Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει οικονομίες και αγορές

Morgan Stanley: Πώς η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει οικονομίες και αγορές
Η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι αναπόφευκτη, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Morgan Stanley
Τις επιπτώσεις που θα έχει τόσο στις οικονομίες όσο και στις αποτιμήσεις αρκετών assets η κλιματική αλλαγή και οι αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες της υφηλίου, οι οποίοι θα συναντηθούν στη Μαδρίτη για την 25η Σύνοδο για το Κλίμα του ΟΗΕ, εξετάζει σε report της η Morgan Stanley.
Όπως αναφέρει η Jessica Alsford, κορυφαία αναλύτρια της επενδυτικής τράπεζας, διανύουν μία περίοδο μετάβασης προς μία οικονομία που χρησιμοποιεί λιγότερο άνθρακα, αν και με χαμηλότερο ρυθμό από τον απαιτούμενο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί.
Σαφώς οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) θα ωφεληθούν τα μέγιστα από αυτήν την μετάβαση, με το ρυθμό αύξησης των κερδών τους να ενισχύεται σημαντικά.
Βάσει των εκτιμήσεων της Morgan Stanley θα πρέπει να δαπανηθούν περί των 50 τρις. δολαρίων προκειμένου να αυξηθούν οι εγκαταστάσεις και η χρήση ΑΠΕ εντός των επόμενων 30 ετών.
Ταυτόχρονα, εάν φυσικά οι κυβερνήσεις είναι όντως αποφασισμένες να μειώσουν τη χρήση άνθρακα, θα χρειαστεί και αυτές να στηρίξουν, με ειδικά κεφάλαια, την όλη διαδικασία.
Η παροχή επιδοτήσεων είναι ένας από τους βασικούς τρόπους στήριξης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ.
Οι ΗΠΑ έχουν κατορθώσει, μέσω και της χρήσης των επιδοτήσεων, να αυξήσουν το μερίδιο των ΑΠΕ στο 24% της συνολικής παραγωγής ενέργειας το 2018, από 14% που ήταν το 2000.
Μία άλλη επιλογή είναι να αυξηθεί κατακόρυφα το κόστος χρήσης άνθρακα, κάτι το οποίο έχει συμβεί στην Ευρώπη, μέσω των πολύ φιλόδοξων στόχων για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σαφώς έως ότου γίνει η πλήρης μεταβίβαση κυρίως η αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει να προχωρήσει σε υψηλές δαπάνες, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν υπάρχει κάποια άλλη εναλλακτική λύση.
Η φορολόγηση είναι ένας ακόμη τρόπος ώστε να υπάρξει στροφή στις ΑΠΕ, αλλά μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να είναι και τόσο αποτελεσματικός.
Ακόμη και στην Ευρώπη όπου η τιμή του άνθρακα έχει τριπλασιαστεί από τα τέλη του 2017 έως και σήμερα απέχει πολύ από τα 75 δολάρια ανά τόνος, τιμή η οποία σύμφωνα με το ΔΝΤ είναι η αναγκαία προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Όλα δείχνουν ότι είναι απαραίτητη η επιβολή ενός παγκόσμιου φόρου για τον άνθρακα, προκειμένου να μην υπάρχει η δυνατότητα στις εταιρείες που τον χρησιμοποιούν να μετακομίζουν σε χώρες με χαμηλότερη φορολόγηση.
Μέχρι στιγμής, η προθυμία των κυβερνήσεων να λάβουν μέτρα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής παραμένει υπό αμφισβήτηση, δεδομένων των πιθανών επιπτώσεων στον πληθωρισμό, το δημόσιο χρέος και την απασχόληση.
 Ωστόσο, βλέπουμε διάφορους λόγους για τους οποίους η αλλαγή μπορεί να συμβεί κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Η συνειδητοποίηση και η ανησυχία σχετικά με την αλλαγή του κλίματος στον πληθυσμό αυξάνονται, λόγω των συχνότερων ακραίων καιρικών φαινομένων, της κάλυψης των μέσων ενημέρωσης και των ενεργειών ομάδων διαμαρτυρίας.
Όσον αφορά την πολιτική όρεξη για αλλαγή, βλέπουμε αξιοσημείωτες αλλαγές στον τόνο σε όλο τον κόσμο.
Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε την πρόθεση να δημιουργήσει ένα σχέδιο για το κλίμα.
Αυτό περιλαμβάνει τη νομοθεσία για την επίτευξη της ουδετερότητας του άνθρακα έως το 2050, την καθιέρωση ενός πράσινου φόρου και τη δημιουργία ενός ταμείου για την προώθηση μιας «δίκαιης μετάβασης».
Στις ΗΠΑ, η σημερινή κυβέρνηση ανακοίνωσε επισήμως στον ΟΗΕ ότι προτίθεται να αποσυρθεί από τη συμφωνία του Παρισιού την επομένη της προεδρικής εκλογής του 2020.
Ωστόσο, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών υποψηφίων έχει κάνει την κλιματική αλλαγή βασικό θέμα στην πολιτική τους ατζέντα.
Το κλίμα και ο άνθρακας θα μπορούσαν επίσης να γίνουν οδηγοί των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.
Η Christine Lagarde έχει καταστήσει άκρως σαφές ότι η αλλαγή του κλίματος θα αποτελέσει προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της θητείας της ως προέδρου της ΕΚΤ, υποδεικνύοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τη νομισματική πολιτική για να στηρίξει μια φιλική προς το κλίμα στάση.
Όπως συμβαίνει σε πολλές περιπτώσεις, είναι δύσκολο να εντοπίσουμε τη στιγμή που ο κίνδυνος θα γίνει πραγματικότητα.
 Οι προκλήσεις εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά εάν οι επόμενοι 12 μήνες δεν φέρουν ουσιαστική απάντηση από τους ηγέτες του κόσμου, βλέπουμε μια αυξανόμενη πιθανότητα ότι ο άνθρακας θα επηρεάσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων μέσω άλλων καναλιών.
Μεταξύ 2016-18, οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα, όπως οι πυρκαγιές και οι τυφώνες, έχουν προκαλέσει οικονομικές ζημίες αξίας άνω των 650 δισεκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως (ή 28 μονάδες βάσης παγκόσμιου ΑΕΠ).
Ό,τι και να γίνει έχει καταστεί σαφές ότι το κλίμα θα αποτελέσει βασική κινητήρια δύναμη των τιμών των περιουσιακών στοιχείων τους επόμενους μήνες και χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης