Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Πως οι ανατροπές στην Eurobank από Pimco στην Fortress επηρεάζουν τα σχέδια της Alpha – Σήμερα το κρίσιμο ΔΣ, σκληρό παζάρι για 36 δισ NPEs

Πως οι ανατροπές στην Eurobank από Pimco στην Fortress επηρεάζουν τα σχέδια της Alpha – Σήμερα το κρίσιμο ΔΣ, σκληρό παζάρι για 36 δισ NPEs
Η πιο σημαντική εξέλιξη είναι ότι σήμερα 12 Νοεμβρίου 2019 στις 16:00 το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank καλείται να πάρει θέση και να αποφασίσει εάν προκρίνει την Fortress που πλέον είναι το φαβορί ή την Pimco
(upd)Ενδιαφέρον για το σημερινό 12 Νοεμβρίου 2019 διοικητικό συμβούλιο της Eurobank θα δείξει και η διοίκηση της Alpha bank.
Οι αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η Eurobank θα καθορίσουν και την στρατηγική της Alpha bank.
Ο λόγος είναι διπλός.
Αφενός γιατί έχουν υπάρξει ανατροπές στους ενδιαφερομένους αφετέρου γιατί θα πρέπει όλες οι τράπεζες να περιμένουν την τελική μορφή του νόμου για τον Ηρακλή την συλλογική λύση για τα NPEs των τραπεζών.
Τι ακριβώς έχει συμβεί;
Το bankingnews έχει αποκαλύψει ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο μέτωπο της Eurobank η οποία πρωτοστάτησε στην εμπροσθοβαρή αντιμετώπιση των NPEs και ο CEO Φ. Καραβίας έκανε την έκπληξη στο τραπεζικό σύστημα.
Η πιο σημαντική εξέλιξη είναι ότι σήμερα 12 Νοεμβρίου 2019 στις 16:00 το απόγευμα το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank καλείται να πάρει θέση και να αποφασίσει εάν προκρίνει την Fortress που πλέον είναι το φαβορί ή την Pimco που ενώ είχαν αποκλειστικές συνομιλίες τελικώς χάθηκαν τα χρονοδιαγράμματα χωρίς να έχει επέλθει συμφωνία.
Την στιγμή που γραφόταν το κείμενο αυτό στις 3:30 τα ξημερώματα 12 Νοεμβρίου η Fortress είχε πλεονέκτημα στο deal με την Eurobank έναντι της Pimco… 70% Fortress με 30% Pimco αλλά κάποιοι δεν αποκλείουν ντέρμπι της τελευταίας στιγμής.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι σήμερα θα επανέλθουν και οι δύο υποψήφιοι παίζοντας τα τελευταία χαρτιά τους.
Όμως το φαβορί είναι το Fortress που όπως φαίνεται θέλει διακαώς την FPS την εταιρία διαχείρισης προβληματικών ανοιγμάτων της Eurobank.
Η Fortress που είναι αμερικανικό distress fund διαθέτει για τα NPEs την Do Value και εφόσον πλειοδοτήσει η FPS της Eurobank θα συγχωνευθεί με την Do Value.
Με βάση πληροφορίες η Fortress πληρώνει για το όλο deal 360 εκατ και η Pimco 310 εκατ. τα ποσά αυτά απέχουν πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις για 600 εκατ ή 500 με 480 εκατ που είχαν αναφερθεί πριν πολλούς μήνες.
Οι αποφάσεις της Eurobank επιδρούν καίρια στους σχεδιασμούς της Alpha bank καθώς το Fortress είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον για την τιτλοποίηση των 10 δισεκ. NPEs που θα ανακοινώσει στις 20 Νοεμβρίου 2019 η Alpha bank στην έκτακτη Γενική Συνέλευση.
Συν τοις άλλοις στον σχεδιασμό είναι η πώληση της Cepal της εταιρίας που έχει συσταθεί για την διαχείριση των NPEs στην Alpha bank.
Η διοίκηση της Alpha bank προφανώς αναμένει τις εξελίξεις στην Eurobank ώστε να διαμορφώσει την δική της στρατηγική.
Η Fortress και η Pimco είναι οι δύο βασικότεροι επενδυτές στα NPEs έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά αλλά ισχυρή κεφαλαιακή διάρθρωση.
Η Alpha bank θα αναμένει το διοικητικό συμβούλιο και τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Πάντως τα 26 δισεκ NPEs της Eurobank και τα 10 δισεκ. της Alpha bank συνολικά 36 δισεκ. αποτελούν αντικείμενο σκληρού παζαριού αλλά όπως αποδεικνύεται χαμηλών τιμημάτων.

Τι έγραφε το bankingnews

Συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Eurobank στις 12 Νοεμβρίου 2019 με βασικό θέμα…την τελική απόφαση για το deal των 26 δισεκ. NPEs.
Όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει υπάρξει ανατροπή σκηνικού και πέραν από την Pimco, έχει μπει πολύ δυναμικά στο παιχνίδι της διεκδίκησης των 26 δισεκ. NPEs και το αμερικανικό fund Fortress.
Μάλιστα οι πιθανότητες για deal με το Fortress έχουν αυξηθεί στο 70% και αντιθέτως η Pimco από εκεί που θεωρείτο πριν μήνες βέβαιο έχει μειωθεί στο 30%.
Η Eurobank φαίνεται ότι θα προτιμήσει το Fortress για ένα deal που περιλαμβάνει
-Pillar τιτλοποίηση στεγαστικών προβληματικών δανείων 2 δισεκ.
-Cairo τιτλοποίηση 7,3 δισεκ. NPEs
-Πώληση του 80% της FPS της εταιρίας διαχείρισης της Eurobank
-Διαχείριση συνολικά 26 δισεκ. NPEs
Με βάση πληροφορίες η Fortress πληρώνει για το όλο deal 360 εκατ και η Pimco 310 εκατ. τα ποσά αυτά απέχουν πολύ από τις αρχικές εκτιμήσεις για 600 εκατ ή 500 με 480 εκατ που είχαν αναφερθεί πριν πολλούς μήνες.
Τα βασικά ερωτήματα είναι τρία
1)Γιατί υπήρξε εμπλοκή με την Pimco ένα μεγάλο θεσμικό επενδυτή που διαθέτει και πάνω από το 5% των μετοχών της Eurobank;
2)Γιατί η Eurobank θα κάνει deal με ένα distress funds έναντι εντός θεσμικού επενδυτή όπως η Pimco
3)Γιατί χαμηλώνει ο πήχης των τιμημάτων αντί να αυξάνεται όπως όλοι προέβλεπαν πριν μήνες;

Οι απαντήσεις

Υπήρξε εμπλοκή μεταξύ Eurobank και Pimco κυρίως γιατί όταν υπέγραψαν αποκλειστικές διαπραγματεύσεις… η Pimco έκανε μια ρεαλιστική αποτίμηση και κατέληξε ότι δεν αξίζει το όλο deal πάνω από 310 με 320 εκατ.
Είχαν δει το deal της Amoeba της Πειραιώς όπου ο τελικός επενδυτής φαίνεται ότι έχει μετανιώσει για το υψηλό τίμημα που έδωσε.
Η Eurobank από την πλευρά της θεώρησε ότι οι όροι που θέτει η Pimco δεν είναι ρεαλιστικοί, ένα deal έχει αξία μόνο εάν είναι επικερδές και για τις δύο πλευρές.
Συν τοις άλλοις χάθηκαν οι προθεσμίες.
Υπήρχε η προθεσμία τέλη Σεπτεμβρίου 2019 και η προθεσμία 25 Οκτωβρίου 2019 και οι δύο προθεσμίες πέρασαν χωρίς deal.
Τότε μπήκαν στο παιχνίδι το Fortress και η Bain Capital και όπως όλα δείχνουν η Eurobank είναι πιο κοντά στην Fortress.
Το βασικό ζήτημα που πρέπει να προσέξει η Eurobank είναι εάν το Fortress τηρήσει τις δεσμεύσεις του μετά από 6 ή 12 μήνες καθώς άλλη η φιλοσοφία ενός distress fund και άλλη ενός θεσμικού επενδυτή.
Βέβαια οι διαφορές στο τίμημα δεν είναι χαοτικές, μόλις 50 εκατ διαφορά και το ερώτημα που εγείρεται είναι το τίμημα το πρόβλημα με την Pimco ή η έλλειψη εμπιστοσύνης και υψηλής αβεβαιότητας;
Ως προς το ερώτημα γιατί τα τιμήματα μειώνονται ενώ η οικονομία ανακάμπτει, οι εξασφαλίσεις – collaterals αυξάνονται η απάντηση είναι η εξής.
Οι προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί ότι θα βγουν υπερκέρδη από τα ελληνικά NPEs διαψεύδονται πανηγυρικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης