Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι λόγοι πίσω από το βέτο Graham, που «πάγωσε» το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων

Οι λόγοι πίσω από το βέτο Graham, που «πάγωσε» το ψήφισμα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων
Ένα ψήφισμα θετικό ως προς την αναγνώριση της γενοκτονίας, δεν θα έπληττε σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών μόνο, αλλά και τα συμφέροντα Graham και τις χρηματοδοτήσεις του από Τούρκους χρηματοδότες
Τους λόγους για τους οποίους άσκησε veto ο γερουσιαστής Lindsey Graham, στενός συνεργάτης του Αμερικανού προέδρου, Donald Trump, στο ψήφισμα για την γενοκτονία των Αρμενίων, μετά τη συνάντηση μεταξύ του Trump και του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdoganέδωσε στη δημοσιότητα το Αρμενικό Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών σε δήλωση που εξέδωσε.
Στη συνάντηση μεταξύ Trump - Erdogan συμμετείχαν πολλοί βουλευτές και Γερουσιαστές, μεταξύ των οποίων και ο γερουσιαστής Graham.
Ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας, το οποίο, σύμφωνα με τον Erdogan, προσβάλλει βαθιά το τουρκικό έθνος.
Διαβεβαίωσε ότι το ψήφισμα αυτό θα μπορούσε να πλήξει σοβαρά τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.  
Όπως αναφέρει η δήλωση του Αρμενικού Κέντρου Αμερικανικών Σπουδών: αφού μελετήθηκαν οι πηγές χρηματοδότησης του Graham και η σχέση του με τους εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων, αποκαλύφθηκαν ορισμένες σημαντικές διασυνδέσεις:
- Το 2016 ο Graham χρηματοδοτήθηκε ενεργά από τον ξάδερφο του Τούρκου προέδρου, Halil Mutlu.
Ο Mutlu είναι λομπίστας, πρόεδρος του Türken Foundation και είναι επίσης συν-πρόεδρος της Επιτροπής Τουρκο-Αμερικανικής Καθοδήγησης (ΤΑSC).
- Το 2014 συναντήθηκε με τον τότε κυβερνήτη της Ιντιάνα και νυν αντιπρόεδρο, Mike Pence.
Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις από τους ομογενείς που ψήφισαν εναντίον του Ψηφίσματος 296 ήταν από την Ιντιάνα.
Όσο για τον Lindsey Graham, όχι μόνο ο Halil Mutlu, αλλά και η σύζυγός του, Lynn Mutlu, του έδωσαν χρήματα.
Αυτοί οι δύο έχουν μεταφέρει συνολικά 10.800 δολάρια όχι μόνο στον Γκρέιαμ, αλλά και στα μέλη της οικογένειάς του.
Επιπλέον, ο Halil Mutlu μεταβίβασε στην Ilhan Omar  1.500 δολάρια στις 30 Σεπτεμβρίου 2019.
Ήταν εκείνη που απείχε από την ψηφοφορία για την κατακύρωση της Αρμενικής Γενοκτονίας στο Σώμα.
- Το 2006, ο γερουσιαστής Lindsey Graham έλαβε επίσης χρηματοδότηση από τον Τούρκο επιχειρηματία Murat Guzel, ο οποίος μετέφερε σχεδόν τα 18.900 δολάρια. Από το 2014 έως το 2015 ήταν ο ιδρυτικός πρόεδρος του MUSIAD, το οποίο υποστήριξε την (TASC) στην καταπολέμηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων.
Ο Murat Guzel είναι τώρα ιδρυτικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της TASC.
Το TASC και το MUSIAD είναι τουρκικές οργανώσεις με έδρα τις Η.Π.Α., που ασχολούνται με αντι-Αρμενικό και αντι-Κουρδικό λόμπινγκ.
Το 2016 ο Ερντογάν είχε υποσχεθεί να υποστηρίξει προσωπικά αυτές τις οργανώσεις.
- Το 2009, ο Lindsey Graham έλαβε επίσης 5.000 δολάρια από την Επιτροπή Πολιτικής Δράσης του Βορειοανατολικού Τουρκικού Συνασπισμού.
- Εκπρόσωποι της Greenberg Traurig LLC, οργάνωσης lobbying, βρίσκονται επίσης σε ενεργό επαφή με τον Lindsey Graham.
Το τελευταίο έχει προσληφθεί από την Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια, και με τη σειρά του, προσέλαβε το 2019 τρεις άλλες οργανώσεις εκ μέρους της τουρκικής κυβέρνησης, καταβάλλοντας συνολικά 1.538.000 δολάρια.
Το Greenberg Traurig βρίσκεται σε ενεργό επαφή με αρκετά μέλη του Κογκρέσου, κυρίως τον ίδιο τον Graham. Μόνο το 2019, εκπρόσωποι της Greenberg Traurig LLC έχουν στείλει e-mail στον Graham αρκετές φορές και είχαν δύο συναντήσεις που επικεντρώθηκαν στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης