Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τεταμένο το κλίμα - Στο Πολυτεχνείο κατευθύνονται οι φοιτητές που είχαν μπει στην ΑΣΟΕΕ

Τεταμένο το κλίμα - Στο Πολυτεχνείο κατευθύνονται οι φοιτητές που είχαν μπει στην ΑΣΟΕΕ
Νωρίτερα, στην ΑΣΟΕΕ είχαν εισβάλει και δυνάμεις των ΜΑΤ
(upd) Πορεία προς το Πολυτεχνείο πραγματοποιούν, οι φοιτητές που νωρίτερα είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της ΑΣΟΕΕ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι φοιτητές αποχώρησαν από το προαύλιο της ΑΣΟΕΕ, όπου τους περίμεναν αλληλέγγυοι, και κρατώντας πανό κατευθύνονται με πορεία προς το Πολυτεχνείο.

Τα επεισόδια στην ΑΣΟΕΕ

Για αρκετές ώρες, το κλίμα στην ΑΣΟΕΕ ήταν τεταμένο. 
Στο προαύλιο χώρο βρίσκονταν περί του 200 φοιτητές, οι οποίοι έχοντας απέναντι τους αστυνομικού (είχαν επίσης εισβάλλει στο προαύλιο) φώναζαν συνθήματα: 
«Ψωμί, παιδεία, ελευθερία. Η Χούντα δεν τελείωσε το 73'».
«Πρωτοφανή» χαρακτήρισε «όσα συμβαίνουν σήμερα» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης που έσπευσε στην περιοχή.
«Θυμίζουν άλλες εποχές, πριν πολλά χρόνια» είπε και αναφέρθηκε σε «παραβίαση του Πανεπιστημιακού ασύλου από δυνάμεις της αστυνομίας».
Στον χώρο της ΑΣΟΕΕ βρέθηκε το μεσημέρι η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα, καθώς κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που προηγήθηκαν προσήχθη από τους αστυνομικούς ένας εκ των επιστημονικών συνεργατών της.
Μάλιστα, το ΜέΡΑ 25 καταγγέλλει ότι δύο στελέχη του είναι μεταξύ στους τουλάχιστον 150 προσαχθέντες.

Image

Καταγγελίες για βίαιη επίθεση

Με επίσημη ανακοίνωση της η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ τάχθηκε στο πλευρό των νεαρών που έσπασαν το λουκέτο στην πύλη του Οικονομικού Πανεπιστημίου (πρώην ΑΣΟΕΕ) και εισέβαλαν στο ίδρυμα (το οποίο με απόφαση της Συγκλήτου είναι κλειστό μέχρι τις 17/11), ενώ ταυτόχρονα κατήγγειλε τη «βίαιη επίθεση των δυνάμεων καταστολής εναντίον» τους.
Οι συνδικαλιστές της ΑΔΕΥ απαιτούν την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο της ΑΣΟΕΕ καλώντας ταυτόχρονα την πολιτική ηγεσία του υυπουργείου Προστασίας του Πολίτη και την κυβέρνηση «να ανακαλέσουν τις εντολές τους για προσαγωγές και συλλήψεις των αγωνιζόμενων φοιτητών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

Το χρονικό 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλα άρχισαν όταν μια ομάδα 40 με 50 ατόμων επιχείρησε να μπει στο «κλειστό», από σήμερα, κτίριο της ΑΣΟΕΕ, με την πρόφαση ότι θέλει να κάνει συνέλευση.
Οι άγνωστοι πέταξαν αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με ρίψη χημικών.
Στη συνέχεια, η ομάδα φοιτητών μπήκε εντός του πανεπιστημιακού ιδρύματος για να ακολουθήσει, όπως φαίνεται και στο βίντεο, η είσοδος των ΜΑΤ εντός του προαυλίου. 
Όπως μετέδωσαν τα ελληνικά ΜΜΕ, οι αστυνομικοί τους είχαν περικυκλώσει.
Υπενθυμίζεται ότι χθες, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου, αποφάσισε να αναστείλει τη λειτουργία του Ιδρύματος (έως τις 17 Νοεμβρίου) μετά τον εντοπισμό του «επιχειρησιακού στρατηγείου» στο υπόγειο, σε επιχείρηση της αστυνομίας.

Αναφορές για τραυματίες

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, Παναγιώτης Παπανικολάου, με δηλώσεις του στον Real FM έκανε λόγο για έξι τραυματίες.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ένας φοιτητής έχει τραυματιστεί στο κεφάλι και πέντε φοιτητές αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα.
Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου κατήγγειλε ότι στο σημείο έχει φτάσει μόνο μία μηχανή του ΕΚΑΒ ενώ όπως είπε χρειάζονται τουλάχιστον πέντε ασθενοφόρα.

Τα ευρήματα στην ΑΣΟΕΕ

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το πρωί της Κυριακής (10/11/2019) η αστυνομία πραγματοποίησε έφοδο στην ΑΣΟΕΕ, μετά τις καταγγελίες πως στα υπόγεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου κατασκευάζονται βόμβες μολότοφ.
Οι έρευνες κράτησαν ώρες και λίγο πριν από το μεσημέρι η Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες και video από τα ευρήματά της στην ΑΣΟΕΕ.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης