Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs - Στήριξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενίσχυση momentum

JP Morgan: Ορόσημο για τις ελληνικές τράπεζες το σχέδιο Ηρακλής για τα NPEs - Στήριξη από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενίσχυση momentum
Tο ηράκλειο έργο της τακτοποίησης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, είναι πιθανό να ενισχύσει το momentum τα προσεχή τρίμηνα
Ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα comebacks της χρονιάς χαρακτηρίζει η JP Morgan τις ελληνικές τράπεζες, σε έκθεσή της για τις ευρωπαϊκές τράπεζες με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου 2019, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν ορόσημο το σχέδιο Ηρακλής για τη μείωση των NPLs.
Aξίζει να σημειωθεί ότι η JP Morgan Cazenove ήταν ο βασικός σύμβουλος του σχεδίου Ηρακλής στην ελληνική κυβέρνηση.
Μετά τα τραυματικά γεγονότα του 2015, οι ελληνικές τράπεζες ήταν απούσες από τις αγορές, αναφέρει η JP Morgan στην έκθεση για τις προοπτικές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου (2020 European Banks Outlook), την οποία παρουσιάζει το bankingnews.gr.
Ωστόσο πλέον έχουν αφήσει πίσω τους όσα συνέβησαν, καθώς το πολιτικό περιβάλλον είναι πολύ πιο υποστηρικτικό, παρά το γεγονός ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) παραμένουν υψηλά, με τον δείκτη NPEs στο 45%.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, πρόκειται για ένα συστημικό ζήτημα, με τη νέα κυβέρνηση να οργανώνει τις προσπάθειές της προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα των NPLs.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προωθεί το σχέδιο Ηρακλής, παρέχοντας εγγυήσεις στις τράπεζες, χωρίς ωστόσο αυτό να θεωρείται κρατική ενίσχυση.
Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν δώσει ήδη το «πράσινο φως» για το σχέδιο Ηρακλής, με την JP Morgan να εκτιμά ότι - όπως στην περίπτωση του ιταλικού μοντέλου- το σχέδιο θα αποτελέσει ορόσημο στην τελική αναμόρφωση των ελληνικών τραπεζών.
Όπως τονίζουν οι αναλυτές, το ηράκλειο έργο της τακτοποίησης των ισολογισμών των ελληνικών τραπεζών, είναι πιθανό να ενισχύσει το momentum τα προσεχή τρίμηνα.
Οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να καταγράφουν πρόοδο.
Το σχέδιο Ηρακλής αναμένεται να απορροφήσει NPLs ύψους 30 δισ. ευρώ,  ήτοι το 40% του συνόλου, γεγονός που θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους θέση και την κερδοφορία τους.
Ως αποτέλεσμα, οι ελληνικές τράπεζες εκτιμάται ότι θα εκδώσουν περισσότερο χρέος, με τις εκδόσεις ομολόγων να ανέρχονται σε 17 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.
Σημειώνεται ότι η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση overweight για το ομόλογο Tier 2 που εξέδωσε η Εθνική με κουπόνι 8,25% (ETEGA) και τη σύσταση neutral για το ομόλογο Tier της Πειραιώς, με κουπόνι 9,75% (TPEIR).
Ως καθοδικούς κινδύνους προκρίνει την αποτυχία στη μεταφορά των NPls και το ενδεχόμενο να θεωρηθεί το σχέδιο κρατική βοήθεια.
Image
Άλλωστε σε πρόσφατη ανάλυσή της για το σχέδιο Ηρακλής (15/10), η JP Morgan τόνιζε  ότι με βάση τα στοιχεία και την διάρθρωση του αντίστοιχου ιταλικού σχεδίου (GACSs), μπορούμε ήδη να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα.
Υποθέτοντας ότι τα senior πακέτα τιτλοποίησης θα κυμανθούν στην περιοχή 80-90%, κάτι τέτοιο θα υποδηλώνει ότι τα συνολικά καθαρά NPE θα ήταν κάπου στην περιοχή των 10-11,25 δισ. ευρώ.
Εάν τα ακαθάριστα NPE είναι 30 δισ. ευρώ, η τιμή μεταφοράς πρέπει να είναι κάπου στην περιοχή του 33% - 38%.
Σύμφωνα με την JP Morgan, ο αντίκτυπος στους κεφαλαιακούς δείκτες θα εξαρτηθεί κυρίως από τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων που πρόκειται να μεταβιβαστούν, λαμβάνοντας υπόψη τα επακόλουθα RWA, το εφαρμοστέο βάρος κινδύνου των senior πακέτων (εάν αυτό διατηρείται από τις τράπεζες) και, ουσιαστικά, οποιαδήποτε ενδεχόμενη μείωση του πυλώνα 2R.
Μάλιστα, η JP Morgan εκτιμά ότι η μεταφορά των μη εξυπηρετούμενων δανείων ενδέχεται να επιταχύνει την αναγνώριση του λογιστικού προτύπου Δ.Π.Χ.Α. 9, με μειώσεις στους μεταβατικούς κεφαλαιακούς δείκτες.
Οι αναλυτές της JP Morgan τονίζουν ότι η τελική χρήση του νέου σχεδίου από τις ελληνικές τράπεζες είναι μια συνάρτηση των:
1) το επίπεδο των επαναλαμβανόμενων προμηθειών που οι τράπεζες πρέπει να πληρώσουν στο ελληνικό δημόσιο ώστε να μην αποτελεί κρατική βοήθεια
2) το προκύπτον κεφαλαιακό όφελος από τους ανώτερους τίτλους
3) τις τιμές μεταβίβασης για τιτλοποιήσεις καθώς και τους κινδύνους εκτέλεσης.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης