Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Η προσφορά για τα 26 δισ NPEs της Fortress (360 εκατ) ήταν υψηλότερη της Pimco (320 εκατ) αλλά η Eurobank… περιμένει τον Ηρακλή

Η προσφορά για τα 26 δισ NPEs της Fortress (360 εκατ) ήταν υψηλότερη της Pimco (320 εκατ) αλλά η Eurobank… περιμένει τον Ηρακλή
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews η Fortress υπέβαλλε υψηλότερη προσφορά περίπου 360 εκατ αλλά εστίασε στην FPS στην εταιρία διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων.
Επί 3,5 ώρες συνεδρίασε στις 12 Νοεμβρίου 2019 το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank με ένα βασικό θέμα… να αξιολογήσει τις δύο προσφορές για τα 26 δισεκ. NPEs της Pimco και της Fortress.
Όπως είχε αποκαλύψει το bankingnews η Fortress υπέβαλλε υψηλότερη προσφορά περίπου 360 εκατ αλλά εστίασε στην FPS στην εταιρία διαχείρισης των προβληματικών ανοιγμάτων.
Η Pimco υπέβαλλε προσφορά 320 εκατ αλλά είχε προηγηθεί μια περίοδος αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Eurobank και Pimco χωρίς αποτέλεσμα, χάθηκαν προθεσμίες και γενικώς επήλθε κόπωση στα όρια της δυσαρέσκειας.
Το βασικό ερώτημα είναι το τίμημα ή άλλες παράμετροι θα οριστικοποιήσουν το deal;
Επίσης η Eurobank πότε θα προβεί σε ανακοινώσεις σήμερα 13 Νοεμβρίου 2019 ή μετά την ψήφιση του νόμου για τον Ηρακλή;
Δεν αποκλείεται σήμερα 13 Νοεμβρίου να υπάρξουν κάποιες εξελίξεις, δηλαδή να προβεί σε κάποιες ανακοινώσεις η Eurobank αλλά τελεί υπό αιρέσεις.
Μια φήμη που κυκλοφόρησε η Eurobank να αξιοποιήσει και τις δύο προτάσεις τμηματοποιώντας το deal... διαψεύστηκε.

Στο διοικητικό συμβούλιο – παρά τις διαρροές – δεν υπήρξε ένταση, αντιθέτως υπήρξε σύμπλευση και ομοφωνία.
Η Eurobank έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο.
-Τιτλοποίηση 2 δισεκ. NPEs στεγαστικών ή πρόγραμμα pillar
-Τιτλοποίηση 7,3 δισεκ. NPEs ή πρόγραμμα Cairo
-Πώληση του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης
-Διαχείριση όλων των NPEs της τράπεζας.
Όλο αυτό το πακέτο είναι 26 δισεκ. προβληματικά ανοίγματα.
Οι αρχικές διαπραγματεύσεις Pimco – Eurobank είχαν διεξαχθεί σε πολύ καλό κλίμα.
Υπήρχε διάθεση για deal και μάλιστα συναινούσε ο βασικός μέτοχος το Fairfax που ελέγχει το 33% της Eurobank.
Το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί ήταν τέλη Σεπτεμβρίου 2019, η καταληκτική ημερομηνία πέρασε άπρακτη, ακολούθησε μια άτυπη παράταση που επίσης πέρασε άπρακτη.
Για την Eurobank η Pimco ως θεσμικός επενδυτής ενώ παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα πρόταση… ίσως εκμεταλλεύτηκε το γεγονός ότι ήταν μόνη της στις αποκλειστικές διαπραγματεύσεις και έθετε όρους που δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτοί από την Eurobank.
Έτσι ξαφνικά βρέθηκε στο παιχνίδι της διεκδίκησης το Fortress υποβάλλοντας οικονομική πρόταση πέριξ των 360 εκατ ευρώ
Κατ΄ ουσία αποτιμάται μόνο η FPS με ένα αξιόλογο τίμημα περίπου 180 -190 εκατ καθώς τα υπόλοιπα project έχουν χαμηλή απόδοση ειδικά το Cairo.

To βασικό ερώτημα είναι πότε θα αποφασίσει η Eurobank;

Φαίνεται ότι το Fortress έχει υποβάλλει υψηλότερη προσφορά, ωστόσο είναι distress funds και με ερωτηματικά εάν θα τηρήσει τις συμφωνίες.
Από την άλλη η Pimco είχε την ευκαιρία της και την απεμπόλησε.
Η Eurobank επισήμως αναφέρει ότι θα περιμένει την τελική ψήφιση του νόμου Ηρακλή και ακολούθως θα ανακοινώσει τον πλειοδότη για τα 26 δισεκ. ευρώ.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Eurobank για την ολοκλήρωση της εξυγίανσης θα δαπανήσει σχεδόν 1,3 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια τα οποία έχει αντλήσει από την απορρόφηση της Grivalia και βεβαίως από το deals με τα 26 δισεκ. που υλοποιεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης