Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω Χονγκ Κονγκ και μάκρο - Στο 1,83% και τις 2.909,97 μονάδες ο Shanghai Composite

tags :
Στο «κόκκινο» οι αγορές της Ασίας λόγω Χονγκ Κονγκ και μάκρο - Στο 1,83% και τις 2.909,97 μονάδες ο Shanghai Composite
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -2,78% στις 26.883 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Δευτέρα (11/11) οι αγορές της Ασίας, εν μέσω νέων διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τα οικονομικά στοιχεία Κίνας και Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,26% στις 23.331,84 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Rakuten και Fanuc υποχώρησαν κατά -2,6% και -1,57% σντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Honda ενισχύθηκε κατά +4,20%.
Νωρίτερα, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας δημοσίευσε τα στοιχεία που αφορούν το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας για τον Σεπτέμβριο του 2019, σύμφωνα με τα οποία το πλεόνασμα κατέγραψε «βουτιά» της τάξεως του -98% στα 1,1 δισ. γεν, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 51,3 δισ. γεν.
Οι εξαγωγές της χώρας για το σύνολο του πρώτου εξαμήνου υποχώρησαν κατά -6,1% σε ετήσια βάση, στα 37,58 δισ. γεν, ενώ η αντίστοιχη πτώση για τις εισαγωγές διαμορφώθηκε στο -3,3% και τα 37,6 δισ. γεν.
Παράλληλα, ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο -0,61% και τις 2.124,09 μονάδες, με τη μετοχή της SK Hynix να υποχωρεί κατά -1,22%, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -1,31% και τις 11.427,28 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει απώλειες της τάξεως του -2,78% στις 26.883 μονάδες, καθώς οι μετοχές των New World Development και AAC Technologies υποχωρούν κατά -4,17% και -5,43% αντίστοιχα, ενώ παρόμοια είναι η πτώση και για τη μετοχή της Galaxy Entertainment, και συγκεκριμένα στο -4,16%.
Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ συνεχίζονται για έκτο συνεχόμενο μήνα, έχοντας ξεκινήσει με αφορμή τον προτεινόμενο μόνο περί έκδοσης, ενώ πριν από λίγες ώρες σημειώθηκαν πυροβολισμοί σε βάρος διαδηλωτών, οι οποίοι είχαν αποκλείσει δρόμους και διαδρομές του μετρό.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεσει με απώλειες της τάξεως του -1,83% στις 2.909,97 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -2,17% και τις 9.680,57 μονάδες.
Περαιτέρω επιτάχυνση κατέγραψε ο ετήσιος πληθωρισμός στην Κίνα τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, σκαρφαλώνοντας στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 3,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, έναντι 3% τον Σεπτέμβριο, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στο 3,5%.
Οι αυξημένες τιμές του χοιρινού κρέατος οδήγησαν σε άνοδο του πληθωρισμού στις τιμές τροφίμων σε υψηλά 11 ετών, καθώς υπήρξε μεγάλη ζήτηση για αυγά και άλλα είδη κρέατος πέραν του χοιρινού.
Αντίθετα, οι τιμές μη εδώδιμών προϊόντων κατέγραψαν επιβράδυνση στο 0,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, έναντι ετήσιας ανόδου 1% τον Σεπτέμβριο.
Σε ξεχωριστά στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν κατά -1,6% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι ετήσιας πτώσης -1,2% τον προηγούμενο μήνα και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών στο -1,5%.
Πτώση καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, μετά την άνοδο που σημείωσε κατά την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Ιανουαρίου 2020 για το Brent υποχωρεί κατά -1,04% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,86 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Δεκεμβρίου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,01% στα 56,66 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με αναφορές, οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες παγκοσμίως συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να μειώσουν σταδιακά τους δασμούς στις εισαγωγές αγαθών, προκειμένου να ολοκληρώσουν την πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος, Donald Trump, διέψευσε αργότερα τις σχετικές αναφορές, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι εμπορικές συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών «προχωρούν πολύ καλά».
Παράλληλα, τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στην Κίνα άσκησαν επίσης πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου, καθώς σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών.
Όσον αφορά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Mohammad Barkindo, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι προοπτικές για την αγορά πετρελαίου το 2020 είναι ανοδικές, υποδεικνύοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω μείωση της παραγωγής.
Σημειώνεται ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ για τη μείωση της παραγωγής τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2020.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης