Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με Πειραιώς +3%, λόγω HSBC το ΧΑ +0,34% στις 888 μον. – Οι εξελίξεις για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας στάθηκαν εμπόδιο για τις 900 μονάδες

Με Πειραιώς +3%, λόγω HSBC το ΧΑ +0,34% στις 888 μον. – Οι εξελίξεις για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας στάθηκαν εμπόδιο για τις 900 μονάδες
Η χρηματιστηριακή αγορά δεν κατάφερε να προσεγγίσει τις 900 μονάδες που είναι το ψυχολογικό σημείο αντίστασης
(upd16)Ήπια ανοδικά έκλεισε το ΧΑ, στις 888 μονάδες, με επίκεντρο τα κέρδη +3,4% της Πειραιώς - με υψηλό ημέρας +6,67% - παίρνοντας ώθηση από την θετική έκθεση της HSBC ενώ οι υπόλοιπες συστημικές τράπεζες περιόρισαν τα αρχικά κέρδη τους καθώς έχουν προσεγγίσει τις τιμές των αυξήσεων του 2015 και τα ανοδικά περιθώρια στενεύουν...
Eιδικότερα, στις υπόλοιπες τράπεζες, μετά τα αρχικά κέρδη που ξεπέρασαν το +3%, με κέρδη +1,68% έκλεισε η Eurobank και ακολούθησε η Εθνική +1,06% ενώ η Alpha Bank έκλεισε με οριακή άνοδο +0,05%.
Από την άλλη, δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 έκλεισαν στις δημοπρασίες στα χαμηλά της ημέρας όπως ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Coca Cola επηρεάζοντας την αγορά.  
Επιπλέον, αρνητικά επιδρούν και οι νέες εξελίξεις σχετικά με τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας καθώς το Πεκίνο δηλώνει απαισιόδοξο για την επίτευξη συμφωνίας, λόγω της απροθυμίας του Donald Trump να αποσύρει συγκεκριμένους δασμούς, με τον Dax στην Γερμανία -0,70% ενώ αρνητικά πρόσημα καταγράφουν και οι δείκτες στην Wall Street. 

Η χρηματιστηριακή αγορά στοχεύει στις 900 μονάδες που είναι το ψυχολογικό σημείο αντίστασης αλλά λόγω της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί θα μπορούσε να φθάσει έως τις 940 μονάδες που αποτελεί πλέον στόχο για το 2019.
Οι 940 μονάδες διαμορφώνουν μια πανάκριβη αγορά με P/BV στις ελληνικές τράπεζες 0,75 που δεν δικαιολογείται ούτε από την ποιότητα των κεφαλαίων, ούτε από την κερδοφορία.
Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δημιουργείται φούσκα στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των τραπεζών του γ΄ τρίμηνου όπου δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Ειδικότερα, η Alpha Bank ξεκινάει πρώτη στις 19/11 και ακολουθούν στις 21/11 Εθνική και Eurobank και στις 22/11 η Πειραιώς.
Από την άλλη, σε αναβάθμιση της σύστασης των ελληνικών τραπεζών προχώρησε η HSBC, η οποία πλέον δίνει για τις τρεις συστημικές σύσταση για αγορά (buy).
Η τιμή στόχος της Πειραιώς διαμορφώνεται στα 4,40 ευρώ, από 3,10 ευρώ προηγουμένως, για την Εθνική στα 3,30 ευρώ, από 2,80 ευρώ, για τη Eurobank στα 1,04 ευρώ από 0,94 ευρώ προηγουμένως, ενώ για την Alpha Bank μειώνει οριακά την τιμή στόχο στα 2,48 ευρώ, από 2,50 ευρώ προηγουμένως.
Επίσης, σύμφωνα με την σημερινή της 18/11 ανάλυση της, η  Deutsche Bank αναφέρει ότι θα εστιάσει σε σε δύο τομείς κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γ' 3μηνου 2019 των ελληνικών τραπεζών, στα προ προβλέψεων κέρδη και στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα.
Στο πλαίσιο αυτό δεν μετέβαλε τη σύσταση για hold (διακράτηση) σε Πειραιώς, Eurobank και Εθνική και buy (αγορά) για την Alpha Bank, ενώ οι τιμές στόχοι παρέμειναν ως είχαν, με την Alpha στα 2 ευρώ, Εθνική 2,30%,  Eurobank στα 0,80 ευρώ και Πειραιώς 2,70 ευρώ.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανάλυση της, η JP Morgan Cazenove εκτιμά  ότι το γ' 3μηνο του 2019 για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι «copy-paste» των προηγούμενων ενώ εστιάζει την προσοχή της στην Alpha Bank, η οποία θα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική της..
Σημειώνεται ότι με την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων οι ελληνικές τράπεζες προχωρούν σε ένα κύμα εξωστρέφειας μετέχοντας μέσα στο Δεκέμβριο σε 4 road shows αρχίζοντας στις 3 Δεκεμβρίου στο συνέδριο που πραγματοποιεί η Wood & Co στην Πράγα, ενώ ακολουθεί στις 5 Δεκεμβρίου 2019 αντίστοιχο roadshow της Autonomous στο Λονδίνο.
Στις  6 Δεκεμβρίου στο Λονδίνο οι ελληνικές τράπεζες θα μετέχουν στο roadshow  την Goldman Sachs  ενώ στις  9 Δεκεμβρίου 2019 στο road show  Capital Link που παραδοσιακά πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη.
Στην αγορά ομολόγων, καταγράφεται βελτίωση, με το ελληνικό 10ετές ομόλογο στο 1,44% και το ιταλικό 10ετές στο 1,26%.
Οριακή επιδείνωση  καταγράφεται  στο ελληνικό CDS στις 153 μονάδες βάσης ενώ ομοίως και το CDS της Αργεντινής  έχει επιδεινωθεί στις  6771 μονάδες βάσης από 6407 μονάδες

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,33% και τον Γενικό Δείκτη -0,05%.
Περί τις 13:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +6,67% και Alpha Bank +3,34%... o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,18% επιδρώντας στον Γενικό Δείκτη +1,27%.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 906,06 μονάδες με άνοδο +1,16%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκελισε με άνοδο +0,34% στις 888 μονάδες έχοντας υψηλό στις 896,44 μονάδες και χαμηλό στις 884,23 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων - ειδικότερα της Lamda -  και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 89,8 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 17,6 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32,6 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 19,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 17,6 εκατ. ευρώ και όγκου 2,3 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Lamda διακίνησε 3 πακέτα που αντιστοιχούν στο 2,7% του συνόλου των μετοχών συνολικής αξίας 16,5 εκατ. ευρώ και όγκου 2,2 εκατ. τεμαχίων στην τιμή των 7,5 ευρώ.
Σημειώνεται ότι αναμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγορά την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου ώστε να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου των 650 εκατ. ευρώ ενώ η συγκυρία είναι καλή στο ελληνικό χρηματιστήριο και για την αύξηση έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον από αρκετούς επιχειρηματίες (Aegean, Κυριακόπουλος).
Τόσο η εταιρεία που ελέγχεται από τον κ.Λάτση όσο και η εισηγμένη έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών για να καλύψουν το ενδιαφέρον.
Eπίσης ο ΟΤΕ διακίνησε 50 χιλ. τεμάχια αξίας 670 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 54 χιλ. τεμάχια αξίας 444 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 888 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 890-905 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 940 μονάδων..
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 906 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 905 – 925 μονάδες και ακολουθούν οι 950 και οι 1000 μονάδες
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι  880- 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850 και οι 815 μονάδες.

Εταιρικά νέα και κινήσεις της ημέρας

Στην έκδοση ομολόγου 5ετούς διάρκειας, ύψους 500 εκατ. ευρώ προχωρά η Μυτιληναίος, μέσω της θυγατρικής στο Λουξεμβούργο, Mytilneos Financial Partners.
Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την Έκδοση θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση γενικών εταιρικών σκοπών
Το έργο του Ελληνικού πιθανόν να μπει σε νέες περιπέτειες όσο παραμένει ανοιχτό το κεφάλαιο των προσφυγών ενώ και οι πιο αισιόδοξοι θεωρούν ότι τα δικαστικά εμπόδια, πιθανόν να καθυστερήσουν την εκκίνηση του εμβληματικού έργου.
Τέλος να  σημειωθεί ότι η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται στο στάδιο σύνταξης του ενημερωτικού δελτίου της ΑΜΚ ύψους 650 εκατ. ευρώ, το οποίο  μόλις κατατεθεί στην Επιτροπή  Κεφαλαιαγοράς, αναμένεται  να λάβει έγκριση στο πρώτο διοικητικό συμβούλιο  της  Ε.Κ.    
Με ισχυρά κέρδη +28,97% στο υψηλό της ημέρας έκλεισε MLS μετά τις σημαντικές πιέσεις που δέχτηκε το τελευταίο διάστημα
Η εταιρεία ανακοίνωσε πως η Πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και Αναγνώρισης Φωνής MAIC μπαίνει σε όλες της Android συσκευές.
Σημειώνεται ότι η μετοχή είχε πιεστεί σημαντικά λόγω αποχώρησης εγχώριων θεσμικών ενώ είχαν δημιουργηθεί και φήμες στην αγορά αναφορικά με την αποπληρωμή των ομολόγων, τις οποίες όμως η διοίκησης διέψευσε.

Τραπεζικά νέα

Όπως έχουμε αναφέρει μετά την οριστικοποίηση και ψήφιση του νόμου για τον Ηρακλή, του σχεδίου για την συλλογική αντιμετώπιση των προβληματικών ανοιγμάτων NPEs με παροχή εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος… θα ανακοινωθεί επισήμως ο πλειοδότης για τα 26 δισεκ. NPEs της Eurobank
Και ενώ η Eurobank φέρεται να πουλά το πακέτο κόκκινων δανείων στην Fortress και όχι στην  Pimco, την ίδια ώρα παράδοξο αποτελεί το γεγονός ότι η Pimco έχει αυξήσει το ποσοστό της στην τράπεζα αγοράζοντας μετοχές μέσω του ταμπλό αλλά και αυτές που πουλά το Fairfax που κατείχε το 33% της Eurobank.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό της Pimco μετά από αγορές που πραγματοποίησε την τελευταία περίοδο διαμορφώνεται στα επίπεδα του 7,8%.
Εν τω μεταξύ το Fairfax μειώνει το ποσοστό συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank καθώς ήδη από τις 7 Νοεμβρίου υποχώρησε κάτω από το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου και διαμορφώθηκε σε 31,71% από 33,5% εξαιρουμένων των δικαιωμάτων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι εξελίξεις γύρω από το μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank δημιουργούν το εύλογο ερώτημα ποιος θα είναι ο μέτοχος της τράπεζας στην περίπτωση που τα κόκινα δάνεια πουληθούν στη Fortress, το Farifax συνεχίσει να ρευστοποιεί μετοχές και λόγω της μη ύπαρξης συμφωνίας η Pimco αποχωρήσει από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Ολοκληρώθηκε από την Εθνική η πώληση χαρτοφυλακίου ανεξασφάλιστων μη εξυπηρετούμενων πιστωτικών καρτών, καταναλωτικών δανείων και δανείων και πιστώσεων προς μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ σε ανεξόφλητο κεφάλαιο προς την Asopus LP.
Το τίμημα της συναλλαγής ανέρχεται σε πάνω από 9% του ανεξόφλητου κεφαλαίου του χαρτοφυλακίου και έχει θετική επίπτωση στην κεφαλαιακή βάση της ΕΤΕ (βάσει του δείκτη CET 1 για το α' τρίμηνο του 2019).
Σημειώνεται ότι η συναλλαγή πέτυχε το υψηλότερο μέχρι σήμερα τίμημα για πωλήσεις δανείων χωρίς εξασφαλίσεις.

Η επικαιρότητα

Στα 5,755 δισ. ευρώ ανέρχεται το πρωτογενές πλεόνασμα στο δεκάμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενώ πρόκειται για πλεόνασμα σχεδόν διπλάσιο του στόχου, ο οποίος είχε τεθεί στα 2,314 δισ. ευρώ.
Σήμερα, Δευτέρα 18 Νοεμβρίου πραγματοποιείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με θέμα τις ελαφρύνσεις των 1,2 δισ. ευρώ που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Θα ακολουθήσει την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου η δημοσιοποίηση της τέταρτης έκθεσης αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρακτικά για την κυβέρνηση αποτελεί το εισιτήριο όχι μόνο για την εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA & SMPs) αλλά και για την αλλαγή χρήσης αυτών των εσόδων.
Μια μέρα μετά, την Πέμπτη στις 21 Νοεμβρίου, θα κατατεθεί στην Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, όπου θα αποκαλυφθούν τα ακριβή περιθώρια του φετινού δημοσιονομικού χώρου και συγχρόνως οι προθέσεις της κυβέρνησης για το φετινό κοινωνικό μέρισμα.
Στις 25 Νοεμβρίου, συνεδριάζει το  EuroWorking Group (EWG) με σκοπό  να προετοιμάσει την ατζέντα του κρίσιμου Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου η οποία θα είναι γεμάτη με ελληνικά θέματα.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναστείλει προσωρινά τις αγορές τίτλων (PSPP, CBPP3, CSPP και ABSPP) από τις 19 Δεκεμβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019, λόγω της σημαντικά χαμηλότερης ρευστότητας της αγοράς προς το τέλος του έτους και προκειμένου να μειωθούν πιθανές στρεβλώσεις στην αγορά.
Οι αγορές θα αρχίσουν εκ νέου στις 2 Ιανουαρίου 2020.
Με αυτή τη λιτή ανακοίνωση, όχι όμως στη στήλη των «ανακοινώσεων», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναστέλλει προσωρινά τις αγορές τίτλων, το λεγόμενο πρόγραμμα QE προκειμένου, όπως μας ενημερώνει, να μην δημιουργηθούν στρεβλώσεις στην αγορά!
Εντούτοις, όπως επισημαίνει οι διευκολύνσεις δανειοδότησης τίτλων APP του Ευρωσυστήματος θα παραμείνουν όλες τις ημέρες εκτός των ημερών κλεισίματος του TARGET τον Δεκέμβριο και την 1η Ιανουαρίου 2020.

Ανοδικές τάσεις στις  ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (18/11) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από τις θετικές εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, όσο και από τα νέα ιστορικά υψηλά που σημειώθηκαν στη Wall Street την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,49%, ο δείκτης Shanghai στην Κίνα έκλεισε στο +0,62% στις 2909,20 μονέδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ με κέρδη +1,35% στις 26681,09 μονάδες.

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς ένα νέο επεισόδιο προστέθηκε στο σίριαλ της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας, με το κλίμα να ανατρέπεται εκ νέου, μετά τις επαφές που είχαν οι δύο πλευρές το Σαββατοκύριακο.
Σύμφωνα με το CNBC, το Πεκίνο δηλώνει απαισιόδοξο για την επίτευξη συμφωνίας, λόγω της απροθυμίας του Donald Trump να αποσύρει συγκεκριμένους δασμούς.
Ειδικότερα ο Dax στην Γερμανία κινείται στο -0,70%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,65%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,90%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο με οριακές απώλειες -0,10%...
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,10%, ο S&P στο -0,25%, ο Nasdaq στο -0,30% ενώ το ETF GREC κινείται στο +0,30% ( 9,90 δολ.)

Με κέρδη η Πειραιώς +3,4% λόγω HSBC  – Περιορίστηκαν τα κέρδη των υπολοίπων 

Περιορίστηκαν τα αρχικά κέρδη των τραπεζών, με εξαίρεση την Πειραιώς που έκλεισε με κέρδη +3,40% παρά το γεγονός ότι ενδοσυνεδριακά τα κέρδη της ξεπέρασαν το 6%
Ο κλάδος χρηματιστηριακά έχει προσεγγίσει τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 - με εξαίρεση την Πειραιώς- όπου οριοθετούνται ισχυρές αντιστάσεις.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,0520 ευρώ με άνοδο +1,06% με όγκο 2,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,79 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,92 ευρώ με άνοδο +0,05% με όγκο 4,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 3,1020 ευρώ με άνοδο +3,40% με όγκο 3,15 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,35 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9710 ευρώ, με άνοδο +1,68% με όγκο 8,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,60 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,4120 ευρώ, με άνοδο +1% και κεφαλαιοποίηση 630 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4450 ευρώ, με πτώση -0,34% και όγκο 771 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 205 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,08 ευρώ, με πτώση -0,14% και κεφαλαιοποίηση 280 εκατ. ευρώ.

Ανοδικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με ικανοποιητικές συναλλαγές

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με ικανοποιητική συναλλακτική δραστηριότητα συμπεριλαμβανομένων και των πακέτων ειδικότερα της Lamda.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Φουρλής, ΕΧΑΕ, ΟΠΑΠ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Aegean.
Στον αντίποδα, πτωτικά  έκλεισαν ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Coca Cola.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,68 με πτώση -1,38% με την κεφαλαιοποίηση στα 10,59 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 13,37 ευρώ, αμετάβλητος και αποτίμηση 6,42 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 3,1420 ευρώ με πτώση -1,38% και αποτίμηση 729 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,18 ευρώ με πτώση -1,18% και κεφαλαιοποίηση 506 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,7850 ευρώ με άνοδο +1,14% και αποτίμηση 3,15 δισ. ευρώ
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 18,40 ευρώ, με άνοδο +0,77% και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,65 ευρώ με πτώση -0,57% και κεφαλαιοποίηση 2,64 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,68 ευρώ με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 2,40 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,88 ευρώ με άνοδο +0,82% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,60 ευρώ με άνοδο +0,16% και κεφαλαιοποίηση 2,53 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Cenergy έκλεισε στα 1,3580 ευρώ, με άνοδο +0,15%% και κεφαλαιοποίηση 258 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,55 ευρώ, με άνοδο +1,65% και με κεφαλαιοποίηση στα 288 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1010 ευρώ, με άνοδο +4,02% και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 1,44% και την Ιταλία 1,26%

Βελτίωση σημειώνεται στα ελληνικά ομόλογα τα οποία μετά το ξέφρενο και σε μεγάλο βαθμό αδικαιολόγητο ράλι δέχθηκαν πιέσεις αλλά από τις 16 Νοεμβρίου το απόγευμα και σήμερα 18 Νοεμβρίου σημειώνονται επιλεκτικές αγορές μετριάζοντας τις απώλειες των τελευταίων ημερών.
Εκτιμάται ότι στην αγορά ομολόγων σημειώνονται καθημερινά 100 εκατ τζίρος.  
Σε γενικές γραμμές τα ελληνικά ομόλογα προσέλκυσαν το ενδιαφέρον επειδή σχεδόν 150 ομόλογα της Ευρώπης έχουν αρνητικό επιτόκιο… ωστόσο εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 1,44% από 1,155% πρόσφατα ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο στο 1,26%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,44% με το αμερικανικό 10ετές 1,85% παρ’ ότι αποτιμώνται σε διαφορετικό νόμισμα δεν ακολουθούσαν βίους παράλληλους…. η Ελλάδα δανείζεται με καλύτερους όρους από τις ΗΠΑ εσχάτως.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 18 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης.

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,83 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,34% με απόδοση αγοράς 0,36% και απόδοση πώλησης 0,31%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 109,87 μονάδες βάσης και απόδοση 0,39%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 112,61 μονάδες βάσης και απόδοση 0,52% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2019 στο 0,38%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 113,70 μονάδες βάσης και απόδοση 0,70% με το ιστορικό χαμηλό 0,52% στις 7 Νοεμβρίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 105,93 μονάδες βάσης και απόδοση 0,95%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 118,91 μονάδες βάσης και απόδοση 1,30% με απόδοση αγοράς 1,33% και απόδοση πώλησης 1,28%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 121,23 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42% με απόδοση αγοράς 1,44% και απόδοση πώλησης 1,40%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019 στο 1,155%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 122,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,92%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 125,05  μονάδες βάσης και απόδοση 2,23%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 130,28 μονάδες βάσης και απόδοση 2,42%.
Το ιστορικό χαμηλό 2,09% σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου 2019.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 179 μονάδες βάσης από 181 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 153 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 6.771 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,53% ή 153 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή ανάκαμψη στα χρεόγραφα της Νότιας Ευρώπης – Βελτίωση στην Ιταλία  

Οριακή βελτίωση σημειώνεται σήμερα στις τιμές των ομολόγων της Νοτίου Ευρώπης με την Ιταλία να δέχεται πιέσεις καθώς σημειώνονται επιλεκτικές ρευστοποιήσεις για αποκομιδή κερδών.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει στο 1,80% στις 9 Αυγούστου 2019 και χαμηλό 0,758% στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 για να διαμορφωθεί σήμερα στο 1,26% στις 18 Νοεμβρίου 2019.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 18/11/2019 στο -0,35% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2019 στο -0,7430%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση +0,05% με το ιστορικό χαμηλό -0,156% σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου  2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,064% που  σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,023% που σημειώθηκε στις 16 Αυγούστου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,26% και με ιστορικό χαμηλό 0,758 στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,56%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 20 Αυγούστου 2019 στο 0,3260%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης