Τελευταία Νέα
Πολιτική

Εβδομάδα συνταγματικής αναθεώρησης με επιστέγασμα την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλής

Εβδομάδα συνταγματικής αναθεώρησης με επιστέγασμα την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από την διάλυση της Βουλής
To Κοινοβούλιο θα συζητήσει τις αλλαγές που προκρίθηκαν από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, με επιστέγασμα την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας
Η Συνταγματική Αναθεώρηση τίθεται επί τάπητος από την Δευτέρα στην Βουλή με την έναρξη της συζήτησης, σήμερα, στις 10 το πρωί, στην Ολομέλεια.
Στο πλαίσιο αυτό, κατά την διάρκεια της εβδομάδας που μόλις ξεκίνησε, το Κοινοβούλιο θα συζητήσει τις αλλαγές που προκρίθηκαν από την προηγούμενη σύνθεση της Βουλής, με επιστέγασμα την αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής που αφαιρεί το όπλο πολιτικού εκβιασμού και στρώνει το έδαφος για κυβερνήσεις με τετραετή θητεία.
Παρά το γεγονός ότι στις προθέσεις της κυβερνητικής ηγεσίας δεν είναι η εκλογή Προέδρου από 151 βουλευτές, δηλαδή μόνο με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, η πλειοψηφία θα επιμείνει στην τροποποίηση της ρύθμισης για διάλυση της Βουλής στην περίπτωση που δεν εκλεγεί Πρόεδρος από 180 βουλευτές.
Η κυβέρνηση, άλλωστε, επιδιώκει από την πολυήμερη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή να αναδειχθούν και «τα συντηρητικά ανακλαστικά του ΣΥΡΙΖΑ», ο οποίος με την πλειοψηφία που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή φρέναρε ώριμα αιτήματα της κοινωνίας, εμποδίζοντας την τροποποίηση παρωχημένων διατάξεων, όπως, ανάμεσα σε άλλα, το άρθρο 16, με την αλλαγή του οποίου θα άνοιγε ο δρόμος για την λειτουργία στην ελληνική επικράτεια μη κρατικών ιδρυμάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. 
Πέραν της αναθεώρησης του άρθρου για την εκλογή Προέδρου, οι υπόλοιπες αξιοσημείωτες αλλαγές που αναμένεται να προχωρήσουν αφορούν τις ρυθμίσεις για την ποινική ευθύνη όσων διετέλεσαν υπουργοί με την τροποποίηση του άρθρου 86, προκειμένου να επεκταθεί η αποσβεστική προθεσμία για την άσκηση δίωξης κατά πολιτικών και να ισχύει ανάλογος χρόνος παραγραφής με εκείνον που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Η συζήτηση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί στο τέλος της εβδομάδας με ονομαστική ψηφοφορία για όλες τις διατάξεις που προτείνονται προς αναθεώρηση.
Οι διατάξεις που στην προηγούμενη Βουλή συγκέντρωσαν 180 ψήφους, για να αλλάξουν τώρα χρειάζονται 151 ενώ αντίστοιχα όσες συγκέντρωσαν 151 ψήφους στην προηγούμενη Βουλή, τώρα απαιτείται να ψηφιστούν από 180. Μετά από έναν μήνα προβλέπεται να επαναληφθεί η ψηφοφορία και τότε, θα τεθεί σε ισχύ το αναθεωρημένο Σύνταγμα.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αναμένεται να ανακοινώσει το όνομα που θα προτείνει το κυβερνών κόμμα για επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μέχρι τότε, στο Μέγαρο Μαξίμου δηλώνουν αποφασισμένοι να κρατήσουν τα χαρτιά τους κλειστά και να μην επιβεβαιώνουν τα ονόματα των υποψηφίων που κατά διαστήματα κυκλοφορούν στο παρασκήνιο ούτε βεβαίως και να τα διαψεύδουν.

Χρύσα Κλειτσιώτη

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης