Επικοινωνία Putin - Macron για την Ουκρανία - Η Γαλλία χαιρετίζει την επιστροφή από τη Ρωσία 3 ουκρανικών πολεμικών

Επικοινωνία Putin - Macron για την Ουκρανία - Η Γαλλία χαιρετίζει την επιστροφή από τη Ρωσία 3 ουκρανικών πολεμικών
Η επιστροφή από τη Ρωσία των πολεμικών πλοίων στην Ουκρανία είναι ένα νέο επεισόδιο της σχετικής άμβλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών μετά την εκλογή του Volodymyr Zelensky, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας επανάληψης του διαλόγου
Ο Emmanuel Macron χαιρέτισε σήμερα την επιστροφή από τη Ρωσία τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων, μια κίνηση που «συμβάλλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης» μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου ενόψει της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία στις 9 Δεκεμβρίου στο Παρίσι, ανακοίνωσε η γαλλική προεδρία.
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους έκανε το σχόλιο αυτό κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής του συνομιλίας με τον Ρώσο ομόλογό του Vladimir Putin σήμερα, η οποία αφορούσε την προετοιμασία της συνόδου αυτής όπου θα μετάσχουν επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky και η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel.
Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε ότι ο Vladimir Putin θα μετάσχει στην τετραμερή διεθνή σύνοδο σε μια προσπάθεια να προωθηθούν οι προσπάθειες για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία.
Η επιστροφή από τη Ρωσία των πλοίων στην Ουκρανία είναι ένα νέο επεισόδιο της σχετικής άμβλυνσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετά την εκλογή τον Απρίλιο στην ουκρανική προεδρία του πρώην κωμικού Volodymyr Zelensky, ο οποίος τάσσεται υπέρ μιας επανάληψης του διαλόγου.
H Ρωσία είχε κατασχέσει τα τρία πολεμικά πλοία ένα χρόνο νωρίτερα στ΄ανοιχτά της Κριμαίας.
Η επιστροφή των πλοίων συνιστά μια κίνηση καλής θέλησης τρεις εβδομάδες πριν από τη σύνοδο κορυφής για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία.
Τον Σεπτέμβριο, μια μαζική ανταλλαγή κρατουμένων που πραγματοποιήθηκε, επέτρεψε κυρίως την επιστροφή στην Ουκρανία των πληρωμάτων των τριών πλοίων έπειτα από 10 μήνες κράτησης στη Ρωσία.
Εξάλλου, οι πρώτες αποχωρήσεις ουκρανικών στρατευμάτων και φιλορώσων αυτονομιστών μαχητών πραγματοποιήθηκαν σε τρεις τομείς της γραμμής του μετώπου στην ανατολική Ουκρανία, όπου η σύγκρουση μετρά ήδη 13.000 και πλέον νεκρούς.
Τελευταία ένδειξη αυτής της αναθέρμανσης ήταν η ανακοίνωση της τετραμερούς συνόδου κορυφής στο Παρίσι, κατά την οποία θα συναντηθούν για πρώτη φορά οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Καμιά σύνοδος κορυφής υπό αυτό το σχήμα που αποκαλείται "Νορμανδία" δεν έχει πραγματοποιηθεί από το 2016.
Αυτό το φόρουμ είναι που οργανώνει την προβλεπόμενη από τις συμφωνίες του Μινσκ ειρηνευτική διαδικασία που υπογράφηκαν το 2015.
Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov είπε ότι ελπίζει το Παρίσι «να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την άρση οποιασδήποτε αμφιβολίας και για να επιβεβαιώσει η σύνοδος κορυφής το απαραβίαστο και την απουσία εναλλακτικής από την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ».
Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas αναμένεται αύριο στο Κίεβο για να βοηθήσει στην προετοιμασία της συνόδου.
Θα έχει επαφές με την ουκρανική ηγεσία και θα μεταβεί στη γραμμή του μετώπου.
 
www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS