Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kuroda (Bank of Japan): Υπάρχουν περιθώρια για νέα μείωση των επιτοκίων - Η ιαπωνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται

Kuroda (Bank of Japan): Υπάρχουν περιθώρια για νέα μείωση των επιτοκίων - Η ιαπωνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται
Ο επικεφαλής της Bank of Japan τόνισε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει την «ισχυρή νομισματική χαλάρωση»
Τη θέση ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας έχει περιθώρια για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, διατύπωσε σήμερα (19/11) ο επικεφαλής της BoJ, Haruhiko Kuroda, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι υπάρχουν όρια αναφορικά με το πόσο χαμηλά μπορεί να διαμορφωθούν τα επιτόκια.
Ειδικότερα, ο κ. Kuroda διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας δεν έχει πλέον άλλα εργαλεία ώστε να επεκτείνει τη νομισματική της χαλάρωση, τονίζοντας ότι υπάρχει συναίνεση εντός της κεντρικής τράπεζας ότι τα επιτόκια μπορούν να υποχωρήσουν κάτω από το -0,1%.
«Πολύ λίγα άτομα στην Τράπεζα της Ιαπωνίας πιστεύουν ότι η BoJ δε μπορεί να μειώσει τα επιτόκια κάτω από το -0,1%», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι «είναι δυνατή η περαιτέρω εμβάθυνση των επιτοκίων πέρα από το -0,1».
Ωστόσο, ο ίδιος διευκρίνισε ότι «ποτέ δεν είπα ότι δεν υπάρχουν όρια αναφορικά με το πόσο μπορούμε να εμβαθύνουμε τα αρνητικά επιτόκια, ή ότι έχουμε απεριόριστα μέσα ώστε να χαλαρώσουμε τη νομισματική μας πολιτική».
Αναφορικά με την πορεία της ιαπωνικής οικονομίας, ο κ. Kuroda επεσήμανε ότι «η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και ο πληθωρισμός θα σκαρφαλώσει σταδιακά στον στόχο του 2%» για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «πρέπει να παραμείνουμε ωστόσο σε επαγρύπνηση για τους κινδύνους, ιδίως όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία».
«Η ιαπνωική οικονομία διατηρεί τη δυναμική της ώστε να επιτύχει τον στόχο της BoJ για τις τιμές», τόνισε ο επικεφαλής της BoJ, ενώ τόνισε εν συνεχεία ότι «θα λάβουμε υπόψιν μας το κόστος και τα οφέλη της χαλάρωσης».
Παράλληλα, ο κ. Kuroda ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας δεν αναμένει ο πληθωρισμός να αγγίξει τον στόχο του 2% μέσα στο επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης