Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

H Πολωνία χαρακτήρισε επικίνδυνα τα επικριτικά σχόλια του Macron για το ΝΑΤΟ

tags :
H Πολωνία χαρακτήρισε επικίνδυνα τα επικριτικά σχόλια του Macron για το ΝΑΤΟ
Επικίνδυνα είναι, σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό M. Moravietscki, τα επικριτικά σχόλια του Γάλλου προέδρου E. Macron για το ΝΑΤΟ.
Επικίνδυνα είναι, σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό M. Moravietscki, τα επικριτικά σχόλια του Γάλλου προέδρου E. Macron για το ΝΑΤΟ.
Μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στο περιοδικό Economist, ο Macron είχε πει ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό», αναφερόμενος στην έλλειψη συντονισμού στο εσωτερικό της βορειοατλαντικής συμμαχίας και την απρόβλεπτη συμπεριφορά του Αμερικανού προέδρου D. Trump.
Ο Γάλλος πρόεδρος εξάλλου αμφισβήτησε την αμυντική αρχή του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με την οποία η επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων.
Το ΝΑΤΟ είναι «η πιο σημαντική συμμαχία στον κόσμο σε ό,τι αφορά τη διατήρηση της ειρήνης και της ελευθερίας» απάντησε ο Moravietscki σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Το γεγονός ότι ο Macron  αμφισβήτησε το αν τα μέλη του θα εξακολουθήσουν να υπερασπίζονται το ένα το άλλο είναι «επικίνδυνο» κατήγγειλε.
«Πιστεύω ότι οι αμφιβολίες του προέδρου Macron σχετικά (με τη δέσμευση του ΝΑΤΟ στην κοινή άμυνα) ίσως ωθήσει άλλους συμμάχους να αναρωτηθούν αν ίσως η Γαλλία είναι αυτή που έχει αμφιβολίες για το αν θα την τηρήσει. Ελπίζω ότι μπορούμε ακόμη να βασιζόμαστε στο ότι η Γαλλία θα τηρεί τις υποχρεώσεις της» τόνισε ο Moravietscki, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ωστόσο ο Πολωνός πρωθυπουργός, η χώρα του οποίου είναι ένθερμη εταίρος των ΗΠΑ, εκτίμησε ότι τα προβλήματα του ΝΑΤΟ δεν οφείλονται στην αμφιθυμία του Trump, αλλά στην έλλειψη δέσμευσης που δείχνουν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, οι περισσότερες από τις οποίες –αντίθετα με την Πολωνία—δεν τηρούν το όριο του 2% στις αμυντικές τους δαπάνες, όπως ορίζει η συμμαχία.
Εξάλλου τους τελευταίους μήνες ο Macron πιέζει διπλωματικά για την αποκατάσταση των σχέσεων της ΕΕ με τη Ρωσία.
Από την πλευρά του ο Moravietscki απαντά ότι το ΝΑΤΟ είναι « η βασική πηγή ασφάλειας» για την Πολωνία και απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο προσέγγισης με τη Ρωσία, εξηγώντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί «να υποκρίνεται ότι δεν συνέβη τίποτα στην Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τη Γεωργία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης