Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συντονισμένες τουρκικές προκλήσεις - Akar: Είμαστε αποφασισμένοι για νέα εισβολή στην Κύπρο - Oktay: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

tags :
Συντονισμένες τουρκικές προκλήσεις - Akar: Είμαστε αποφασισμένοι για νέα εισβολή στην  Κύπρο - Oktay: Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις
Θα προστατέψουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας - Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις, διεμήνυσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος
Την πολιτική των προκλήσεων συνεχίζει η Τουρκία ανεβάζοντας το θερμόμετρο της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων, θέτοντας την Κύπρο στο στόχαστρο και προιδεάζοντας για κλιμάκωση στην περιοχή.
«Όπως δεν σιωπήσαμε πριν 45 χρόνια και απαντήσαμε και κάναμε αυτό που πρέπει στα βάσανα που πέρασαν οι Τουρκοκύπριοι αδελφοί μας και σήμερα με τα ίδια συναισθήματα και σκέψεις είμαστε αποφασισμένοι να προστατέψουμε τα δικαιώματα και συμφέροντα των αδελφών μας», σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Hulusi Akar κατά την τελετή της 36ης επετείου από την ίδρυση του Ψευδοκράτους, όπως αναφέρει το τουρκικό τηλεοπτικό δίκυτο NTV.
Μέχρι τώρα, συνέχισε στο ίδιο προκλητικό ύφος ο Akar η Τουρκία και η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» ανέκαθεν εξέφραζαν την προσήλωσή τους στην ειρήνη και τη σταθερότητα και έπρατταν τα πάντα στο όνομα της ειρήνης. Αυτό δεν είναι πλήρως κατανοητό στη «νότια Κύπρο» και αποτελεί μία θλιβερή διαπίστωση.
Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας πρόσθεσε  πως «η Τουρκία υποστηρίζει πως στην ανατολική Μεσόγειο και στην Κύπρο, η αρμοδιότητα των θαλάσσιων περιοχών, η ισότητα των κυριαρχικών δικαιωμάτων αλλά και η ισότιμη διανομή του φυσικού πλούτου θα πρέπει να καθοριστούν με τη συμφωνία όλων των παράκτιων κρατών.
Από την αρχή υποστηρίζουμε αυτό».
Ο Akar απέκλεισε το ενδεχόμενο της άρσης των εγγυήσεων στα πλαίσια της επίλυσης του Κυπριακού.
Η Τουρκία μαζί με την Ελλάδα και την Αγγλία είναι εγγυήτρια χώρα.
Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι εγγυήτρια δύναμη και είμαστε αποφασισμένοι όπως και χθες έτσι και σήμερα να τηρούμε τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο αυτό», συνέχισε.

Oktay: Κακομαθημένοι οι Ελληνοκύπριοι

Η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις ερευνητικές δραστηριότητες και σεισμικές έρευνες, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Fuat Oktay υποστηρίζοντας πως η ελληνοκυπριακή πλευρά απέρριψε κάθε ευκαιρία επίλυσης του Κυπριακού.
Ο Oktay ο οποίος βρέθηκε στα κατεχόμενα στις εκδηλώσεις για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους, υποστήριξε πως η Toυρκία και οι Τουρκοκύπριοι άδραξαν όλες τις ευκαιρίες επίλυσης του Κυπριακού αλλά η ελληνοκυπριακή στάση απέτρεψε κάθε ευκαιρία, επειδή «είναι κακομαθημένη λόγω της ιδιότητας του κράτους – μέλους της ΕΕ».
Σημείωσε ότι η Τουρκία θα στηρίζει πάντοτε το κατοχικό καθεστώς, προσθέτοντας πως η τουρκική πλευρά θα επιζητεί τον δίκαιο διαμοιρασμό των φυσικών πόρων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει την πρόταση της τουρκοκυπριακής πλευράς για σύσταση κοινής επιτροπής, η οποία, όπως είπε, απερρίφθη από τους Ελληνοκύπριους και πρόσθεσε πως η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τις γεωτρητικές και σεισμικές δραστηριότητες, όπως σημειώνει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος».
Και το Yavuz  και το Fatih θα συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο, ανέφερε.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης