Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισπανία: Παραμένει το αδιέξοδο - Οι σοσιαλιστές αποκλείουν μεγάλο συνασπισμό

tags :
Ισπανία: Παραμένει το αδιέξοδο - Οι σοσιαλιστές αποκλείουν μεγάλο συνασπισμό
Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση είπε ο Sanchez
(upd) Παραμένει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία, μετά τις εκλογές της Κυριακής 10/11, καθώς οι Ισπανοί Σοσιαλιστές ανακοίνωσαν σήμερα πως δεν θα σχηματίσουν μεγάλο συνασπισμό με το Λαϊκό Κόμμα, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης.
Οι χθεσινές επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές οδήγησαν σε ένα βαθιά κατακερματισμένο κοινοβούλιο, περιπλέκοντας έτσι τις προσπάθειες να σχηματισθεί σταθερή κυβέρνηση στη χώρα.
"Δεν θα στοιχηματίσουμε σε μια κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού", δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση το στέλεχος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Χοσέ Λουίς Αμπάλος.
Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι κέρδισαν 120 έδρες στο 350μελές ισπανικό κοινοβούλιο, ελπίζουν να σχηματίσουν κυβέρνηση χωρίς να πρέπει να βασισθούν στα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Έκκληση Sanchez για συνεργασία

Νωρίτερα, έκκληση για συνεργασία σε όλα τα πολιτικά κόμματα – πλην του ακροδεξιού Vox – απηύθυνε ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών και υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας, Pedro Sanchez ύστερα και από τα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών που έφεραν πρώτους αλλά χωρίς αυτοδυναμία τους Σοσιαλιστές και που εν ολίγοις επιβεβαίωσαν το πολιτικό αδιέξοδο που βιώνει εδώ και μήνες η Ισπανία.
Το μείζον ερώτημα είναι αν θα η Ισπανία θα καταφέρει να αποκτήσει σταθερή κυβέρνηση ή αν η ακυβερνησία και η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.
Αν και ο Pedro Sanchez έχει τον πρώτο λόγο για την πρωθυπουργία της Ισπανίας, θα του είναι εξαιρετικά δύσκολο να σχηματίσει κυβέρνηση καθώς θα πρέπει, όπως εκτιμούν αναλυτές, είτε να καταλήξει σε κάποιου είδους συνεννόηση με το Λαϊκό Κόμμα είτε να συνεργαστεί με τους Podemos και άλλα μικρότερα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Image
Σε αυτό το πλαίσιο ο Sanchez κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις της Ισπανίας να καταβάλλουν προσπάθεια από σήμερα Δευτέρα 11/11 για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα έπειτα από τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής — την τέταρτη καταφυγή στις κάλπες μέσα σε τέσσερα χρόνια — από τις οποίες προέκυψε ένα κοινοβούλιο με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ.
Όπως είπε, σκοπός του είναι να σχηματίσει μια σταθερή και «προοδευτική» κυβέρνηση.
«Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να ενεργήσουν με γενναιότητα και υπευθυνότητα για να αποκατασταθεί η κατάσταση» υποστήριξε ο Sanchez, τονίζοντας ότι η πρόσκλησή του για συνεργασία απευθύνεται σε «όλα» τα κόμματα εκτός εκείνων που διασπείρουν το μίσος, προφανώς αναφερόμενος στο Vox.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Λαϊκού Κόμματος, Pablo Casado είπε ότι η Ισπανία «δεν μπορεί να περιμένει άλλο» να αποκτήσει κυβέρνηση, χωρίς να διευκρινίσει τι θα πράξει για να συμβάλλει να σχηματιστεί νέα, τονίζοντας ότι θα είναι δυσκολότερο να σχηματιστεί κυβέρνηση μετά το αποτέλεσμα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, καθώς η πολιτική ισχύς στο επόμενο κοινοβούλιο θα είναι κατακερματισμένη.
Πάντως, διαβεβαίωσε ότι θα κάνει αυτό που αποκάλεσε «το καθήκον του», συμπληρώνοντας ότι αναμένει την επόμενη κίνηση των Σοσιαλιστών (PSOE), χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.
Ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Vox Santiano Abascal δήλωσε ότι θέλει να οικοδομηθεί μια «πατριωτική εναλλακτική» για την Ισπανία, μετά τον διπλασιασμό των εδρών της παράταξής του στο ισπανικό κοινοβούλιο ενώ ο επικεφαλής των Podemos, Pablo Iglesias υποστήριξε ότι υπάρχει προοπτική κυβερνητικής συνεργασίας, δηλώνοντας έτοιμος να διαπραγματευθεί με τους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης,.
«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευθούμε τον σχηματισμό κυβέρνησης, αρχίζοντας κιόλας από σήμερα» είπε ο Iglesias.

Πύρρειος νίκη των Σοσιαλιστών με 28%, το Λαϊκό Κόμμα 20,8% - Έκπληξη οι εθνικιστές του VOX με 15,1% και 53 έδρες

 Η βεβαιότητα, που προέκυψε από τις ισπανικές εκλογές στις 10 Νοεμβρίου 2019, είναι η πολιτική αβεβαιότητα, καθώς τα αποτελέσματα φέρνουν τους Σοσιαλδημοκράτες του Pedro Sanchez πρώτους μεν με ένα ποσοστό 28% αλλά χωρίς αυτοδυναμία και με 120 έδρες από τις 123 του Απριλίου 2019.
Δεύτερο, το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα με 20,8% και 88 έδρες, τρίτοι αλλά μεγάλοι νικητές και με διπλασισμό των ποσοστών τους οι εθνικιστές του VOX με ποσοστό 15,1% και 52 έδρες, από τις 24 έδρες που είχαν τον Απρίλιο 2019.
Στην τέταρτη θέση το Podemos με ποσοστό 12,8% και 35 έδρες ενώ το αυτονομιστικό κόμμα BNG της Γαλλικίας, μία από τις τρείς αυτόνομες περιοχές της Ισπανίας που ζητούν την ανεξαρτησία τους από τη Μαδρίτη, μπαίνει για πρώτη φορά στο Κοινοβούλιο από το 2011 με ποσοστό 0,5%.
Ο σχηματισμός κυβέρνησης καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος, καθώς παρά το γεγονός ότι το Podemos δηλώνει έτοιμο να διαπραγματευθεί κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές, οι έδρες των δύο κομμάτων δεν αρκούν.
Έτσι θα χρειαστούν περισσότερα κόμματα να συναινέσουν για τον σχηματισμό βιώσιμης κυβέρνησης.
Ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν και οι Ciudadanos, παρά το γεγονός πως καταποντίστηκαν στις εκλογές με ποσοστό 6,8%.
Σημειώνεται πως ούτε τα αριστερά κόμματα (PSOE, Podemos και το κόμμα Mas Pais) ούτε η συμμαχία των δεξιών κομμάτων (PP, Vox, Ciudadanos) συγκεντρώνουν την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών ενώ τα κόμματα των Καταλανών αυτονομιστών ενίσχυσαν την εκπροσώπησή τους  συγκεντρώνοντας 23 έδρες (έναντι 22 τον Απρίλιο) από τις 48 που διακυβεύονταν στην Καταλονία.

Τα αποτελέσματα και οι έδρες

Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, πρώτοι αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές με 28%.
Ακολουθούν Λαϊκό Κόμμα με 20,8%, το ακροδεξιό Vox 15,1% και οι Podemos 12,8%
Image

Image


Politico: Μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση στην Ισπανία, ένα ακόμα αδιέξοδο

Στις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία που διεξήχθησαν χθες και που ανέδειξαν πρώτους και πάλι τους Σοσιαλιστές χωρίς όμως αυτοδυναμία αναφέρεται σε δημοσίευμα του το Politico κάνοντας λόγο για μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση που δείχνει το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα εκλογικά αποτελέσματα δείχνουν πως η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.
Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, οι Σοσιαλιστές λαμβάνουν 120 έδρες, τρεις λιγότερες από όσες είχαν λάβει στις εκλογές του περασμένου Απριλίου και 56 λιγότερες από την επίτευξη αυτοδυναμίας, το Λαϊκό Κόμμα λαμβάνει 88 έδρες (από 66 τον περασμένο Απρίλιο) και το ακροδεξιό Vox 52 έδρες, υπερδιπλασιάζοντας την κοινοβουλευτική του παρουσία.
Όπως αναφέρει το Politico, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως ο Sanchez έχει τον πρώτο λόγο για την πρωθυπουργία αλλά οι πιθανότητες που έχει για να σχηματίσει κυβέρνηση είναι ακόμα πιο δύσκολες ακόμα και σε σύγκριση με τα εκλογικά αποτελέσματα του περασμένου Απριλίου.
Για να σχηματίσει κυβέρνηση ο Sanchez θα πρέπει είτε να καταλήξει σε κάποιου είδους συνεννόηση με το Λαϊκό Κόμμα είτε να συνεργαστεί με τους Podemos (λαμβάνουν 35 έδρες) και με άλλα μικρότερα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.
Είναι χαρακτηριστικό πως σε εθνικό επίπεδο, τα κόμματα της αριστεράς κέρδισαν 158 έδρες ενώ αυτά της δεξιάς 150 έδρες.
Δηλαδή καμία «παράταξη» δεν εξασφαλίζει αυτοδυναμία.
Επιπλέον, μια κεντροαριστερή συμμαχία θα βασιζόταν περισσότερο στα καταλανικά κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Απριλίου, κάτι που θα καθιστούσε πιο ασταθή την κυβέρνηση.
Ενδεικτικό άλλωστε της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, είναι ότι ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός και επικεφαλής των Σοσιαλιστών Pedro Sanchez κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα πλην του Vox, να συνεργαστούν για να σχηματιστεί μια σταθερή και προοδευτική κυβέρνηση.
Εάν οι πολιτικές δυνάμεις της Ισπανίας δεν καταφέρουν και πάλι να καταλήξουν σε μια κυβέρνηση, τότε δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των εκλογών – έχουν ήδη προηγηθεί 4 εκλογικές αναμετρήσεις τα τελευταία 4 χρόνια -, εξέλιξη που αναμφίβολα θα ήταν προς όφελος του ακροδεξιού Vox.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης