Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Στο φως μυστικά έγγραφα για την επιστροφή των 8 αξιωματικών στην Τουρκία - Το τηλεφώνημα Cavusoglu με Κοτζιά

tags :
Στο φως μυστικά έγγραφα για την επιστροφή των 8 αξιωματικών στην Τουρκία - Το τηλεφώνημα Cavusoglu με Κοτζιά
Όπως προκύπτει από τα έγγραφα που αποκαλύπτει το Nordic Monitor, η ελληνική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να παραδώσει στην Άγκυρα τους αξιωματικούς, οι οποίοι είχαν διαφύγει στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία
Τις λεπτομέρειες της «Επιχείρησης Αστραπή» που σχεδίαζε η Τουρκία με τις… ευλογίες της τότε ελληνικής κυβέρνησης για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι έχουν διαφύγει στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Nordic Monitor.
Μάλιστα, στο δημοσίευμα γίνεται λόγος και για μια τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, με τον τότε ομόλογο του, Νίκο Κοτζιά με τον τελευταίο να δεσμεύεται ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους «8» το συντομότερο δυνατόν.
Ωστόσο, τα σχέδια άλλαξαν όταν οι Τούρκοι αξιωματικοί έλαβαν άσυλο, καθώς οι ελληνικές αρχές έκριναν ότι σε περίπτωση έκδοσης τους στην Τουρκία κινδύνευε η ζωή τους.

Image

Σύμφωνα με τα εμπιστευτικά έγγραφα, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας διαβίβασε εντολές στις Διοικητικής των Χερσαίων Δυνάμεων και στις αεροπορικές μονάδες, στις 16 Ιουλίου του 2016 στις 16:15, δίνοντας τους εντολή να επιστρέψουν από την Ελλάδα, το ελικόπτερο και τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς.
Για το θέμα ενημερώθηκε και ο στρατιωτικός ακόλουθος στην πρεσβείας της Αθήνας.
Σύμφωνα με τα έγγραφα, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων ήρθε σε επαφή με την ελληνική πλευρά μετά τη χρήση ενός ελικοπτέρου Sikorsky από τους Τούρκους στρατιωτικούς για να εγκαταλείψουν την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Σύμφωνα με το απόρρητο memo, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να επιστρέψουν όχι μόνο το ελικόπτερο αλλά και τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς.

111

Την εντολή επιβεβαίωσε ένα μήνυμα που αντήλλαξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, στο Twitter στις 17:15 στις 16 Ιουλίου, όπου ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά, με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, και υποστήριξε ότι ο τελευταίος τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει τους «8» το συντομότερο δυνατόν.

Turkish Foreign Muenster claimed Greek counterpart agreed to handover of Turkish troops who sought asylum in Greece.

Η τουρκική πλευρά ενημερώθηκε για τους Τούρκους στρατιωτικούς οι οποίοι κρατούνταν στην Αλεξανδρούπολη, όταν το τμήμα Interpol της Ελληνικής Αστυνομίας υπέβαλε αναφορά στην Interpol επισημαίνοντας ότι οι οκτώ Τούρκοι τέθηκαν υπό κράτηση όταν προσγειώθηκε με το ελικόπτερο Sikorsky S70 Black Hawk και αριθμό ουράς 11308 στις 16 Ιουλίου στις 11:80.
Το memo αναφέρει τα ονόματα όλων των επιβατών και τόνισε ότι είχαν εκφράσει την πρόθεση τους να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα.
Το υψηλής προτεραιότητας σημείωμα της Interpol διαβιβάστηκε και στην αντίστοιχη μονάδα της Τουρκίας και προωθήθηκε στον τουρκικό στρατό.

333

Παρ' όλο που φάνηκε ότι υπήρξε κάποια πολιτική διαπραγμάτευση ανάμεσα σε Τούρκους και Έλληνες αξιωματούχους τις πρώτες ώρες μετά το περιστατικό, το σχέδιο για την παράδοση των Τούρκων αξιωματικών ματαιώθηκε όταν οι ελληνικές αρχές κατέγραψαν τις αιτήσεις ασύλου στο σημείωμα προς την Interpol και η ελληνική δικαιοσύνη προχώρησε στην αξιολόγηση των αιτήσεων ασύλου των Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι έθεσαν το αξιόπιστο φάσμα των βασανιστηρίων και της κακομεταχείρισης εάν επέστρεφαν στην Τουρκία.
Πολλοί αξιωματικοί στις τουρκικές εγκαταστάσεις κράτησης, συμπεριλαμβανομένων υψηλόβαθμων στρατηγών, υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Οι μυστικές διαταγές του τουρκικού Γενικού Επιτελείου να επιστρέψουν, τόσο το Sikorsky όσο και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί στην Τουρκία, μεταβιβάστηκαν στη μονάδα αεροπορίας της Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων με τον κώδικα «Harekat Yıldırım» (Operation Lightning- Επιχείρηση Αστραπή), ο οποίος με τουρκικούς στρατιωτικούς όρους σημαίνει ότι η επιχείρηση έπρεπε να τεθεί σε κίνηση εντός 10 λεπτών από την παραλαβή της διαταγής.

444

Το σχέδιο

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι Χερσαίες Δυνάμεις διέταξαν ένα ελικόπτερο με 10μελές πλήρωμα να μεταβεί στην ελληνική πόλη της Αλεξανδρούπολης.
Το 2ο Τάγμα Ειδικής Προστασίας, που σταθμεύει στην Κωνσταντινούπολη και υπάγεται στην Κεντρική Διοίκηση στην Άγκυρα, διατάχθηκε επίσης να διαθέσει αρκετά στρατεύματα για να εξασφαλίσει την επιστροφή των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών από την Ελλάδα.
Η επιχείρηση συντονίστηκε από το Κέντρο Διοίκησης και Επιχειρήσεων Ένοπλων Δυνάμεων του Γενικού Επιτελείου (SKKHM) και το Κέντρο Επιχειρήσεων Αεροπορικής Διοίκησης των Χερσαίων Δυνάμεων.
Η εντολή γράφτηκε από τον L.t. Caner Acar, αξιωματικό πληροφοριών και εγκρίθηκε από τον Col. Armagan Ustael, τον επικεφαλής της τότε υπηρεσιακής βάρδιας της SKKHM.
Το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο απέρριψε την ιδέα της αποστολής των αξιωματικών, λέγοντας ότι δεν θα λάβουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία, όπου συνεχίζεται η εκκαθάριση της στρατιωτικής και της δημόσιας διοίκησης.
Η Τουρκία προσφέρει 4 εκατ. τουρκικές λίρες (περίπου 700.000 δολάρια) για τη σύλληψη και των οκτώ στρατιωτικών, σύμφωνα με μια λίστα καταζητούμενων από το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών.

5555

Σε ένα άλλο μυστικό memo της 17ης Ιουλίου 2016, η Διοίκηση των Χερσαίων Δυνάμεων διέταξε τις δευτερεύουσες μονάδες στις οποίες αρχικά είχαν οριστεί οι αξιωματικοί, να κινήσουν τις νομικές διαδικασίες εναντίον και των οκτώ αξιωματικών.
Το υπόμνημα γράφτηκε από τον υπολοχαγό Umit Bektas και εκκαθαρίστηκε από τον Ercan Erol, αξιωματικό πληροφοριών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης