Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rice (Πρώην ΥΠΕΞ ΗΠΑ): «Επικίνδυνη και χαοτική» η παγκόσμια τάξη και φταίει ο Trump γι'αυτό

Rice (Πρώην ΥΠΕΞ ΗΠΑ): «Επικίνδυνη και χαοτική» η παγκόσμια τάξη και φταίει ο Trump γι'αυτό
Το σύνθημα της πολιτικής Trump «Πρώτα η Αμερική» βοήθησε στη ζύμωση λαϊκιστικών συναισθημάτων στις ΗΠΑ, που όχι μόνο να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν, αλλά τα βλάπτουν, υποστήριξε η πρώην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ
Η «παγκόσμια τάξη» βρίσκεται σε «επικίνδυνη και χαοτική» κατάσταση, υποστήριξε η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Condoleezza Rice Ράις, σήμερα Δευτέρα 11/11 στην ομιλία της σε συνέδριογια το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο Adipec στο Αμπού Ντάμπι, τονίζοντας μάλιστα πως «έχει ξεφύγει».
Η Αμερικανίδα πρώην ΥΠΕΞ επί προεδρίας George W. Bush, ως επικεφαλής του πάνελ «Πολιτικοί κίνδυνοι στον 21ο αιώνα», όπως αναφέρει το CNBC, υποστήριξε πως  αυτό δεν συμβαίνει επειδή υπάρχουν κρίσεις, αλλά επειδή βλέπουμε την καταστροφή της παγκόσμιας τάξης όπως τη γνωρίζαμε κάποτε», όπως δηλαδή δημιουργήθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο από τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους της με ένα από τα κεντρικά της δόγματα να είναι ελεύθερο και ανοιχτό εμπόριο, το οποίο τώρα απειλείται, όπως υπογράμμισε.
Η διεθνής οικονομία δημιουργήθηκε με σκοπό να είναι ένα θετικό παιχνίδι για όλους τους παίκτες και όχι του τύπου η «ανάπτυξη μου θα γίνει σε βάρος άλλων» ...
Το διπλό σύστημα που δημιούργησαν από τη μια πλευρά υποστήριζε το ελεύθερο και ανοικτό εμπόριο και από την άλλη πλευρά υπήρχαν μεγάλα θεσμικά όργανα όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και η Παγκόσμια Τράπεζα ... για να το στηρίζουν ένα σύστημα το οποίο βασίστηκε στην ηγεσία των ΗΠΑ και στην στρατιωτική προστασία των ΗΠΑ», ανέφερε.
«Αυτό το σύστημα τώρα βρίσκεται υπό καθεστώς πιέσεων και απειλών».
Όπως εξήγησε η προσέγγιση του Trump στις παγκόσμιες υποθέσεις και στην εξωτερική πολιτική έβαλαν στην άκρη παραδοσιακούς κανόνες και σχέσεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό μέτωπο.
Το σύνθημα της πολιτικής του Trump «Πρώτα η Αμερική» («First America») βοήθησε στη ζύμωση λαϊκιστικών συναισθημάτων στις ΗΠΑ που όχι μόνο να προστατεύσουν τα συμφέροντα της χώρας δεν μπορούν, αλλά τα βλάπτουν, υποστήριξε η Rice.
Η Rice ανέφερε ότι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα ή η παγκόσμια τάξη, που εφαρμόζεται από το 1945, οδήγησε την διεθνή οικονομική ανάπτυξη και σήμερα  απειλείται από...

Τρεις μεγάλες προκλήσεις:

- Η πρώτη,
Είναι η διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και η πρόληψη τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και η αντιμετώπιση της απειλής για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

- Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση,
Είναι «το πρόβλημα της μεγάλης αντιπαλότητας δυνάμεων με την έντονη μορφή που πήρε τα τελευταία χρόνια», αναφερόμενη στις σχέσεις των ΗΠΑ με τη Ρωσία, (της οποίας η παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές του 2016 εξακολουθεί να είναι «ένα σημαντικό ζήτημα που έχει διαιρέσει τις ΗΠΑ»,) καθώς και με μια «ανερχόμενη Κίνα».
«Αν η Ρωσία είναι μια δύναμη σε ύφεση από τη θέση που ήταν, η Κίνα είναι μια ανερχόμενη δύναμη.
Και πώς να αντιμετωπίσεις μια σχέση με την Κίνα, η οποία είναι στην πραγματικότητα τόσο περίπλοκη, που συνιστά μια από τις πραγματικές προκλήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες σήμερα», ανέφερε.
 
- Η τρίτη και σοβαρότερη πρόκληση,
Ωστόσο, η Rice ανέφερε ότι «τίποτα δεν προκαλεί το σύστημα αυτό περισσότερο, όπως η άνοδος του λαϊκισμού, του εθνικισμού, του προστατευτισμού και του απομονωτισμού».
Αν αυτό το σύστημα πρόκειται να επιβιώσει από τις προκλήσεις του μεγάλου ανταγωνισμού για την εξουσία, των απειλών κατά της ασφάλειας και του εθνικισμού και του λαϊκισμού, η Rice υπογράμμισε πως αυτό θα γίνει μόνο αν οι κυβερνήσεις ανταποκριθούν στις προσδοκίες των πολιτών, όσον αφορά στην εκπαίδευση και να χρησιμοποιούν την τεχνολογία με τον καλύτερο τρόπο και προς όφελος όλων.
«Αυτό που υποστηρίζουν οι λαοί είναι ότι οι ελίτ και τα ιδρύματα που τις εκπροσωπούν, δεν λειτουργούν πραγματικά προς το συμφέρον τους, η παγκοσμιοποίηση δεν είναι προς όφελός τους και, ειλικρινά, για ορισμένους ανθρώπους η παγκοσμιοποίηση δεν λειτούργησε», ανέφερε η κα Rice.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης