Στο χάος βυθίζεται ο Λίβανος, νεκρός διαδηλωτής - Το bank run φοβούνται οι τράπεζες

Στο χάος βυθίζεται ο Λίβανος, νεκρός διαδηλωτής - Το bank run φοβούνται οι τράπεζες
Δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι στιγμής για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει αυτή του Hariri
Στο χάος βυθίζεται ο Λίβανος, με έναν διαδηλωτή να πέφτει νεκρός από στρατιωτικά πυρά, την ώρα που δεν υπάρχουν ενδείξεις για νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση Hariri.
Στρατιωτικός άνοιξε πυρ για να απωθήσει διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει δρόμο στη Χάλντα, νότια της Βηρυτού, το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας διαδηλωτής.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η προειδοποίηση του προέδρου Michel Aoun νωρίτερα χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε ώρα υψηλής τηλεθέασης ότι ο Λίβανος θα βρεθεί αντιμέτωπος με «καταστροφή» εάν οι διαδηλωτές δεν επιστρέψουν στα σπίτια τους πυροδότησε νέο κύμα κινητοποιήσεων.
Ο Λίβανος, που πλήττεται από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της περιόδου μετά τον εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), γνωρίζει νέα περίοδο αναταραχής και αβεβαιότητας αφότου άρχισαν διαδηλώσεις σε όλη την επικράτεια εναντίον της κυβέρνησης και της ελίτ τη 17η Οκτωβρίου, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης να επιβάλλει νέους φόρους.
Στη συνέντευξή του ο Aoun είπε ότι δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι στιγμής για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα αντικαταστήσει αυτή του Hariri και ότι ο ίδιος διστάζει να παραμείνει πρωθυπουργός.
Ωστόσο, ήταν η προτροπή του προς τους διαδηλωτές να γυρίσουν στα σπίτια τους αυτή που έβγαλε περισσότερο κόσμο στους δρόμους.
Αρκετές οδικές αρτηρίες αποκλείστηκαν.
«Αν συνεχίσετε έτσι, θα πλήξετε τον Λίβανο και τα ίδια σας τα συμφέροντα. Δουλεύουμε νυχθημερόν για να βάλουμε τα πράγματα σε τάξη.
Αν συνεχίσετε, θα υποστούμε καταστροφή. Αν σταματήσετε, υπάρχει ακόμη περιθώριο να διορθώσουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Aoun.

Οι τράπεζες προσπαθούν να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων

Ο πρωθυπουργός Hariri υπέβαλε την παραίτησή του την 29η Οκτωβρίου, μπροστά στο άνευ προηγουμένου κύμα διαδηλώσεων εναντίον της πολιτικής ελίτ, στην οποία οι πολίτες επιρρίπτουν ευθύνες για την ενδημική διαφθορά και την οικονομική κρίση.
Οι τράπεζες, που προσπαθούν απεγνωσμένα να αποφύγουν τη μαζική φυγή κεφαλαίων, επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στις κινήσεις χρημάτων προς το εξωτερικό, καθώς και στις αναλήψεις, ιδίως αμερικανικών δολαρίων.
Τα πιστωτικά ιδρύματα, τα υποκαταστήματα των οποίων ήταν κλειστά τον μισό Οκτώβριο, κατέβασαν ρολά και χθες, καθώς οι τραπεζοϋπάλληλοι απέργησαν καθώς όπως λένε διατρέχει πλέον κίνδυνο η ασφάλεια και η σωματική τους ακεραιότητα καθώς εξοργισμένοι αποταμιευτές απαιτούν τα χρήματά τους ενώ οι διαδηλώσεις συνεχίζονται.
Η απεργία συνεχίζεται και σήμερα.
Η Ένωση Τραπεζών ανακοίνωσε ότι εργάζεται ώστε οι τραπεζοϋπάλληλοι να επιστρέψουν στη δουλειά τους το συντομότερο δυνατόν και να είναι ασφαλείς.
Κλειστά παρέμειναν επίσης πολλά σχολεία και πανεπιστήμια.
Οι φοιτητές, στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων, διαδήλωσαν εκ νέου χθες.
Έπειτα από μια συνάντησή του με τον Αούν, ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για τον Λίβανο, ο Γιαν Κούμπις, εκτίμησε ότι «η οικονομική κατάσταση είναι κρίσιμη» και οι αρχές πρέπει να ενεργήσουν γρήγορα για να λάβουν διεθνή βοήθεια.
Στη συνέντευξή του, ο Aoun πρότεινε να σχηματιστεί κυβέρνηση με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και πολιτικών.
Διαβεβαίωσε ότι είναι πιθανό να αρχίσουν διαβουλεύσεις στο κοινοβούλιο για να ονομαστεί νέος πρωθυπουργός ως το τέλος της εβδομάδας.
Δεν αρνήθηκε ότι ασκούνται πιέσεις από το εξωτερικό — δεν έγινε πιο συγκεκριμένος — ώστε να αποκλειστεί η Χεζμπολάχ από την επόμενη κυβέρνηση.
Αλλά οι ξένες δυνάμεις «δεν μπορούν να μου επιβάλλουν να αποκλείσω ένα κόμμα που εκπροσωπεί το ένα τρίτο των Λιβανέζων.
Οι ξένοι μας ζητάνε πράγματα που δεν μπορούμε να κάνουμε».

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS