Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολιτική κόντρα για το «χτύπημα» κατά της τρομοκρατίας - ΝΔ: Γιατί τόση αφωνία από ΣΥΡΙΖΑ;

Πολιτική κόντρα για το «χτύπημα» κατά της τρομοκρατίας - ΝΔ: Γιατί τόση αφωνία από ΣΥΡΙΖΑ;
Οι ελληνικές αρχές προχώρησαν σε εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα»
Νέα πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το χτύπημα της κυβέρνησης κατά της τρομοκρατίας με την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα αλλά και την αστυνομική επιχείρηση στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ειδικότερα, η ΝΔ κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για… αφωνία τόσο σχετικά με την εισβολή του Ρουβίκωνα στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως όσο και για την εξάρθρωση της οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα».
Ειδικότερα, το κυβερνών κόμμα επισημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τοποθετηθεί ούτε για την επίθεση στο πολιτικό γραφείο της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, ούτε για την εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης «Επαναστατική Αυτοάμυνα», αλλά ούτε και για τον εντοπισμό γιάφκας εντός του πανεπιστημιακού χώρου της ΑΣΟΕΕ.
«Γιατί άραγε τόση αφωνία; Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Η απάντηση από… Ραγκούση

Η «απάντηση» ήρθε από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και κάλεσε την κυβέρνηση επιδείξει υπευθυνότητα μακριά από λαϊκισμούς και θεατρινισμούς.
«Για μια ακόμη φορά αξίζουν συγχαρητήρια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία για τη νέα εξάρθρωση τρομοκρατικής οργάνωσης, αυτή τη φορά, της "Επαναστατική Οργάνωση Αυτοάμυνας".
Η νέα αυτή επιτυχία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έρχεται, μεταξύ άλλων, σε συνέχεια της σύλληψης στις αρχές του 2019 στελεχών της τρομοκρατικής οργάνωσης Πυρήνων της Φωτιάς Σεϊσίδη-Σακκά όπως και της εξάρθρωσης της ακροδεξιάς τρομοκρατικής οργάνωσης Compat 18, το 2018.
Η αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συνεχίζει να κάνει μια δουλειά βάθους και εκτός δημοσιότητας με σημαντικά αποτελέσματα.
Αυτό που χρειάζεται επιτέλους να κάνει και η κυβέρνηση είναι να χειριστεί τα θέματα της ασφάλειας με υπευθυνότητα και χωρίς λαϊκισμούς και προπαγανδιστικούς θεατρινισμούς» αναφέρει στην ανακοίνωση του ο κ. Ραγκούσης.

Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα

«Εκείνο που τρομάζει ακόμα περισσότερο είναι η ποσότητα και η δύναμη των εκρηκτικών υλών που κατασχέσαμε. Ευτυχώς προλάβαμε», τόνισε ο διοικητής της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Αστυνομικός Διευθυντής Ελευθέριος Χαρδαλιάς, κατά την επίσημη παρουσίαση της πορείας των ερευνών της Αντιτρομοκρατικής που οδήγησαν στις συλλήψεις μελών της τρομοκρατικής ομάδας «Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας».
Οι Αρχές θεωρούν δεδομένο ότι ετοιμαζόταν ηχηρό, ισχυρό και καλά οργανωμένο χτύπημα είτε με χρήση οπλισμού είτε με βομβιστική ενέργεια εξαιτίας ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων ΤΝΤ, ζελατινοδυναμίτιδας και 40 κιλών ANFO, είτε διπλό χτύπημα, ενδεχομένως και προς αστυνομικούς στόχους όπως έχει πράξει στο παρελθόν η συγκεκριμένη τρομοκρατική οργάνωση, από την χρονική περίοδο που διανύουμε, δηλαδή λίγο πριν την Επέτειο του Πολυτεχνείου έως και τον Δεκέμβριο.
Βεβαίως, όλα αυτά δεν έχουν αποσαφηνιστεί ακόμη, δηλαδή ο τρόπος, ο τόπος και ο χρόνος, καθώς οι ανακρίσεις συνεχίζονται όπως συνεχίζεται και η ανάλυση ειδικά των ψηφιακών πειστηρίων που έχουν μεταφερθεί στα Εγκληματολογικά Εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. και εντοπίστηκαν στην οικία του αναζητούμενου και τραυματισμένου από την ληστεία στον Χολαργό, τρομοκράτη, στα οποία μπορεί να κρύβεται θησαυρός πληροφοριών μπορεί όμως και όχι.
Η πεποίθηση των Αρχών είναι ότι το επικείμενο χτύπημα ή τα χτυπήματα θα γίνονταν νυχτερινές ώρες και ξημερώματα για ευνόητους λόγους, ενώ το καλάσνικοφ-«σφραγίδα» της «Ο.Ε.Α.» που είχε δεχτεί τροποποίηση με προσθήκη χειρολαβής για καλύτερη δυνατότητα βολής και ράγας τύπου «Picatinny» και έχει χρησιμοποιηθεί σε όλες τις τρομοκρατικές της επιθέσεις είχε την δυνατότητα προσθήκης νυχτερινής διόπτρας και σκοπευτικού lazer, τα οποία επίσης εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν.
Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια

Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλούν και τα πειστήρια που βρέθηκαν στις οικίες των δραστών και στις γιάφκες, όπως ο φάρος ασθενοφόρου, οι αυτοκόλλητες επιγραφές ασθενοφόρου και το σκάνερ συχνοτήτων και είναι πολύ πιθανόν να έκλεβαν βαν που θα τροποποιούσαν να μοιάζει σε ασθενοφόρο ώστε να το χρησιμοποιήσουν είτε ως μέσο κατόπτευσης και παρακολούθησης στόχου, ως μέσο ασφαλούς προσέγγισης στόχου για την επικείμενη επίθεση και διαφυγής είτε ακόμα και για να το σταθμεύσουν και το παγιδεύσουν με εκρηκτικά. 

Επαναστατική Αυτοάμυνα: Ετοίμαζαν ισχυρό χτύπημα - Εν αναμονή των αναλύσεων από ψηφιακά πειστήρια

asthen2.jpg

Το χρονικό 

Οι φερόμενοι ως τρομοκράτες χρησιμοποιούσαν αρχικά γιάφκα στην οδό Σκοπέλου στην Κυψέλη. Θορυβήθηκαν, ωστόσο, και έτσι για «λόγους ασφαλείας» μετέφεραν το βαρύ οπλισμό σε διαμέρισμα στο Χολαργό, το οποίο θεωρούσαν «καθαρό» (άγνωστο στις Αρχές).
Η Αντιτρομοκρατική, όμως, γνώριζε για την ύπαρξη του διαμερίσματος, το οποίο αποδείχτηκε το κρισιμότερο σημείο που ελέγχθηκε.
Οι αστυνομικοί έκαναν έφοδο και στη γιάφκα της Κυψέλης.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι βρήκαν όλους τους χώρους καθαρούς.
Μάλιστα, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, το σπίτι είχε καθαριστεί με χλωρίνη για να «σβηστούν» όλα τα ίχνη.
Οι αστυνομικοί παρακολουθούσαν τους συλληφθέντες εδώ και αρκετές ημέρες κάτω από άκρα μυστικότητα.

Το μοιραίο λάθος

Στις 21 Οκτωβρίου, ο 41χρονος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για συμμετοχή στον Επαναστατικό Αγώνα, μαζί με έναν 46χρονο, ο οποίος σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε κατάληψη των Εξαρχείων, μπήκαν σε πρακτορείο με τυχερά παιχνίδια για να κάνουν ληστεία.
Αφού πήραν περίπου 2.000 ευρώ, τράπηκαν σε φυγή.
Από ένα λάθος, ωστόσο, το όπλο του ενός εκπυρσοκρότησε -σύμφωνα με πληροφορίες η σφαίρα ήταν από Καλάσνικοφ-, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο συνεργός του.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν λίγη ώρα μετά έναν κάλυκα που είχε αίμα και έτσι κατάλαβαν ότι ένας από τους ληστές τραυματίστηκε.
Το γενετικό υλικό οδηγήθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και ταυτοποιήθηκε με αυτό του μέλους του Επαναστατικού Αγώνα.
Η αντίστροφη μέτρηση είχε ξεκινήσει για τις συλλήψεις...
Κατά την επιχείρηση ο 41χρονος ληστής συνελήφθη, όχι όμως και ο 46χρονος συνεργός του.
Οι αστυνομικοί εντείνουν τις έρευνες προκειμένου να εντοπίσουν ποιοι θα είναι αυτοί που θα μπορούσαν να παρέχουν κάλυψη στον καταζητούμενο. Ο 46χρονος είχε έντονη παρουσία σε κατάληψη των Εξαρχείων, περιοχή που, σύμφωνα με την Αστυνομία, αποτελούσε την «έδρα» του.
Μάλιστα, οι Αρχές εκτιμούσαν ότι ο 46χρονος διατηρούσε κάποιο «ορμητήριο» στα Εξάρχεια, από όπου έφευγαν οι τρομοκράτες που έκαναν τα χτυπήματα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας».

Κλειστή η ΑΣΟΕΕ έως τις 17 Νοεμβρίου

Με μια λιτή ανακοίνωση, η Σύγκλητος της ΑΣΟΕΕ αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του Πανεπιστημίου, για όλη την ερχόμενη εβδομάδα (από 11 έως 17 Νοεμβρίου). Μάλιστα, στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι «η Σύγκλητος παραμένει σε διαρκή συνεδρία».
Σημειώνεται ότι στο τέλος της εβδομάδας αυτής θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου.
Την Κυριακή (10/11/2019) πραγματοποιήθηκε επιχείρηση στην οποία από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. στην ΑΣΟΕΕ, αποκλείοντας την κεντρική πύλη και την είσοδο επί της Δεριγνύ, για να ελέγξουν τους εσωτερικούς χώρους.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, κοντάρια, κράνη, γάντια, κουκούλες full face και ρούχα-υλικά αμφίεσης για κάλυψη χαρακτηριστικών καθώς και πυροσβεστήρες, διαρρηκτικά εργαλεία, φυλλάδια αναρχικού περιεχομένου και κομμάτια από μάρμαρα και πέτρες που χρησιμοποιούνται σε επιθέσεις».
Η έφοδος της ΕΛ.ΑΣ. ήρθε έπειτα από καταγγελίες της Συγκλήτου που εξέφρασε της ανησυχίες της για τα αλλεπάλληλα επεισόδια στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, ικανά να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των μελών της κοινότητάς του.
Στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι άγνωστοι εισβάλλουν στο χώρο και τον χρησιμοποιούν είτε ως ορμητήριο για συγκρούσεις με αστυνομικούς, είτε για να βεβηλώσουν τα κτήρια και να τρομοκρατήσουν μέλη της κοινότητας, όπως φαίνεται και από σχετικές μαρτυρίες φοιτητών.







www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης