Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αποκλειστικό: Ενώ η Praxia bank έχει βρει στρατηγικό επενδυτή... Atlas Capital και Diamond θέλουν deal με το χρεοκοπημένο μοντέλο της Attica bank

Αποκλειστικό: Ενώ η Praxia bank έχει βρει στρατηγικό επενδυτή... Atlas Capital και Diamond θέλουν deal με το χρεοκοπημένο μοντέλο της Attica bank
Ο Bob Diamond της Atlas Capital μη έχοντας κεφάλαια και έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει κεφάλαια στο δεύτερο fund που έχει δημιουργήσει αναζητάει εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποχωρήσει από την Ελλάδα
Σοβαρές εξελίξεις λαμβάνουν χώρα στον χώρο των μικρών τραπεζών, καθώς σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες ο Bob Diamond o επικεφαλής της Atlas Capital που είναι ο βασικός μέτοχος της Praxia bank με ποσοστό 100% θέλει να κάνει deal με την Attica bank και όχι να πουλήσει σε τρίτο στρατηγικό επενδυτή που έχει ήδη βρεθεί.
Η εξέλιξη αυτή ωστόσο είναι δυσμενής για πολλούς λόγους ενώ υπάρχουν και πολλά ερωτηματικά για το εάν μπορεί να υλοποιηθεί.
Μάλιστα ο Bob Diamond της Atlas Capital μη έχοντας κεφάλαια και έχοντας αποτύχει να συγκεντρώσει κεφάλαια στο δεύτερο fund που έχει δημιουργήσει αναζητάει εναλλακτικές λύσεις ώστε να αποχωρήσει από την Ελλάδα....αλλά φαίνεται να επιλέγει την χειρότερη για τα συμφέροντα του. 
Και ενώ έχουν βρεθεί δύο επενδυτές που θέλουν να αγοράσουν την Praxia bank η Atlas Capital και ο Bod Diamond έχουν ξεκινήσει επαφές με την Attica bank.
Μάλιστα ο Diamond θα έρθει στην Αθήνα στις 18 Νοεμβρίου 2019 για να συναντήσει την διοίκηση της Attica bank.
Όμως deal μεταξύ Attica bank και Praxia bank θα ήταν καταστροφική εξέλιξη και για τις δύο τράπεζες, πολύ περισσότερο για την Praxia bank καθώς θα απολυθούν όλοι οι εργαζόμενοι.
Συν τοις άλλοις το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένο.

Ποια είναι τα βασικά ερωτήματα που δημιουργούνται;

1)Η Atlas Capital αδυνατεί να καλύψει τις υποχρεώσεις σε κεφάλαια της Praxia bank.
Η Praxia αναζητάει 200 εκατ νέα κεφάλαια ενώ 100 εκατ νέα κεφάλαια έχει ζητήσει η ΤτΕ από την Attica bank ώστε να ενισχύσει τα συνεχώς μειούμενα κεφάλαια της.
Πως η ΤτΕ θα δώσει έγκριση σε δύο τράπεζες που αναζητούν κεφάλαια να συγχωνευθούν;

2)Η Atlas Capital ο βασικός μέτοχος της Praxia bank με ποσοστό 100% εάν τελεσφορήσει το λάθος και υπάρξει deal με την Attica bank θα βρεθεί με ποσοστό 5% με 8% άπαξ και τα σχέδια είναι για σχέση ανταλλαγής μετοχών.
Ένας επενδυτής όπως η Atlas Capital που έχει επενδύσει 90 εκατ ευρώ συνολικά στην Praxia bank θα δεχθεί να είναι μέτοχος μειοψηφίας στην Attica bank;
Δεν θα ανακτήσει ποτέ τα κεφάλαια που επένδυσε.

3)Η Attica bank έχει ένα πολύ κακό προηγούμενο ζημιών και σπατάλης κεφαλαίων.
Όλοι οι βασικοί μέτοχοι εμφανίζουν τεράστιες λογιστικές ζημίες, μόνο το ΤΣΜΕΔΕ έχει υποστεί πανωλεθρία με ζημίες πάνω από 800 εκατ ενώ η Attica bank συνεχίζει να καίει κεφάλαια έχουν υποχωρήσει στα 487 εκατ όταν πριν λίγο καιρό ήταν πάνω από 600 εκατ ευρώ.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Attica bank είναι αποτυχημένο, η τράπεζα δεν επιτυγχάνει κέρδη και η ικανότητα πιστοδοτήσεων εξαντλείται να χορηγεί δάνεια στον επιχειρηματία Καλογρίτσα – Τοξότης ύψους 119 εκατ με εξασφαλίσεις 3 εκατ ευρώ και κατόπιν εορτής να σπεύδει να διενεργήσει προβλέψεις.
Η Attica bank ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και στην πρώτη τιτλοποίηση των 1,3 δισεκ. όπου ο επενδυτής που πλειοδότησε θέλει να αποχωρήσει κακήν κακώς λόγω αδιεξόδου.
Η Attica bank φθάνει να πουλάει τα ακίνητα της για να ενισχύσει έσοδα και κεφάλαια…

4)Η Praxia bank έχει ήδη βρει δύο στρατηγικούς επενδυτές, προφανώς η Atlas Capital δεν μπορεί να πάρει πίσω τα 90 εκατ που έχει επενδύσει αλλά 30-50 εκατ θα μπορούσε να ανακτήσει.
Το ερώτημα είναι γιατί η Atlas Capital και ο Bob Diamond δέχονται να γίνουν μέτοχοι μειοψηφίας σε μια τράπεζα όπως η Attica bank που έχει προβληματικό παρελθόν και αβέβαιο μέλλον και δεν συναινούν στην πώληση της Praxia bank σε ένα διεθνή επενδυτή;
Υπάρχει κάποιος πολιτικός δάκτυλος που υποκινεί το deal μεταξύ Attica bank και Praxia bank;

5)Πως η Τράπεζα της Ελλάδος θα επιτρέψει να συγχωνευτούν δύο τράπεζες που αναζητούν κεφάλαια συνολικά 300 εκατ, 200 εκατ η Praxia και 100 εκατ η Attica bank;

6)Η Atlas Capital έχει κατανοήσει που πάει να κάνει deal σε μια τράπεζα με εμφανίζει ένα ημιθανές επιχειρηματικό σχέδιο όπως η Attica bank;
Η Atlas Capital είναι 100% βέβαιο ότι εάν κάνει deal με την Praxia bank θα εγκλωβιστεί και θα χάσει το 100% της επένδυση του στην Ελλάδα.

7)H πλευρά της Attica bank ήδη διαρρέει ότι θα απολύσει όλους τους εργαζόμενους της Praxia bank.
Είναι αυτό επιχειρηματικό deal, όπου ο βασικός μέτοχος της Praxia bank γίνεται μέτοχος μειοψηφίας στην Attica bank μια τράπεζα με προβληματικό επιχειρηματικό μοντέλο… και οι εργαζόμενοι της Praxia bank απολύονται;
Πρόκειται για επιχειρηματικό ανέκδοτο με ευθύνη της Atlas Capital η οποία ούτε κεφάλαια διαθέτει, ούτε συνεπής είναι στην ελληνική τραπεζική αγορά.

8)Πως η UBS που είναι σύμβουλος σε αυτό το deal παρωδία εμφανίζεται να στηρίζει μια τέτοια εξέλιξη αποτελεί πραγματική απορία.

Το συμπέρασμα είναι ότι η Praxia bank εάν γίνει deal με την Attica bank καταδικάζεται, ο Diamond της Atlas Capital χάνει όλη την επένδυση του τα 90 εκατ που έχει επενδύσει και η Attica bank κερδίζει λίγο χρόνο μέχρι να κάψει εκ νέου τα κεφάλαια που θα βρει καθώς το επιχειρηματικό της μοντέλο την καθιστούν zombie bank.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης