Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan Cazenove: Το γ' 3μηνο 2019 για τις ελληνικές τράπεζες «copy-paste» των προηγούμενων - Τα βλέμματα στην Alpha Bank

tags :
JP Morgan Cazenove: Το γ' 3μηνο 2019 για τις ελληνικές τράπεζες «copy-paste» των προηγούμενων - Τα βλέμματα στην Alpha Bank
Τι εκτιμά η JP Morgan Cazenove για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών
Τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών, τα οποία αναμένονται τις επόμενες ημέρες, θα επιβεβαιώσουν τις τάσεις των προηγούμενων τριμήνων, με την εστίαση να παραμένει στην Alpha Bank, η οποία θα ανακοινώσει τη νέα στρατηγική της.
Αυτό αναφέρει η JP Morgan Cazenove, η οποία στη σημερινή 18 Νοεμβρίου 2019, 7σέλιδη ανάλυσή της υπό τον τίτλο "Greek Banks - 3Q19 preview: solid core momentum continues, Alpha's strategy update in focus" (Ελληνικές τράπεζες: Προεπισκόπηση 3Q19: το σταθερό momentum συνεχίζεται, η στρατηγική της Alpha στο επίκεντρο) που σας παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove το τρίτο τρίμηνο του 2019 οι ελληνικές τράπεζες θα εμφανίσουν ένα ακόμη "σετ κερδοφόρων αποτελεσμάτων".
Η τάση των προ προβλέψεων αποτελεσμάτων θα ενθαρρύνει την αύξηση των τελών και ο συνεχής έλεγχος του κόστους θα συμβάλει στην αντιστάθμιση ορισμένων πιέσεων στα επιτοκιακά έσοδα.
Επίσης, η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων θα έχει περαιτέρω οργανική βελτίωση, αλλά καθώς μπαίνουμε στο επόμενο στάδιο της αντιμετώπισης των NPEs με την επικείμενη νομοθεσία του Ηρακλή, η αγορά πιθανότατα θα επικεντρωθεί στα ανόργανα σχέδια των τραπεζών.
Στα επιμέρους στοιχεία, η JP Morgan Cazenove αναμένει η Εθνική Τράπεζα να έχει την υψηλότερη τριμηνιαία προσδοκία ROE σε σχεδόν 7%, εν μέρει λόγω υψηλότερων εμπορικών κερδών αλλά και σταθερών βασικών τάσεων.
Η εστίαση παραμένει σαφώς στην Alpha Bank, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιήσει τα σχέδια στρατηγικής της.

Η δυναμική των μεγεθών συνεχίζεται σε ένα τρίμηνο "αντιγραφή και επικόλληση" (copy - paste)

Σύμφωνα με την JP Morgan Cazenove οι ελληνικές τράπεζες θα αποδώσουν θετικά αποτελέσματα τρίτου τριμήνου, αν και διαδοχικά χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, με το καθαρό εισόδημα να μειώνεται κατά 34% επί του μέσου όρου.
Η αύξηση των τελών και προμηθειών κατά 6% σε τριμηνιαία βάση (κυρίως στον τομέα των συναλλαγών στον τομέα του τουρισμού) θα παράσχει αντιστάθμιση της οριακής μείωσης του NII.
Οι τάσεις κόστους είναι πιθανόν σε καλό δρόμο, καθώς οι τράπεζες προχωρούν τις στρατηγικές εξορθολογισμού, με μείωση κατά 1% σε τριμηνιαία βάση και 2% σε ετήσια βάση.
Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η JP Morgan Cazenove αναμένει ότι οι λόγοι NPE θα μειωθούν κατά 1% -2% σε τριμηνιαία βάση, με το κόστος κινδύνου να είναι γενικά στο πλαίσιο της καθοδήγησης.
Η Alpha Bank είναι η εξαίρεση, όπου οι αυξημένες προσπάθειες αναδιάρθρωσης μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρβαση της καθοδήγηση κατά 1,8% για το οικονομικό έτος 2019.

Η επικαιροποίηση της στρατηγικής της Alpha Bank είναι βασική εστίαση

Παρά την καλύτερη κεφαλαιακή θέση με 17,8% CET1, η Alpha παραμένει συγκρατημένη λόγω του υψηλού αποθέματος NPEs 24,7 δισ. έναντι των ομολόγων της (13,7 δισ./ 14,3 δισ. για την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank), διατηρώντας υψηλότερο κόστος κινδύνου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Η εστίαση της αγοράς είναι σαφώς στην τράπεζα και στην επικείμενη στρατηγική ενημέρωση, η οποία θα περιλαμβάνει πιθανώς ένα πιο ενεργητικό σχέδιο μείωσης NPE με τιτλοποίηση έως και
10 δισ.

Τι παρακολουθούμε

Ο τραπεζικός δείκτης της Ελλάδας είναι κατά 105% υψηλότερος από την αρχή του έτους και κατά 15% από την έγκριση του σχεδίου "Ηρακλής" στις αρχές Οκτωβρίου, με τις τράπεζες τώρα να διαπραγματεύονται με δείκτες Corex 0,5x 21e P / NAV έναντι 0,9x του δείκτη JPM Core Europe και 1,6 φορές του CEEMEA.
Η αγορά είναι σαφώς τιμολογεί ορισμένους από τους επερχόμενους καταλύτες, στους οποίους περιλαμβάνεται η νομοθεσία του Ηρακλή και της ολοκλήρωση της συναλλαγής Cairo & FPS της Eurobank.

Τι αναμένει η JP Morgan Cazenove για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών
Image
Image
Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης