Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Αν δεν ενωνόταν η Ευρώπη, δε θα υπήρχε και ενωμένη Γερμανία

tags :
Schaeuble: Αν δεν ενωνόταν η Ευρώπη, δε θα υπήρχε και ενωμένη Γερμανία
Οι Γερμανοί «δε θα ξεχάσουν ποτέ» την εμπιστοσύνη που τους επιδείχθηκε και η οποία έκανε εφικτή την επανένωση, ανέφερε ο Schaeuble
Ο Πρόεδρος του ΕΚ David Sassoli και ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Wolfgang Schäuble τίμησαν την επέτειο της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου στις 9 Νοεμβρίου 1989.
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, μνημόνευσε τους θαρραλέους πολίτες της Ευρώπης «οι οποίοι ειρηνικά, χωρίς καμία άσκηση βίας, αλλά μέσω της δύναμης της θέλησής τους και μόνο, μπόρεσαν να αποτινάξουν τα δεσμά που τους είχαν επιβληθεί για δεκαετίες».
Προειδοποίησε ωστόσο ότι «δυστυχώς, η δημοκρατία στην Ευρώπη, αλλά και οι αξίες και οι αρχές στις οποίες αυτή στηρίζεται, δεν είναι άτρωτη.
Χρειάζεται αφοσίωση και αποφασιστικότητα από όλους μας για να τις προστατεύσουμε. (…)
Ως μάρτυρας εκείνων των ιδιαίτερων ημερών στο Βερολίνο, δε μπορώ παρά να παρατηρώ με μεγάλη ανησυχία την επιστροφή των φαντασμάτων του παρελθόντος στην Ευρώπη, που νομίζαμε ότι είχαμε θάψει υπό το βάρος της ιστορίας» πρόσθεσε, καταδικάζοντας την επάνοδο του αντισημιτισμού, αλλά και με την ευκαιρία της επετείου των επιθέσεων στο Παρίσι, ενθυμούμενος τις ζωές που χάθηκαν πριν τέσσερα χρόνια.
Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, Wolfgang Schäuble, είπε: «Αν δεν ενωνόταν η Ευρώπη, αν δεν υπήρχε η επιθυμία των Ευρωπαίων να συμπορευθούν σε Ανατολή και Δύση, δε θα υπήρχε και ενωμένη Γερμανία».
Οι Γερμανοί «δε θα ξεχάσουν ποτέ» την εμπιστοσύνη που τους επιδείχθηκε και η οποία έκανε εφικτή την επανένωση, «παρά τα τραύματα που ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, τον οποίo εξαπέλυσε η Γερμανία, είχε αφήσει στην ήπειρο» είπε ο κος. Schäuble.
Προειδοποίησε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές αξίες και η ελευθερία δεν εξαπλώνονται χωρίς αντίσταση και πρόσθεσε» «η βασισμένη σε κανόνες διεθνής τάξη βρίσκεται υπό πίεση - η αλήθεια δεν έχει πλέον σημασία και ο εθνικός εγωισμός κυριαρχεί.
Ωστόσο, τα πιο καίρια ερωτήματα - ο επισιτισμός σε όλο τον κόσμο, η μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και η ασφάλεια - μπορούν να απαντηθούν μόνο σε παγκόσμιο επίπεδο. (…)
Πρέπει να ξεπεράσουμε τη στενομυαλιά, τον εγωισμό και το φόβο».
Η πανηγυρική συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με ένα γύρο ομιλητών από τις πολιτικές ομάδες και εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης