Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το 2021 θα είναι η χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο για 6 λόγους – Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα, ώριμη αγορά από MSCI

Το 2021 θα είναι η χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο για 6 λόγους – Αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα,  ώριμη αγορά από MSCI
Γιατί όμως το 2021 θα είναι χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο;
Το 2021 θα είναι η χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς τότε θα συμβούν τα σημαντικότερα γεγονότα που θα αποτελέσουν ισχυρούς καταλύτες για άνοδο αξιών, τραπεζικών μετοχών.
Αντιθέτως το ράλι στα ομόλογα έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο 90% οπότε και μακροπρόθεσμα τα ανοδικά περιθώρια είναι περιορισμένα.
Γιατί όμως το 2021 θα είναι χρυσή χρονιά για το ελληνικό χρηματιστήριο;

1)Θα σημειωθεί το 2021 ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης από την αρχή της ελληνικής κρίσης χρέους.
Με βάση εκτιμήσεις και για το 2021 ο στόχος για 4% ναι μεν είναι ανέφικτος, αλλά θα κινηθεί κοντά στο 3% περίπου 2,8% με 2,9%.
Εάν δει κανείς την πορεία της Πορτογαλίας και όχι της Ιρλανδίας που είναι ειδική περίπτωση, το ΑΕΠ αυξάνεται με ρυθμό 2%.

2)Η ελληνική κυβέρνηση μετά το προπαρασκευαστικό έτος 2020 θα αρχίσει το 2021 να αποκομίζει καρπούς από τα αναπτυξιακά και επενδυτικά της σχέδια.
Το 2021 θα υλοποιηθούν σημαντικές επενδύσεις και θα φανούν ξεκάθαρα οι προθέσεις των διεθνών επενδυτών.

3)Το 2021 θα εξεταστεί και αποφασιστεί η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2% ή 2,2%.

4)Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα μόνο όταν μειωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε η επιστροφή στην κανονικότητα της Ελλάδος θα έρθει από το Καλοκαίρι του 2021.
Η αναβάθμιση της Ελλάδος από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα ή invesment grade θα σηματοδοτήσει την ένταξη στο QE της ΕΚΤ - εάν υπάρχει μέχρι τότε - και αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα από επενδυτές που παρακολουθούν μόνο οικονομίες με επενδυτική διαβάθμιση.

5)Η Ελλάδα θα αναβαθμιστεί σε ώριμη αγορά από την Morgan Stanley Capital International τον Νοέμβριο 2021 εφόσον πρώτα έχει προηγηθεί επιστροφή της Ελλάδος στην επενδυτική βαθμίδα.
Η επιστροφή της Ελλάδος στις ώριμες αγορές ωστόσο θα πρέπει να σταθμιστεί με προσοχή καθώς θα διαθέτει μικρότερο ειδικό βάρος αλλά περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια θα μπορούσαν εξελικτικά να επενδύσουν στην Ελλάδα.
Ως αναδυόμενη χρηματιστηριακή αγορά η Ελλάδα πάντως δεν ευνοήθηκε και διαψεύστηκαν οι εκτιμήσεις ότι θα υπάρξει συνωστισμός επενδυτών...

6)Το 2021 οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν πλησιάσει περισσότερο τον μέσο όρο της ευρωζώνης στα NPEs που διαμορφώνεται στο 3,5%.
H εξέλιξη αυτή θα τις καταστήσει πιο επενδύσιμες χρηματιστηριακά αν και το στοίχημα των τραπεζών είναι τα κέρδη τους, πόσα κέρδη μπορούν να πετύχουν σε ένα περιβάλλον ισχνών και μειούμενων εσόδων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης