Κέρδη στη Wall Street με την προσοχή στραμμένη σε Fed και εμπόριο - Ιστορικό υψηλό για Dow Jones με άνοδο +0,33%

Κέρδη στη Wall Street με την προσοχή στραμμένη σε Fed και εμπόριο - Ιστορικό υψηλό για Dow Jones με άνοδο +0,33%
Η νομισματική πολιτική της Fed αλλά και οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας για το εμπόριο στο επίκεντρο της επενδυτικής προσοχής
«Μεικτές» τάσεις επικράτησαν στη σημερινή (13/11/2019) συνεδρίαση της Wall Street, με τους τρεις βασικούς δείκτες να εμφανίζουν αρκετές εναλλαγές προσήμων, αλλά τελικά ο Dow Jones κατόρθωσε να κλείσει σε νέο ιστορικό υψηλό, βοηθούμενος σημαντικά και από το ράλι (+7,3%) της μετοχής της Disney.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η προσοχή στράφηκε τόσο στην ομιλία του προέδρου της Fed, Jerome Powell, ο οποίος υποστήριξε ότι η Fed δεν προτίθεται να αλλάξει, σύντομα, νομισματική πολιτική, αλλά και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το εμπόριο.
Οι τρεις δείκτες ενδοσυνεδριακά υποχώρησαν, μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχουν «παγώσει» λόγω διαφωνιών για την αγορά αμερικανικών αγροτικών προϊόντων.
Όμως τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 κατόρθωσαν να κλείσουν με θετικό πρόσημο, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε πτωτικά.
Image
Πιο συγκεκριμένα ο Dow Jones εμφάνισε κέρδη +0,33% στις 27.782 μονάδες, με τον S&P 500 να ενισχύεται οριακά κατά 0,06% στις 3.093 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε -0,05% χαμηλότερα στο επίπεδο των 8.482 μονάδων.
Ο πρόεδρος της Fed μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή του Κογκρέσου υπογράμμισε ότι η τράπεζα δεν προτίθεται να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική όσο η αμερικανική οικονομία αναπτύσσεται, η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και ο πληθωρισμός (σ.σ.: κάτι που αποδεικνύεται και από τη σημερινή ανακοίνωση για την πορεία του) κινείται κοντά στο 2%.
Την ίδια ώρα η πληροφόρηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αναφορικά με το εμπόριο στέλνει αντικρουόμενα μηνύματα, με τον Αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να περιπλέκει ακόμη περισσότερο την όλη υπόθεση, καθώς από τη μία πλευρά κατηγόρησε την Κίνα ότι «εδώ και δεκαετίες κλέβει τις ΗΠΑ», αλλά από την άλλη υποστηρίζει ότι είναι πρόθυμος να προχωρήσει σε συμφωνία με το Πεκίνο.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο στο +1,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2019, σε ετήσια βάση.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο +0,4%, κυρίως λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για αύξηση στο +0,3%.
Στο +0,3% αυξήθηκε ο δομικός πληθωρισμός τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, ενώ σε ετήσια βάση ανήκθε στο +2,3%.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση στη Wall Street

Dow Jones
Image
S&P 500
Image
Nasdaq
Image


Σημαντικές πιέσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Υποχώρησαν από τα υψηλά τεσσάρων ετών οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η ομιλία Trump στην Οικονομική Λέσχη της Νέας Υόρκης απογοήτευσε τους επενδυτές, οι οποίοι ανέμεναν κάποιο στοιχείο για την πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με την Κίνα.
Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε το χρηματιστήριο της Μαδρίτης, καθώς η καταρχήν συμφωνία Σοσιαλιστών - Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης, φοβίζει τους επενδυτές.
Στο ταμπλό, αρνητικά πρωταγωνίστησαν οι μετοχές των τραπεζών και του κλάδου εξόρυξης.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε -0,4% στις 13.230 μονάδες.
Image
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,17% στις 7.353 μονάδες.
Image
Στο Παρίσι ο CAC 40 έφθασε στις 5.907 μονάδες, με απώλειες 0,21%.
Image
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 0,86% στις 23.578 μονάδες.
Image
Στην Μαδρίτη οι μετοχές δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις, καθώς οι επενδυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για την προκαταρκτική συμφωνία των Σοσιαλιστών - Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης IBEX 35 είχε πτώση 1,21% στις 9.194 μονάδες.
Image
Ισχυρές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές των ισπανικών τραπεζών.
H Santander υποχώρησε -3,4%, η BBVA είχε πτώση -3,25% και η Bankia σημείωσε «βουτιά» -3,4%.

Στο κόκκινο η Ασία, -2% ο Hang Seng

Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Τετάρτη (13/11) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις από τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Donald Trump ότι θα επιβάλλει νέους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Κίνα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,85% στις 23.319,87 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Fast Retailing και Inpex υποχώρησαν κατά -1,83% και -1,51% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο -0,81% και τις 6.698,40 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,86% στις 2.122,45 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο -0,46% και τις 11.467,83 μονάδες.
Όσον αφορά τον δείκτη Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, σημειώθηκε πτώση της τάξεως του -2,02% στις 26.517,50 μονάδες, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,33% στις 2.905,24 μονάδες.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS