Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ κατά κυβέρνησης Τσίπρα για «επικίνδυνες» ανατροπές στα εργασιακά - H κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να αγνοήσει το κατεστημένο

ΔΝΤ κατά κυβέρνησης Τσίπρα για «επικίνδυνες» ανατροπές στα εργασιακά - H κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να αγνοήσει το κατεστημένο
Στο πάγιο αίτημα για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας εμμένει το ΔΝΤ
Κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ασκεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσον αφορά τις ανατροπές στα εργασιακά, τις οποίες χαρακτηρίζει «επικίνδυνες», ενώ εμμένει στο πάγιο αίτημα για περισσότερη ευελιξία.
Σύμφωνα με το Ταμείο, η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας παραμένει οριακή, με την ευελιξία της αγοράς εργασίας να είναι ακόμα αναγκαία.
Οι ανατροπές των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας κατά την έξοδο από το πρόγραμμα είναι επικίνδυνες, τονίζει το Ταμείο.
Και εξηγεί ότι οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό αποτελούν κίνδυνο για βραδύτερη αύξηση της απασχόλησης, υστέρησης, αποκλεισμού και της φτώχειας στην εργασία.
Για να μπορέσουν να μετριαστούν οι συνέπειες, θα πρέπει να υπάρξουν βελτιώσεις στον μηχανισμό αντιπροσωπευτικότητας και σχετικά ταχύτερες αυξήσεις τιμών, τα οποία μπορεί να προσφέρουν βραχυπρόθεσμα μαξιλάρια, αλλά να αποκαταστήσουν την πλήρη λειτουργικότητα της αγοράς εργασίας.
Οι περαιτέρω μεταρρυθμίσεις θα συμβάλουν καλύτερα στην αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων.
Η Ελλάδα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για την εξωτερική ανταγωνιστικότητα (και την αύξηση της απασχόλησης) με άλλες (μη μισθολογικές) μεταρρυθμίσεις.
Το ΔΝΤ ασκεί κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα και για τα μέτρα που έλαβε τον Μάιο προεκλογικά, ενώ σημειώνει ότι από τον Ιούλιο η εικόνα βελτιώθηκε κάπως, με την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Τσίπρα ανακοίνωσε τον Μάιο τη μείωση του ΦΠΑ σε τρόφιμα, υπηρεσίας, ενέργςεια και έδωσε τη 13η σύνταξη.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τις ελληνικές αρχές

Image
Όσον αφορά την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, το ΔΝΤ σημειώνει ότι έχει δεσμευθεί να εφαρμόσει φιλοαναπτυξιακές πολιτικές και να τιμήσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις.
Ωστόσο μένει να φανεί στην πράξη η ικανότητά της να αγνοήσει τα κατεστημένα συμφέροντα.
Όπως τονίζεται, η ισχυρή πολιτική βούληση κατά των κατεστημένων συμφερόντων, είναι απαραίτητη για την ενίσχυση των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της κοινωνικής ενσωμάτωσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης