Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ξεμπλόκαρε η πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας μετά τις παρεμβάσεις Άδωνι Γεωργιάδη

Ξεμπλόκαρε η πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας μετά τις παρεμβάσεις Άδωνι Γεωργιάδη
Κατά  80% αυξήθηκαν οι υποθέσεις που έφυγαν προς τις τράπεζες - Πλέον οι δανειολήπτες σταματούν  τη διαδικασία  όταν τους ζητείται η άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών.
Ανεβάζει … στροφές η πλατφόρμα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μετά τις παρεμβάσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ Άδωνι Γεωργιάδη καθώς  μείωσε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την υποβολή του αιτήματος.
Τα στοιχεία από την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους αποκαλύπτουν ότι ο αριθμός των υποθέσεων προς τις τράπεζες αυξήθηκε κατά 80%.
Σε διάστημα μίας εβδομάδας ανήλθαν σε 579 από 321 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
Από την πλευρά τους οι τράπεζες έβγαλαν 103 προτάσεις για ρύθμιση στεγαστικών δανείων από 66 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα,  σημειώνοντας  αύξηση  κατά 56%.
Η πλατφόρμα για την προστασία πρώτης κατοικίας τέθηκε ουσιαστικά σε λειτουργία αφού  …έφυγαν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που υπήρχαν μέχρι σήμερα, διευκολύνοντας τους δανειολήπτες να ενταχθούν στη ρύθμιση.
Μεταξύ των παρεμβάσεων ήταν η αναγκαιότητα των εγγυητών αλλά και το δικαίωμα  να υποβληθεί αίτημα προστασίας  της  πρώτης  κατοικίας για την κατηγορία  δημοσίων υπαλλήλων που  έμεινε εκτός της περιοχής  που ήταν η πρώτη κατοικία.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης , οι συνθήκες έχουν βελτιωθεί    σημαντικά για την υποβολή της αίτησης.
Το ίδιο στέλεχος θεωρεί  ότι θα αυξηθεί ο ρυθμός των αιτήσεων τις επόμενες  6 εβδομάδες μέχρι τη λήξη της νομοθετικής προστασίας που είναι στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει η πιθανότητα παράτασης του νομοθετικού πλαισίου λόγω της χαμηλής συμμετοχής των ενδιαφερομένων.
 Οι Θεσμοί κρατούν σκληρή γραμμή καθώς θεωρούν ότι η νομοθετική πρωτοβουλία προστατεύει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές με τα σημερινά δεδομένα και δεν  φαίνονται   πρόθυμοι να δώσουν παράταση.
Το στοιχείο που τους οδηγεί σε αυτό το  συμπέρασμα είναι ότι περισσότεροι  από 16.000 δανειολήπτες , σταματούν τη διαδικασία της αίτησης , όταν φτάνουν στο βήμα που απαιτεί την έγκριση  άρσης του τραπεζικού απορρήτου .
Οι  δανειολήπτες στη κυριολεξία « παγώνουν» όταν πρόκειται να δώσουν τη συγκατάθεσή τους για έρευνα των τραπεζικών τους λογαριασμών. 
Πάντως η συμμετοχή των ενδιαφερομένων είναι σχετικά μικρή καθώς ο αριθμός  των αιτήσεων ανέρχεται σε 32.600 χρήστες ενώ η αρχική πρόβλεψη  ήταν ότι θα ξεπερνούσαν τις 150.000 και το ύψος  των δανείων που θα συμμετείχαν στη ρύθμιση θα ήταν περίπου 11 δις  ευρώ.
Τέλος να σημειωθεί μόλις επτά  δανειολήπτες  έλαβαν  κρατική επιδότηση στεγαστικού δανείου από  20% έως 50%  μέχρι την αποπληρωμή του στεγαστικού τους δανείου .
Και σε αυτή την περίπτωση  ο αριθμός  των δανειοληπτών είναι μικρός όταν τα εισοδηματικά κριτήρια είναι κάτω  από τις 10.000 ευρώ το χρόνο  και περιλαμβάνει τους 8 από τους 10  φορολογουμένους.
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης