ισραήλ αναχαίτισε σήμερα τέσσερις ρουκέτες οι οποίες εκτοξεύθηκαν από το έδαφος της Συρίας εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.
Μερικά λεπτά νωρίτερα, ήχησαν οι σειρήνες της αεράμυνας στην περιοχή του κατεχόμενου από το Ισραήλ τμήματος του Υψιπέδου του Γκολάν.
«Εντοπίστηκαν τέσσερις εκτοξεύσεις από τη Συρία εναντίον της ισραηλινής επικράτειας, που αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του. «Δεν διαπιστώθηκε κανένα πλήγμα σε κοινότητες στο Ισραήλ», πρόσθεσε.
Περίπου 450 ρουκέτες, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, εκτοξεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του εδάφους του Ισραήλ έπειτα από τον «στοχευμένο» φόνο ηγετικού στελέχους της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, που θεωρείται πως πρόσκειται στο Ιράν.
Δεν εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη συριακή επικράτεια κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών αυτών, που τερματίστηκαν με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός η οποία κλείστηκε με μεσολάβηση της Αιγύπτου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης