Διεθνή

Συντονισμένη παρέμβαση στελεχών της ΕΚΤ για να τονώσουν τις αγορές με… μετοχές και αρνητικά επιτόκια

tags :
Συντονισμένη παρέμβαση στελεχών της ΕΚΤ για να τονώσουν τις αγορές με… μετοχές και αρνητικά επιτόκια
H αγορά μετοχών δεν αποτελεί καινοτομία, καθώς ήδη εδώ και χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αγοράζει μετοχές, ειδικά των ΗΠΑ
Σε συντονισμένη παρέμβαση με στόχο να τονώσουν τις αγορές, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αγοράς μετοχών και περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων, προχωρούν στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ υπεραμύνονται των μέτρων που ανακοίνωσε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο και προαγγέλλουν τη λήψη επιπλέον μέτρων, υπό τον φόβο της ύφεσης που πλανάται πάνω από την ευρωπαϊκή οικονομία.
Σημειώνεται ότι η αγορά μετοχών δεν αποτελεί καινοτομία, καθώς ήδη εδώ και χρόνια η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αγοράζει μετοχές, ειδικά των ΗΠΑ.
Πάντως, όσον αφορά τις επιπτώσεις των χαμηλών επιτοκίων στις τράπεζες, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos αναγνώρισε τις αρνητικές επιπτώσεις, εκτιμώντας ωστόσο ότι η ύφεση της οικονομίας στην Ευρωζώνη θα αποφευχθεί.
Τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ ανακοίνωσε την επανεκκίνηση του QE, απόφαση η οποία δίχασε την ΕΚΤ και αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του Draghi, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η νέα πρόεδρος Christine Lagarde θα βαδίσει στα χνάρια του.

Muller (Κεντρική Τράπεζα Εσθονίας): Η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει ακόμη και μετοχές, εάν η Ευρωζώνη το έχει ανάγκη

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει ακόμη και μετοχές, εάν τελικά η Ευρωζώνη δεν αποφύγει την επόμενη ύφεση.
Αυτό ανέφερε ο διοικητής Τράπεζας της Εσθονίας Madis Muller, επισημαίνοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, εάν η οικονομική κατάσταση στη ζώνη του ευρώ επιδεινωθεί σημαντικά.
"Αυτή τη στιγμή κάνουμε ασυνήθιστα πράγματα", είπε στους φοιτητές σε εκδήλωση της Bundesbank στη Φρανκφούρτη.
"Θα μπορούσατε - φυσικά - να φανταστείτε ακόμα πιο ασυνήθιστα πράγματα αν η κατάσταση είναι πραγματικά κακή", ανέφερε.
Ενώ ο Muller αρνήθηκε να αναφέρει ποια συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία θα αγοράσει η ΕΚΤ, η απάντηση είναι σαφής, όπως είχε αναφέρει ο Larry Fink τον Ιούλιο, ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει μετοχές στην προσπάθεια στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κατά ειρωνικό τρόπο, η Muller είχε αντιταχθεί στην απόφαση του Σεπτεμβρίου να επαναλάβει τις αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ.
Παρόλα αυτά, ανέφερε τις κεντρικές τράπεζες της Ιαπωνίας και της Ελβετίας ως παραδείγματα των υπευθύνων χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν την τόνωση των οικονομιών τους.
Υπάρχουν "τρόποι να ξεπεράσουμε τα κρατικά ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία που αγοράζουμε τώρα", δήλωσε ο Muller.

Vasle (EKT): Υπάρχουν περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια εάν αλλάξει η κατάσταση

Την άποψη ότι το πακέτο μέτρων που εφάρμοσε η ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο αποδίδει εξέφρασε ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ, Bostjan Vasle.
«Το πακέτο μέτρων του Σεπτεμβρίου αποδίδει, αλλά εάν αλλάξει η κατάσταση, υπάρχουν περιθώρια για χαμηλότερα επιτόκια» είπε.
Παράλληλα, ο Vasle υποστήριξε ότι δεν υπάρχει λόγος να αλλάξουν οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ευρωζώνης και συμπλήρωσε ότι «η οικονομία αναπτύσσεται με βάση τις προβολές της ΕΚΤ».
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η βιομηχανία παραμένει αδύναμη, αλλά οι υπηρεσίες και η αγορά εργασίας είναι πιο θετικές.

De Guindos (ΕΚΤ): Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η νομισματική πολιτική έχει παρενέργειες

Ως τη βασική αδυναμία των τραπεζών στην ευρωζώνη θεωρεί ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, τη χαμηλή κερδοφορία, ενώ τόνισε πως ρόλο σε αυτό παίζουν και τα χαμηλά επιτόκια.
«Η αδύναμη κερδοφορία είναι το βασικό τρωτό σημείο μεταξύ των τραπεζών στην ευρωζώνη» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε ότι «τα χαμηλά επιτόκια είναι μεταξύ των παραγόντων που επιβαρύνουν την κερδοφορία των τραπεζών».
«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η νομισματική πολιτική της ΕΚΤ προκαλεί παρενέργειες» υποστήριξε σε άλλο σημείο των δηλώσεων του.
Τέλος, ο de Guindos εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν αναμένεται ύφεση στην ευρωζώνη.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης